Vegaaniset juustot testissä – Kasvisruokahankkeessa kehitellään uusia reseptejä kotikeittiöihin

0

Sairion opetusmeijerissä testailtiin opetushenkilöstön voimin 16.5. erilaisia netistä löytyviä kasvis-/vegejuustojen ohjeita. Testailu kuului osana Kasvisruokainnovaatioilla kasvuun -hankkeen toimintaa, missä kehitellään toimivia reseptejä kasvipohjaisten tuotteiden valmistukseen.

Kasvisruokainnovaatioilla kasvuun -hankkeen projektipäällikkö ja HAMIn meijerialan opettaja Merja Leikkainen aloitti uusien reseptien innovoinnin testaamalla ensin jo olemassaolevia reseptejä.

Nainen seisoo pöydän äärellä ja asettelee ruokia. Riisikakkuja kulhossa. Juustoja leikkuulaudalla.
Projektipäällikkö Merja asettelemassa testiherkkuja pöydälle Sairiossa.

”Etsin netistä erilaisia kasvispohjaisten juustojen reseptejä, mitä voisi kokeilla ihan kotikeittiössä. Tein tuotetestausta täysin löytämieni reseptejä noudattaen, enkä vielä maustanut niitä omien mieltymysteni mukaan. Seuraavissa kokeiluissa maustan juustoja hiukan erilailla.” Merja kertoi.

Erilaisia elintarvikepurkkeja tasolla reseptien kanssa. Muun muassa kaurakermaa, ravintohiivaa, sitruunamehua, agar agar -jauhetta.
Vegejuustojen tarvikkeet löytyvät ruokakaupasta.
Valkoista töhnää neliönmallisessa muotissa. Leivinpaperi alla.
Mantelijuusto menossa uuniin.

Tällä kertaa testissä olivat kaurapohjaiset tomaatti-basilika”juusto”, pippuri”juusto”, juustonmakuinen ”juusto” sekä maustamaton”juusto”. Lisäksi kokeiltiin cashewpähkinä- sekä mantelipohjaisia vegejuustoja.

”Myönnän, että alussa olin itsekin skeptinen tuotteita kohtaan, koska maitopohjaiset ”perinteiset” juustot ovat minulle tuttuja työn kautta. Vegejuustot kuitenkin yllättivät minut maukkaudellaan. Höylättävät ”juustot” olivat oikeasti höylättäviä, ja muut tuotteet toimisivat hyvin esim. patongin päälle levitettyvä tuorejuuston tavoin.”

Neljä neliönmallista vegejuustoa muovisella leikkuulaudalla. Yksi kirkkaamman värinen kuin muut.
Etualalla vasemmalla tomaatti-basilika ”juusto”. Takana vasemmalla pippuri”juusto”. Oikealla takana juustonmakuinen ”juusto”. Edessä oikealla ”juusto”.

Ruokapöytä. Erilaisia vegaanisia juustoja. Riisikakkuja. Saintpaulia-kasvi. Lautanen, jolla on neljä vegejuustosiivua, riisikakku, palat manteli- ja cashewjuustoa ja oranssia tahnaa.

Seuraavaksi Merja aikoo muokata reseptejä hiukan pidemmälle vielä. Resepteissä kuitenkin säilytetään helppous.

”Suunnittelen ja muokkailen reseptejä niin, että raaka-aineet löytyvät ihan ruokakaupasta ja tuotteita voi jokainen valmistaa kotikeittiössään. Reseptit tulevat yleiseen jakoon kaikkien löydettäväksi, millä edistämme kasvisruokien ottamista osaksi arkea.”

 

Teksti: Merja Leikkainen ja Sara Vihinen
Kuvat: Merja Leikkainen

Kasvisruokainnovaatioilla kasvuun -hanke

Hanke aika:
1.1.2024–30.6.2026

Tavoitteet:
Hankkeen tavoitteena on edistää ruoka-alan pk-yritysten innovaatio-osaamista ja kestävää liiketoimintaa monipuolistamalla ja lisäämällä yritysten kasvisruokatuotevalikoimaa. Tutkimus- ja innovointivalmiuksia edistetään kokeillen ja pilotein yhdessä yritysten, koulutus- ja tutkimusorganisaatioiden kanssa. Kasvisruoka- ja juomatuotteet on valittu niiden pienten ilmastovaikutusten ja toisaalta ihmisen terveyttä edistävien vaikutusten vuoksi kehittämisen kohteiksi.

Hankkeen toteuttaa:
Hämeen ammattikorkeakoulu
Hämeen ammatti-instituutti
Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymä
Koulutuskeskus Tavastia
Luonnonvarakeskus

Lisätietoja antaa:
Leikkainen Merja
+358504655102
merja.leikkainen@hami.fi

Lue lisää hankkeesta: https://hami.fi/hankkeet-2/kasvisruoka/

EU-lippu. Euroopan unionin osarahoittama.

Leave A Reply