Hugo näkyy kauas – housut täynnä heijastimia!

0

Ammattiopisto Tavastian aulassa kävi vilske, kun Tuvallisesti Hämeessä -agentit Laura Sipilä ja Terho Turunen olivat työn touhussa. Aamupäivän aikana jaettiin heijastimia, jotka sujahtelivat takin liepeisiin, reppuihin ja housuntaskuihin. Logistiikan opiskelija Hugo Vilkkisellä oli pilkettä silmäkulmassa, kun hän ripusti omat ja kavereiden heijastimet pöksyihin roikkumaan. Tosiasiassa Hugo piti turvallisuusasioita ja pimeässä näkymistä tärkeänä, sillä syksyn keleillä ilman heijastinta olevaa tiellä liikkujaa on vaikeaa havaita.

Turvallisesti Hämeessä -hankkeen tavoitteena on edistää nuorten liikenneturvallisuutta 2. asteen oppilaitoksissa Kanta-Hämeessä. Hämeenlinnassa toteutettiin liikenneturvallisuustapahtuma Ammattiopisto Tavastialla. Oppilaitoksen A-talon aulassa oli näyttötaulu, jossa pyöri infoa liikenneturvallisuudesta. Sähköpotkulauta ja ulkona oleva kuorma-auto keräsivät myös kiinnostuneita katsojia. Tapahtumaa olivat järjestämässä Tavastian lisäksi Hämeen ammatti-instituutin liikenneopettajaopiskelijat sekä Turvallisesti Hämeessä agentit.

A-talon aula oli hyvä paikka heijastinten jakoon ja liikenneturvallisuusinfoon, koska Tavastian ja alakoulun opiskelijat kulkevat aulan läpi oppilaitosravintolaan lounaalle.

 

Kuva: Turvallisesti Hämeessä -tapahtumassa pääsi kurkkaamaan kuorma-auton ohjaamoon. Kuorma-auton hytistä ei näe kaikkialle, koska katvealueita on auton ympärillä.

Tavastiassa ompelualaa opiskelija Laura Sipilä ja Hyriassa graafista alaa opiskeleva Terho Turunen ovat toimineet Turvallisesti Hämeessä agentteina jo keväästä alkaen. Keväällä eri oppilaitoksista kootut agentit vietiin Riihimäen ajoharjoitteluradalle.
– Minulla on jo ajokortti, mutta Riihimäen ajoharjoitteluradan liukasradalla huomasi nopeasti, kuinka pienikin ajonopeuden nosto vaikuttaa siihen, että auto lähtee käsistä, Laura Sipilä toteaa.

Tavastian tapahtumassa Laura ja Terho jakoivat heijastimia, joissa on iskulause ”älä oo pimee, muista heijastin”. Syksyn pimenevien iltojen saapuessa, heijastimet ovat todella tärkeitä, jotta tiellä liikkujat erottuvat.

Turvallisesti Hämeessä -agentit Laura Sipilä ja Terho Turunen saivat jaettua Tavastialla yli 500 heijastinta aamupäivän aikana.

Hugo Vilkkinen on Tavastialla ensimmäistä vuotta opiskeleva nuorimies Rengosta. Tuleva logistiikka-alan asiantuntija tietää, että pimeällä pitää näkyä.

– Minulla on kevytmoottoripyörä ja täytän pian 17 vuotta. Olen marraskuussa anomassa poikkeuslupaa, jotta pääsen auton rattiin. Rengosta on matkaa kouluun ja oma auto sujuvoittaisi matkaa huomattavasti. Ripustin tosiaan vähän piloillani heijastimia housut täyteen, mutta on totta, että heijastin on tärkeä juttu. Pimeässä ei jalankulkijoita tahdo erottaa millään, jos heijastinta ei ole, Hugo pohtii.

Kuva: Tavastialla logistiikkaa opiskeleva Hugo Vilkkinen ripusteli heijastimia housut täyteen.

 

Turvallisesti Hämeessä -agentteina toimivat Laura Sipilä ja Terho Turunen ovat tyytyväisiä, että lähtivät hankkeeseen mukaan. Terho on ollut aktiivinen somettaja ja osallistunut jo useampiin tapahtumiin hankkeen aikana. Terho teki kevään ajoharjoitteluradalta kuvatun videon, jonka voi katsoa Youtubesta https://www.youtube.com/watch?v=sW7jTi9bdAg

– On mukava olla hankkeessa mukana. Liikenneturvallisuusasiat ovat tärkeitä ja sanomaa pitäisi viedä ”pakollisina” opintoina esimerkiksi yhteiskunnallisissa aineissa enemmän nuorten opintoihin. Somejuttujen lisäksi voisi olla hyvä tehdä myös podcasteja, Laura ja Terho ideoivat.

Turvallisesti Hämeessä -hankkeessa ovat mukana Hämeen ammatti-instituutti, Ammattiopisto Tavastia, Hyria Koulutus, Traficom ja Riihimäen ajoharjoittelurata.

Lisätiedot: https://hami.fi/turvallisesti-hameessa/

Teksti: Kirsi Sippola, Hämeen ammatti-instituutti

Leave A Reply