Esimiehille lisäkoulutusta – kuinka johdat tiimiäsi koronan puristuksessa?

1

Koronavuosi on koetellut monia, eikä esimiesten työ ole ollut helpoimmasta päästä. Esimiehet ovat olleet uudessa tilanteessa, kun etätyö ja muuttuvat rajoitukset ovat vaikuttaneet päivittäiseen johtamiseen. Etätyö on koetellut myös esimiesten ja alaisten suhdetta. Kaipaatko sinä esimiestoimintaasi uusia ajatuksia ja työkaluja? Tule päivittämään johtamisosaamistasi Hämeen ammatti-instituuttiin. Esimies- ja johtamiskoulutuksiin on jatkuva haku. Voit suorittaa koko tutkinnon tai vain kiinnostavimmat osat siitä. Kunta-alan johtamiskoulutus on alkamassa omana ryhmänään syyskuussa.

LUT kauppakorkeakoulun pitkittäistutkimuksen mukaan luottamus esimiehiin on vähentynyt koronakriisin aikana. Koronakriisi on ollut kaikille uusi tilanne ja saattaa olla, että esimiehet eivät pysty vastaamaan alaistensa odotuksiin. Tietojohtamisen professori Kirsimarja Blomqvistin mukaan jokainen työntekijä on eri tilanteessa ja jokaisella on vähän erilaisia odotuksia esimiestä kohtaan. (Talouselämä 2021.)

Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Jari Hakanen painottaa, että etäaikana pitäisi korostaa onnistumisia ja antaa hyvää palautetta. Etäaikana on ensin huolehdittava, että työvälineet ovat kunnossa. Sitten on kirkastettava työntekijöiden vastuut ja tavoitteet. Sen jälkeen on tärkeintä, että esihenkilö kysyy, mitä sinulle kuuluu, miten voit ja mitä voin tehdä hyväksesi? (Yle.)

Esimies – Kaipaatko vertaistukea tai uusia ajatuksia johtamiseesi?
Esimiehiltä ja johtajilta edellytetään ymmärrystä toimintaympäristöstä ja siinä tapahtuvista muutoksista. Korona on luonut uudenlaisen työn tekemisen kulttuurin, jossa vanhoilla opeilla ei välttämättä pärjää. Hyvä johtaminen tuottaa tulosta ja työhyvinvointia. Jos kaipaat päivitystä omaan osaamiseesi, niin hae johtamiskoulutukseen. Hämeen ammatti-instituutin johtamisen ja lähiesimiestyön tutkinnoissa saat vahvistusta ja työkaluja omaan esimiestyöhösi. Voit suorittaa opinnoista koko tutkinnon tai vaan joitakin tutkinnonosia kiinnostuksesi mukaan. Pääosa opinnoista on verkossa ja vaadittavat tehtävät teet suoraan työpaikkasi kehittämiseen liittyen.

Lähiesimiestyön tutkinto on tarkoitettu henkilölle, joka toimii esimiesasemassa. Työnimikkeenä voi olla esimerkiksi tiimivastaava tai yksikön vetäjä. Lähiesimiestyön ammattitutkinto suoritetaan oppisopimuksella ja sen suorittamiseen menee noin vuosi. Koulutuksen aikana pääset tarkastelemaan omaa esimies- ja asiantuntijatehtävääsi monipuolisesti eri näkökulmista. Lähiesimiestyön tutkinto maksaa 419 euroa.  Tutkinnon suorittamisen jälkeen voit anoa Työllisyysrahastolta 400 euron arvoisen ammattitutkintostipendin.

Johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinnossa on kaksi osaamisalaa:

1) johtamisen ja yritysjohtamisen osaamisala sekä
2) sisäisen tarkastuksen osaamisala.

Tutkinto suoritetaan oppisopimuksella ja sen suorittamiseen menee noin 1,5 vuotta. Erillinen kunta-alan esimiehille suunnattu johtamisen koulutus alkaa syksyllä 2021. Muiden alojen johtamiskoulutukseen on jatkuva haku.
Syksyllä on alkamassa myös sisäisen tarkastuksen koulutus, joka on tarkoitettu sisäisen valvonnan tehtävissä toimiville henkilöille. Sisäisen tarkastuksen opinnoissa ei vaadita esimiesasemaa. Haku koulutukseen aukeaa 1.8.2021.
Johtamisen ja yritysjohtamisen ja sisäisen tarkastuksen tutkinnon hinta on 689 euroa.  Tutkinnon suorittamisen jälkeen voit anoa Työllisyysrahastolta 400 euron arvoisen ammattitutkintostipendin.

Mitä hyödyt?
Esimiehen oman osaamisen vahvistaminen kehittää koko organisaatiota. Koronan vuoksi johtamistilanteet ovat muuttuneet muun muassa etätyön ja erilaisten rajoitusten vuoksi. Paluuta entiseen ei enää ole, vaan etätyö tuli jäädäkseen. Kouluttautuminen tuo sinulle uutta näkökulmaa ja saat ideoita muilta mukana olevilta opiskelijoilta ja opettajilta. Sinä ja organisaatiosi toiminta kehittyvät ja itsetuntemuksesi lisääntyy, kun opiskelun aikana tehdään erilaisia kartoituksia ja analyysejä. Taitosi toiminnan suunnitteluun, johtamiseen, arviointiin ja kehittymiseen lisääntyvät.

Lisätiedot:  https://hami.fi/ala/johtaminen-ja-yrittajyys/

Lue blogikirjoitus Niina Ratsulasta ja sisäisestä tarkastuksesta: https://blog.hamk.fi/hami/yritysten-vastuullisuus-ja-sisainen-tarkastus/

Lähteet:

Yle (28.2.2021). Vuosi etätöissä mullisti elämän: pomoja katosi, mutta sitten osa oppi, että työntekijöitä ei tarvitse aina vahtia kello kädessä. Osoitteessa: https://yle.fi/uutiset/3-11806356

Talouselämä (3.2.2021). Luottamus esimiehiin on vähentynyt koronakriisin aikana – ”Luottamus on määritelmän mukaisesti myös odotuksiin vastaamista”. Osoitteessa: https://www.talouselama.fi/uutiset/luottamus-esimiehiin-on-vahentynyt-koronakriisin-aikana-luottamus-on-maaritelman-mukaisesti-myos-odotuksiin-vastaamista/378cd667-ad45-4ea5-b298-38621fd715a8

Teksti: Kirsi Sippola, Hämeen ammatti-instituutti, johtaminen ja yrittäjyys

Discussion1 kommentti

  1. Kiitos kirjoituksesta. Korona kyllä teki henkilöstöjohtamisesta haasteellisempaa etätyön lisäännyttyä. Ainakin itse koen, että muutoksia on tapahtunut paljon. Vertaistukea tässä tilanteessa kyllä tarvitsisi joten olen tässä erilaisia johtamiskoulutuksia katsellut. Mielenkiintoiselta vaikuttaa tuo lähiesimiestyön tutkinto.

Leave A Reply