Riihimäen ajoharjoitteluradalla pöpelikkö kutsuu kaahaajaa

0

Riihimäen ajoharjoitteluradalla vallitsee hämmästys, kun evolaiset nuoret miehet pääsevät auton rattiin luvan kanssa kokeilemaan käsijarrukäännöksiä. Liikenneturvallisuuden tärkeyttä ei voi liiaksi korostaa nuorille. Turvallisesti Hämeessä -päivä oli erittäin onnistunut, sillä jokaiselle osallistujalle jäi kirkkaana mieleen se, että auton nopeuden kasvaessa hallittavuus vähenee oleellisesti. Eli pöpelikkö kutsuu liikaa kaasujalkaa painavaa hurjastelijaa.

Hämeen ammatti-instituutin opiskelijat kuuntelevat lehtori Jyrki Hapulahden neuvoja ennen ajoharjoittelua Riihimäen ajoharjoitteluradalla.

Riihimäen Ajoharjoittelukeskus on Suomen ensimmäinen kuntien perustama ajoharjoittelurata. Ajoharjoittelu on tarpeen, sillä Liikenneturvan mukaan 15–24-vuotiaat nuoret ovat yliedustettuina liikenneonnettomuuksissa. Liikenneturvallisuuden edistämiseen 2. asteella keskittyvä Turvallisesti Hämeessä -hanke järjesti Hämeen ammatti-instituutin Evon metsätalouden opiskelijoille ajoharjoittelupäivän Riihimäellä.

Ossi Lehtonen opiskelee Evolla, Hämeen ammatti-instituutissa, metsuriksi.  Ossi on 15-vuotias nuorimies Vantaalta. Ossi on ajanut aikaisemmin traktorilla Someron maatilalla, mutta nyt hän pääsi ensimmäistä kertaa kokeilemaan autolla ajoa suljetulla ajoharjoitteluradalla.

– Pikkuisen olen kokeillut pihalla autolla ajoa, mutta tämä on kuitenkin ensimmäinen kerta, kun pääsin oikeasti ajamaan. Oli hieno kokemus, kun pääsin testaamaan jarrutusmatkoja, kaarre- ja liukasajoa sekä käsijarrukäännöksiä, Ossi Lehtonen iloitsee.

Ossi Lehtonen Hämeen ammatti-instituutista pääsi kokeilemaan myös turvavyökelkkaa vauva sylissään. Opettaja Jyrki Hapulahti seuraa tilannetta vierestä.

Evolaisten Riihimäen vierailu piti sisällään teoriaopiskelua luokassa, ajoharjoittelua radalla sekä tutustumista turvavyökelkkaan, simulaattoriin, pää alaspäin kierivään autoon jne.

– Oli tosi mukava ja opettavainen päivä. Radan liukkaus kyllä yllätti minut, kun tehtiin harjoitteita jarrutusmatkasta. Jarrutus eri nopeuksista saa huomaamaan sen, että jo pienikin nopeuden pudotus vaikuttaa jarrutusmatkaan oleellisesti. Kaarreajossakin huomasi, kuinka auto lähtee puskemaan, vaikka kuinka yrittää ohjata, Ossi kertoo.

Evolaisia oli ohjaamassa muun muassa Hämeen ammatti-instituutin lehtori Jyrki Hapulahti ja Riihimäen ajoharjoitteluradan toiminnanjohtaja Tomi Kemmo.

– Hienosti meni harjoittelu kaikilla evolaisilla. Heillä oli kaikilla järki päässä ja asenne kunnossa, Tomi Kemmo kehuu nuoria metsäalan opiskelijoita.

Tomi Kemmo Riihimäen ajoharjoitteluradalta ohjaa Ossi Lehtosen ajoa.

Riihimäen ajoharjoitteluradalla otettiin myös videokuvaa ja valokuvia. Matias Immonen toimi päivän aikana kuvaajan roolissa. Otoksia otettiin Turvallisesti Hämeessä -hankkeelle, sillä opiskelijat jatkavat hankkeen parissa ja tekevät nuorten kielellä nuorille suunnattua materiaalia liikenneturvallisuudesta. Opiskelijoiden työ tulee valmistumaan ennen joulua.

Hämeen ammatti-instituutin metsäalan opiskelija Matias Immonen toimi harjoitteiden lomassa myös kameramiehenä.

Turvallisesti Hämeessä -hankkeessa ovat mukana Hämeen ammatti-instituutti, Ammattiopisto Tavastia, Hyria Koulutus, Traficomin ja Riihimäen ajoharjoittelurata.

 

Teksti: Kirsi Sippola, Hämeen ammatti-instituutti

Leave A Reply