Nuuksiosta vinkkejä Evon retkeilyalueen kehittämiseen

0

Kanta-Hämeen luontomatkailuyrittäjät tekivät benchmarking -matkan Nuuksioon huhtikuussa. Päivän keskusteluaiheina olivat yrittäjien yhteistyö, vastuullisuus osana yritystoimintaa, luontomatkailun tulevaisuus, sekä luontokohteessa toimiminen. Vierailut eri kohteissa antoivat myös uusia ideoita kantahämäläisten yritysten omaan liiketoimintaan.

Hämeen ammatti-instituutti toteuttaa Evon uusi aika -nimistä luontomatkailuhanketta (2021-2023). Hankkeen huhtikuussa järjestämälle benchmarking -matkalle Nuuksioon osallistui kymmenkunta yrittäjää Kanta-Hämeestä.

Urheiluopisto Solvallan toiminta on alkanut naisvoimistelusta. Opistolla on pitkä historia nuorten kouluttajana. Solvallan uusi majoitusrakennus on työn alla ja sen myötä kohdetta kehitetään enemmän matkailullisempaan suuntaan.

Solvallan entisissä rivitaloissa toimii nykyään Lake Lodge -niminen matkailuyritys. Evon uusi aika -yrittäjäryhmää kierrätettiin katsomassa Lake Lodgen hotellihuoneita ja glamping-telttoja. Sisustus oli minimalisista, jossa huomionarvosta oli suomalainen design sekä eri kierrätystuotteiden käyttäminen.

 • Lake Lodgessa vastuullisuusajattelua oli tuotu todella hyvin esille. Siellä oli käytetty esimerkiksi vanhoja matkalaukkuja, joista oli tehty hyllyjä. Vanhat puusukset toimivat kivasti naulakkoina. Isot hernekeittopurkit toimivat maalattuina versioinaan mukavasti lamppuina ja puista oli sahattu pöllejä, jotka olivat yöpöytinä, Katja Ekqvist kertoilee esimerkkejä.
Evon uusi aika -hankkeen benchmarkingmatkalla tutustuttiin vastuullisiin ideoihin. Lake Lodgen majoitusyrityksessä vanhat matkalaukut olivat saaneet uuden elämän kivoina hyllyinä.

Luontokeskus Haltian operointi on nykyisin Retkipaikalla. Haltia on arkkitehtoonisesti kaunis puusta tehty rakennus. Rakennus kätkee sisäänsä näyttelyn ja auditoriotilat sekä matkamuistomyymälän ja ravintolan.

 • Retkipaikan esittelyssä saimme kuulla, että bussit tulevat Nuuksioon 30 minuutin välein. Olemme tästä vähän kateellisia, kun Evolle ei tule kuin koulubussi ja sekin vain arkisin. Toisaalta Evolla voi kokea todellista luonnonrauhaa, naurahtaa Katja Ekqvist.

Päivän päätteeksi ryhmä teki patikkaretken Forestfullin Inu Pellin johdolla. Huhtikuun retkipäiväksi sattui mainio keli, joten patikkaretki sai helposti hymyn osanottajien huulille.

 • Nokipannukahvilla juttelimme yrittäjien kanssa verkostoitumisesta ja tuotteistuksesta. Oli todella mukavaa pitkän koronatauon jälkeen nähdä ihmisiä livenä. Olen myös iloinen yrittäjien antamasta palautteesta, Katja Ekqvist kertoo.
Forestfulin yrittäjä Inu Pelli veti mukavan ohjatun retken Kanta-Hämeen matkailutoimijoille.

Benchmarkingretki oli antoisa yrittäjien mukaan

“Nuuksion matka oli antoisa ja inspiroiva. Oli hienoa päästä verkostoitumaan sekä tutustumaan erilaisiin matkailualan yrityksiin. Kiitos järjestelyistä, ne toimivat mielestäni erinomaisesti. Osallistun mielelläni uudelleenkin jos tälläisiä järjestetään.”

“Palautteena Nuuksio-päivästä voin sanoa, että päivä oli kaikin puolin onnistunut; parasta antia olivat verkostoituminen Nuuksion yhteistyökumppaneiden ja Solvallan urheiluopiston kanssa samoin kuin keskustelut toisten matkalaisten kanssa.”

”Päivä tarjosi hienon mahdollisuuden verkostoitua ja valokuvata. Henkilökemiat toimivat hyvin. Nuuksion tuttuus edesauttoi tutustumista.”

”Päivä oli onnistunut läpileikkaus tarjonnasta, jota Nuuksion toimijat tarjoavat. Isännät olivat samalla aaltopituudella, jotta kehittävää, ideoitavaa sekä eteenpäin vietävää ajatusta syntyi runsaasti. Myöskin tiivis matkaseurue bussissa keskusteluineen tuotti näkökulmapäivityksiä.”

Muita kommentteja:

 • sai paljon uusia ajatuksia
 • opettavainen päivä
 • hienoa kuulla eri ihmisten ajatusten virtaa
 • kiva nähdä livenä
 • potentiaalisia ajatuksia kehittämiseksi
 • sai tietoa omista jatkokoulutusmahdollisuuksista
 • täytyy keskittyä enemmän digitaalisuuteen, verkkokurssimahdollisuus/uusi palvelumalli
 • vahvistusta omien ajatusten kehittämiseen
 • hyvä reissu sai ajatuksia liikkeelle
 • hyvät yritysesimerkit
 • yhteistyöverkosto kasvoi.

Haluatko yrityksesi mukaan hankkeeseen?

Evon uusi aika -hanke ottaa yrityksiä mukaan toimintaan. Yrityksille järjestetään valmennusta ja sparrausta. Syksyllä 2022 on tulossa muun muassa vastuullisen matkailun valmennus sekä hyvinvointivalmennus. Ota yhteyttä Katja Ekqvistiin ja tule mukaan mukavaan porukkaan! Otamme non stop -periaatteella yrityksiä mukaan.

Evon uusi aika -hankkeen toteutusaika on 1.6.2021-31.8.2023. Hankkeen tavoitteena on: 1) Evo-toimijaverkoston luominen ja toimijoiden yhteistyön lisääminen, 2) Pk-yritysten liiketoiminnan kehittäminen sekä uuden yritystoiminnan luominen tiedekansallispuiston yhteyteen, 3) Ympäristö- ja luontopalveluiden kehittäminen, 4) Saavutettavuuden edistäminen (digitaalinen ja fyysinen) ja 5) Kestävän ja vastuullisen matkailun kehittäminen.

Evon uusi aika -hanketta rahoitetaan REACT-EU-rahoituksella eli hanke on osa Euroopan unionin covid-19-pandemian tukitoimenpiteitä Kanta-Hämeessä. Rahoittajina ovat myös Euroopan aluekehitysrahasto, Hämeen liitto, Linnan Kehitys Oy ja Hämeen ammatti-instituutti.

Hämeen ammatti-instituutti toteuttaa Evon uusi aika -hanketta.

Lisätiedot esitteestä: Projektipäällikkö Katja Ekqvist, Hämeen ammatti-instituutti, katja.ekqvist.hami.fi

Lue lisää hankkeesta osoitteista: https://hami.fi/evon-uusi-aika/ tai https://linnan.fi/evonuusiaika/

Lue lisää Kanta-Hämeen luontokohteista: https://visithame.fi/luonto/luontokohteet/

Teksti ja kuvat: Kehittämispäällikkö Kirsi Sippola, Hämeen ammatti-instituutti, HAMI

Leave A Reply