Vierailu Tumelle ja NHK:lle Tilalle töihin -hankeopiskelijoiden kanssa

0

Tilalle töihin -hankkeen maatalouskoneaiheisessa lyhytkoulutuksessa vierailimme Tume-Agrilla Janakkalassa ja NHK-keskuksella Hämeenlinnassa.

Tume-Agri Oy valmistaa, myy ja huoltaa maatalouskoneita, jotka ovat tarkoitettuja kylvöön ja maanmuokkaukseen erityisesti suomalaisiin olosuhteisiin. Tumella myyntipäällikkö Heikki Sola piti meille ohjatun kierroksen, jossa pääsimme näkemään tuotannon eri vaiheita tehtaalla.

Tume-Agrin historia ulottuu Turengin sokeritehtaan historiaan, sillä vuonna 1948 Turengin sokeritehdas perusti konepajan valmistamaan työkaluja sokerijuurikkaan sopimusviljelijöille. 1960-luvulla tuotantoon tulivat mukaan Tume-maatalouskoneet maatiloille. Nykyään Tumen maatalouskoneita myydään yli 20 maassa. Heikki Sola kertoi, että heidän yrityksensä tärkeimmät arvot ja voimavarat ovat työntekijät, jotka ovat aivan huippuja työssään.

Vierailun päätteeksi kansainväliset opiskelijat saivat kokea perinteisen suomalaisen ruokailuelämyksen: kalakeittoa ruisleivän ja karjalanpiirakoiden kera. Tämä todellakin kruunasi retkipäivän.

Kuva ulkoota. Hiekkapiha. Ihmisiä seisomassa pihalla. Pilvetön sää. Taustalla Rakennuks, jonka seinässä lukee NHK.

Toisena vierailukohteena meillä oli NHK-keskus Oy Hämeenlinnassa. Yrityksen uusissa tiloissa saimme kuulla Juuso Kukkolan mielenkiintoisen esittelyn yrityksestä. NHK on vuonna 1990 perustettu suomalainen perheyritys, joka on keskittynyt maatalouskoneiden maahantuontiin ja myyntiin. Nykyään NHK:lla on 12 toimipaikkaa ympäri Suomea. Yrityksen laajaan tuotevalikoimaan kuuluvat mm. Lely-lypsyrobotit, bioenergiajärjestelmät, pihattojen rakennuspalvelut, varaosa- ja huoltoverkosto koko Suomessa ja paljon muitakin maatalouskoneita, kuten Case IH- traktoreita sekä Pöttingerin maatalouskoneita.

Korkea tila. Kolmen ihmisen joukko seisoo ja katsoo vähän kumartuneena jotain. Taustalla traktori ja lisää ihmisiä.

NHK:n vierailusta jäi mieleen erityisesti yrityksen innovatiivinen tulevaisuuden ajattelu ja heidän näkemyksensä siitä, millaisia maatalouden koneita ja laitteita mahdollisesti tulevaisuudessa saadaan käyttöön. Ja miten näiden tulevaisuuden koneiden avulla pyritään vähentämään maataloudesta muodostuvia kasvihuonekaasupäästöjä. NHK:n vierailu oli todella innostava ja mieleenpainuva!

15 ihmistä poseeraamassa traktorin edessä kameralle.

Teksti ja kuvat: Katri Hakala

Lyhytkoulutus ja yritysvierailut olivat osa Tilalle töihin -hankkeen toimintaa. Hanke on rahoitettu Euroopan unionin elpymis- ja palautumistukivälineellä (RRF), joka on EU:n elpymisvälineen (Next Generation EU) suurin ohjelma. Rahoituksen on myöntänyt Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus (JOTPA). Palvelukeskus edistää työikäisten osaamisen kehittämistä ja osaavan työvoiman saatavuutta. Palvelukeskuksen toimintaa ohjaavat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö.

Lisätiedot: Hämeen ammatti-instituutti

Tilalle töihin -hanketta rahoittaa Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus. Tulossa olevista koulutuksista saat lisätietoa Tilalle töihin -hankkeen kotisivuilta. 

Yhteyshenkilönä toimii Hämeen ammatti-instituutin projektityöntekijä Sari Hattula (sari.hattula@hami.fi ja puh. +358504069296).

Leave A Reply