Matkailua Niemisjärven apajilla

0

Onkohan lomaa vielä jäljellä tai onko se kenties kokonaan vielä edessäpäin? Kesäsuunnitelmat tekemättä ja ehkä tutkit kuumeisesti Suomen karttaa samalla retkikärpäsen puremaa rauhoitellen? Jos Evon retkeilyalue ei ole ennestään tuttu juttu, tässäpä muutamia hyviä syitä sille, miksi paikka kannattaisi lähteä katsastamaan ja miksi matkailijat palaavat tänne aina uudelleen ja uudelleen.

Evon alueella on paljon eri vaihtoehtoja missä käydä. Yksi monien järvien, polkujen ja palveluiden keskittymä löytyy Niemisjärveltä. Myöhemmin julkaistavassa blogissa lisätietoa Evon muista kohteista tarkemmin. Niemisjärvelle vie hyväkuntoinen soratie Padasjoentieltä ja paikalle saavuttaessa parkkitilaa on runsaasti. Paikalta löytyy siisti uimaranta, jossa pulahtaa virkistäytymään helteisenä päivänä. Juomavettä saa vesipisteeltä, jonka vesi on analysoitu kesällä 2023 ja todettu laadultaan hyväksi talousvedeksi. Karavaanarihenkiselle kansalle löytyy oma alueensa, josta voi vuokrata sähköttömiä tai sähköllisiä paikkoja.

Matkailupalveluita Niemisjärvellä tarjoaa Pikku-Apajan kioskin uusi yrittäjä Jarno Siivonen. Kahvilatuotteiden lisäksi kioskin kautta saa vuokrattua soutuveneitä pelastusliiveineen sekä erämökkejä. Vuokratuvista kaksi sijaitsee Alisen Niemisjärven rannalla ja yksi Latvajärven kupeessa. Neljäs, esimerkiksi isommille ryhmille hyvin soveltuva eräkämppä on omassa rauhassaan Evon alueen itäpuolella.

Pikku-Apajan kioski sijaitsee keskeisellä paikalla Ylisen ja Alisen Niemisjärven välissä. Avajaisia vietetään lauantaina heinäkuun 8. päivä klo 10-16.

Kioskilta saa ostettua myös kalastuslupia Eräluvat.fi -sivuston lisäksi. Siivonen vinkkaakin täältä löytyvän hyviä kalastuspaikkoja ja kertoo Metsähallituksen pitävän huolta siitä, että kalaa vesistöissä riittää. Kioskilta lähtevän esteettömän reitin varrella sijaitseva Vähä-Koukkujärvi on tunnettu ns. lastenlampena, ja siellä saa kalastaa ainoastaan alle 15-vuotiaat.

Niemisjärvellä on päiväretkille tai esimerkiksi lasten kanssa kierrettäväksi soveltuvia lyhyitä helppokulkuisia luontopolkuja muutamakin eri vaihtoehto. Jos aikomuksenasi on haastaa itseäsi, Ilvesvaellus-retkeilyreitin polkuja kulkee Evolla kymmenien kilometrien edestä, samoin alueella on hyvin merkityt maastopyöräilyreitit. Karttoja on saatavilla mm. luontoon.fi-sivulta tai kioskilta.

Hämeenlinnalainen vapaa-ajankalastaja Alisella Niemisjärvellä.

Pikku-Apajan kioskin työntekijä Sini kommentoi kesäisten pullakahvien lomassa seuraavaa: ”Niemisjärvi on kivaa aluetta, metsät ovat täällä vielä luonnontilassa. Täällä voi harrastaa monia eri lajeja maastopyöräilystä patikointiin, veneilystä karavaanarielämään. Lähiympäristössä on hyvin myös marjastus- ja sienestysmaita; kannattaa tulla käymään.”

Pikku-Apajan kioskilta saa ystävällisen asiakaspalvelun ja taukokahvien lisäksi vuokrattua erämökkejä, soutuveneitä ja ostettua kalastuslupia. Täällä on mukava poiketa.

Toiminta on lähtenyt mukavasti käyntiin ja nyt kannattaakin laittaa kalenteriin merkintä Pikku-Apajan kioskin avajaisista, jotka pidetään lauantaina 8.7. klo 10–16. ”Tervetuloa tutustumaan toimintaamme. Evolta löydät luonnonrauhaa, täällä on laajat ja monipuoliset maastot sekä upeat retkeilyalueet”, kertoo Jarno Siivonen.

Mökkien vuokraus ja lisätietoa yrityksen toiminnasta: www.pikku-apaja.fi.

Ajankohtaisin tieto on saatavilla parhaiten Pikku-Apajan Facebook-sivuilta.

Koko Evon retkeilyalueesta ja alueen muista palveluista infoa lisää  Luontoon.fi/Evo-sivulta sekä Facebookista / Evon retkeilyalue.

Kioskilta lähtevän esteettömän polun varrella on kauniita maisemia. Kuvan reitti vie Vähä-Koukkujärvelle, missä on lisää esteettömiä palveluita kuten onkilaituri ja tulentekopaikka.

Yrittäjän löytyminen Niemisjärvelle ja toiminnan aloittaminen on vastannut hyvin matkailijoiden tarpeisiin sekä osaltaan myös Metsähallituksen tekemään kehittämistyöhön ja Evon uusi aika -hankkeen tavoitteisiin. Hankkeen tavoitteena on ollut mm. kehittää Evon alueen toimintaa, lisätä näkyvyyttä ja parantaa alueen saavutettavuutta. Evon uusi aika -hanketta rahoitetaan REACT-EU-rahoituksella ja hanke on osa Euroopan unionin Covid-19-pandemian tukitoimenpiteitä Kanta-Hämeessä. Rahoittajina ovat Euroopan aluekehitysrahasto, Hämeen liitto, Linnan Kehitys Oy ja Hämeen ammatti-instituutti. Hankkeen projektipäällikkönä toimii Katja Ekqvist.

Esteetön laituri Vähä-Koukkujärvellä.
Esteettömyys on otettu hyvin huomioon Niemisjärven rakenteissa.

 

Teksti ja kuvat: Sari Hattula

Leave A Reply