Lounas luonnossa: opiskelijat järjestivät maastoruokailun Evon retkeilyalueella

0

Evon retkeilyalueella saatiin nauttia herkkulounasta, kun Maastoruokailun järjestäminen –opiskelijat järjestivät lopputyönään ulkoilmaruokailun HAMIn ja HAMKin opiskelijoille. Opiskelijat suunnittelivat menun ja toteuttivat ruokajärjestelyn kahden päivän aikana Metsähallituksen Jussin katoksella.

Maastoruokailun järjestäminen on vuoden kestävä maksuton tutkinnon osa, jossa opiskelijat saavat valmiudet valmistaa ruokaa maastossa ryhmille elintarvikelainsäädäntö huomioiden. Opinnot alkavat syksyllä syyskuussa, jolloin voimme hyödyntää vielä metsän satoa ja jatkuvat seuraavan vuoden toukokuun Evon metsätapahtumaan. Lähijaksoja on 6-7 kpl ja kukin kahden päivän pituinen. Jaksoille on suunniteltu tietty teema ja ulkona maastossa ollaan jokaisella jaksolla nuotion äärellä ruokaa valmistamassa.

Kaksi isoa parillaa telttakatoksessa. Neljä ihmistä laittamassa ruokaa.

Lopputyökseen opiskelijat suunnittelevat menun, jonka he toteuttavat maastossa. Evon retkeilyalueella toteutettuun menuun kuului tällä kertaa Korpisoturin kebakot/kasviskebakot juurespedillä, karpalomajoneesi sekä vihersalaatti. Jälkiruoka kuului luonnollisesti mukaan ja siinä päädyttiin valmistamaan metsän ritareita eli köyhiä ritareita karpalohillon sekä kermavaahdon kera. Ruokailun kruunasi nokipannukahvit.

Korkea menukyltti nojaa puuhun. Kaarna & havu. Salaattipöytä. Vihersalaattia kahdessa astiassa. Kulhossa karpalomajoneesia. Koristekasveja.

Ruokailijoita kävi yhteensä n. 50, vaikka toukokuinen sää ei ollutkaan lämpimimmästä päästä. Kaikki kehuivat ruokaa ja nauttivat iloisesta tunnelmasta.

”Tämä oli ihana lounashetki, herkullisen ruoan kera luonnon helmassa. Vain aurinko puuttui.” oli eräs osallistuja kommentoinut.

Tällä kertaa tutkinnon osan opiskelijat olivat hyvin erilaisista taustoista: osa oli innostuneita luonnossa liikkujia, ruoanvalmistuksesta nuotiolla kiinnostuneita ja muutama eräopaskin löytyi porukasta. Porukka hitsautui hyvin yhteen yhteisten lähipäivien aikana ja kaikki olivat innolla yhdessä lopputyön valmisteluissakin. Puhetta tulevaisuudestakin oli jo: eräs opiskelija työskentelee tuetun asumisen yksikössä, jonka asukkaille voisi talkootyönä järjestettäisiin syksyllä pienimuotoisen ruokailun ulkona.

Tiilistä tehty nuotiopaikka. Pullasiivut pannulla paistumassa nuotion yllä.

”Todella mukava ryhmä ja niin innostunut maastoruokailusta. Ryhmän opiskelijat saivat myös toisiltaan hyvin paljon käytännön tietoa ja taitoa. Opiskelijoiden kesken syntyi myös mahdollisesti pysyvää yritystoimintaa alalla. Ihana, reipas aikuinen opiskelijaryhmä”, kertoo tutkinnon osan lehtori Pirjo-Maija Koskinen.

Kolme ihmistä tiilisen nuotiopaikan ympärillä essut päällä.

Mukana hankkeen puitteissa oli myös Merja Leikkainen, joka yhdessä Pirjo-Maijan kanssa vetävät Kasvisruokainnovaatioilla kasvuun -hanketta HAMIssa. Hankkeen tavoitteena on edistää yritysten innovaatio-osaamista sekä kestävää liiketoimintaa monipuolistamalla ja lisäämällä yritysten kasvisruokatuotevalikoimaa. Metsälounaalla olikin tarjolla kasvisruokavaihtoehto kasviskebakko, jota voisi hyvin käyttää myös ruoka-alan yrityksissä. Reseptin ovat ryhmän opiskelijat kehitelleet juuri tällaisia metsäolosuhteita varten.

 

Teksti: Sara Vihinen ja Pirjo-Maija Koskinen
Kuvat: Sara Vihinen

 

Lue lisää Maastoruokailun järjestäminen -tutkinnon osasta: https://hami.fi/koulutus/maastoruokailun-jarjestaminen-tutkinnon-osa/

Kasvisruokainnovaatioilla kasvuun -hanke

Hanke aika:
1.1.2024–30.6.2026

Tavoitteet:
Hankkeen tavoitteena on edistää ruoka-alan pk-yritysten innovaatio-osaamista ja kestävää liiketoimintaa monipuolistamalla ja lisäämällä yritysten kasvisruokatuotevalikoimaa. Tutkimus- ja innovointivalmiuksia edistetään kokeillen ja pilotein yhdessä yritysten, koulutus- ja tutkimusorganisaatioiden kanssa. Kasvisruoka- ja juomatuotteet on valittu niiden pienten ilmastovaikutusten ja toisaalta ihmisen terveyttä edistävien vaikutusten vuoksi kehittämisen kohteiksi.

Hankkeen toteuttaa:
Hämeen ammattikorkeakoulu
Hämeen ammatti-instituutti
Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymä
Koulutuskeskus Tavastia
Luonnonvarakeskus

Lisätietoja antaa:
Leikkainen Merja
+358504655102
merja.leikkainen@hami.fi

Lue lisää Kasvisruokainnovaatioilla kasvuun -hankkeesta: https://hami.fi/hankkeet-2/kasvisruoka/

EU-lippu. Euroopan unionin osarahoittama.

Leave A Reply