Kun seitsemästä eri kansallisuudesta koostuva opiskelijaporukka kokoontuu valmistamaan jätskiä, on päivä täynnä yhdessä tekemisen iloa. Sujuva – sujuvasti maahanmuuttajat töihin elintarvikealalle -hankkeen järjestämässä tapahtumassa tutustuttiin alan mahdollisuuksiin, opittiin uutta ja vietettiin lopuksi makoisa kahvihetki.
Oppilaitosten välistä yhteistyötä
Saimme vieraaksi Ammattiopisto Tavastiasta työvoimapoliittisen TuvaPaju-ryhmän. Opiskelijat olivat olleet kovasti innoissaan vierailusta sekä ennen että jälkeen, kertoi mukana ollut ryhmänohjaaja ja opettaja Liisa Turtiainen.
Sujuva-hankkeessa on tavoitteena hankkeen varsinaisen nimensä mukaisesti edistää maahanmuuttajien työllistymistä elintarvikealalle. Lisäksi alan opintoja on tehty tunnetuksi erilaisten tapahtumien myötä, kuten tämänkin vierailun tavoite oli.

Tutustumista elintarvikealan mahdollisuuksiin
Projektipäällikkö Markus Yli-Hemminki piti vieraille aluksi hankekatsauksen, jonka jälkeen päästiin kurkkaamaan elintarvikealan ihmeelliseen maailmaan ja käytännöntyön tiloihin opetusmeijerille. Lehtori Tiina Forsvik ja ammatillinen ohjaaja Iida Pirnes olivat suunnitelleet mukavaa ja hyödyllistä ohjelmaa päivään. Avartavan tutustumiskierroksen jälkeen vieraat pääsivät itse kokeilemaan jäätelön tekemistä ja massan vispausta. Kokemus oli ollut kuulemma jännittävä ja mielenkiintoinen.
Kahvihetken yhteydessä päästiin arvioimaan lopputulos aistinvaraisesti. Sairiossa opiskelevien kanssa yhteistyössä arvioitiin valmiin jätskin ulkonäkö, rakenne ja tietysti maku. Näin päivä sisälsi myös kulttuurien kohtaamista sekä tutustumista puolin ja toisin.

Kokemuksia eri kulttuureista
Vierailijaporukan ryhmänohjaaja Liisa Turtiainen kertoi ukrainalaisenemmistön arvostavan kovasti korkealaatuisia suomalaisia elintarvikkeita. ”Kermaa ja hapanmaitotuotteita käytetään paljon ja puhtaanmakuinen voi on arvossaan. Jogurtit ja tuorejuustot kuuluvat intialaistaustaisten vakiotuotteisiin ja srilankalaiset ovat alkaneet juoda (paljon) rasvatonta maitoa, joka on heidän kulttuurissaan tuntematon tuote. Meijeriala tulee niin lähelle arkea maitotuotteiden kautta.”
”Oli hienoa tuntea itsensä tervetulleeksi ja opastajien selkosuomi oli erinomaista. Käynti oli sopivan mittainen ja selkeän käytännönläheinen. Hämeenlinnan maahan muuttaneet ovat varsin verkostoituneita ja luokan WhatsApp-ryhmään jakamiani kuvia on tutkittu hartaasti. Kiitos vielä, meillä oli hieno päivä”, jatkoi Turtiainen kokemuksista jälkeenpäin.
Kiitosta innokkaille vieraille
Sairion opetushenkilöstö oli samaa mieltä, että päivä oli onnistunut. He kuvasivat päivän fiiliksiä näin:
”Oli mukavaa kierrättää innostuneita ja motivoituneita vieraita opetusmeijerillä. He olivat harjoitelleet jo etukäteen jotain meijerisanastoa, kuten mitä pastörointi ja separointi tarkoittaa. Oli hienoa, kun opiskelijat olivat kiinnostuneita oppimaan uutta näistä prosesseista. Yhdessä käytännön tekemisen kautta avautui oiva mahdollisuus opettaa ja oppia sitä, millaisia työtehtäviä ala voi tarjota.”


SUJUVA – sujuvasti maahanmuuttajat töihin elintarvikealalle -hanke (ESR+)
SUJUVA-hanke on Euroopan unionin osarahoittama. Sen toteuttaa Hämeen ammatti-instituutti yhdessä elintarvikealan yritysten kanssa.
Tavoitteita ovat mm.:
- Kartoittaa hyvin toimivat käytänteet ulkomaalaistaustaisten henkilöiden työllistymiseen elintarvikealalle.
- Kehittää elintarvikealan koulutusta selkosuomeksi ja englanniksi.
- Kouluttaa ulkomaalaistaustaisille henkilöille elintarvikealalla tarvittavia taitoja.
Teksti: Sari Hattula
Kuvat: Markus Yli-Hemminki, Tiina Forsvik, Iida Pirnes