Puhtoinen puhdistaa kodit – uusi matkailukohde Forssassa

0

Jaana Harju ei koronasta pelästynyt vaan perusti uuden yrityksen keskellä koronasulkua. Jaanan yritykset Jamske ja Puhtoinen toimivat Forssan seudulla. Jamske tekee siivouspalvelua ja Puhtoinen on enemmänkin ihana turistikohde keskellä kauneinta Forssan Finlaysonin tehdasmiljöötä. Muutoksen kesyttäjä -hanke on tuonut apuja Jaanan markkinointiin. Onneksi myös oma tytär Amanda on hyvä somettamaan.

Jaana Harjun siivouspalveluyritys Jamsken asiakkaat ovat 90 % kotitalouksia ja ne sijaitsevat pääosin Forssan ja Someron seutukunnilla.
– Hoidamme myös toimisto- ja yrityssiivouksia, rappukäytäviä, työmaan loppu- ja remonttisiivouksia, tekstiilipesuja jne. Teemme myös asiointipalvelua, eli käymme asiakkaiden puolesta kaupassa, Jaana Harju kertoo.
Jaana Harju on ollut siivousalalla jo 20 vuotta. Siivousalalla käytetään väkeviä puhdistusaineita ja niistä voi saada pahoja allergisia reaktioita.
– Olen näiden 20 vuoden alalla työskentelyn aikana itse altistunut liioille hajusteille ja kemikaaleille. Siitä syystä lähdin etsimään luonnollisia ja ekologisia vaihtoehtoja siivousaineille ja -tarvikkeille. Perustin Puhtoinen -yrityksen noin puoli vuotta sitten ensiksi verkkokauppana. Saimme kivijalkamyymälän auki 6.5.2021. Myymälä sijaitsee ihanan historiallisessa miljöössä Forssan Kutomolla, Jaana kertoo.
Puhtoinen on muutakin kuin puhdistusaineiden myymälä. Osan myymälätilasta ovat valloittaneet erilaiset lahjapakkaukset ja kauniit esineet. Valikoimasta löytyy muun muassa luonnonkosmetiikkaa, hamam-pyyhkeitä, kynttilöitä, eteerisiä-öljyjä ja kestotuotteita.
– Meillä on kehitteillä omat puhdistusaineet sekä pala tuotteet ja toivon, että saamme Puhtoiselle aivan oman tuoteperheen. Teemme yhteistyötä myös paikallisen puualan yrityksen kanssa ja olemme suunnitelleet esimerkiksi kynttilän tai saippuan aluslautasia. Meiltä saa ostaa ihania ja hyödyllisiä lahjatavaroita, Jaana innostuu.

Jaana Harju on mukana Hämeen ammattikorkeakoulun ja Hämeen ammatti-instituutin vetämässä Muutoksen kesyttäjä -hankkeessa, jonka rahoitus tulee pääosin Euroopan Sosiaalirahastosta. Muutoksen kesyttäjän tavoitteena on auttaa yrityksiä selviämään koronasta.
– Varsinaisesti korona ei ole meihin vaikuttanut, koska olimme niin hulluja ja avasimme myymälän keskellä korona aikaa. Tai ehkä korona on vaikuttanut niin, että ihmiset ovat entistä tietoisempia ekologisuudesta ja muutenkin hyvinvoinnista, Jaana pohtii.
Muutoksen kesyttäjä -hankkeen ensimmäisessä valmennusryhmässä on mukana noin 35 yritystä. Hankkeessa on järjestetty yrityksille muun muassa henkilökohtaista sparrausta sekä yhteisiä webinaarivalmennuksia.
– Olen osallistunut hankkeen järjestämiin valmennuksiin, jotka ovat koskeneet markkinointia. Siitä on ollut hyötyä yritysteni markkinoinnin suunnittelussa, sillä sain esimerkiksi sometukseen uusia ajatuksia julkaisujen tekemiseen. Lisäksi hankkeen toimesta minulle ja yhdelle työntekijämme tehtiin Thomas-toimintatyylianalyysit. Analyysin avulla hahmottaa paremmin omaa toimintatyyliään ja voi paremmin johtaa 15 hengen ammattilaisryhmää, Jaana kertoo.
Yrityksissä on mukana myös Jaana Harjun tytär Amanda Harju. Puhtoisen oli ensin tarkoitus olla vain luonnollisten siivousaineiden myymälä, mutta Amanda halusi mukaan myös luonnonkosmetiikkaa.
– Meidän arvojamme ovat ekologisuus, luonnollisuus, kotimaisuus ja rehellisyys. Toivomme, että meidän arvomme näkyvät myös julkaisuissamme. Halusimme Puhtoista luodessamme tukea myös mahdollisimman paljon kotimaisia pienyrittäjiä, ja tämän takia löydätkin meiltä monia kotimaisia tuotemerkkejä. Tervetuloa ostoksille Forssan sydämeen, eli Kutomolle. Meidät löydät Puuvillakatu 4 c 2 eli entisestä Finlaysonin tehtaanmyymälästä. Seuraa myös meitä sosiaalisessa mediassa Instassa @puhtoinen ja Facessa @ekologisestipuhtoinen, Amanda ja Jaana kehottavat.

 

Puhtoinen sijaitsee Forssan kulttuurihistoriallisessa miljöössä Puuvillakadulla.

Muutoksen kesyttäjä -hanke on Euroopan Sosiaalirahaston, Hämeen ELY-keskuksen, Hämeen ammattikorkeakoulun ja Hämeen ammatti-instituutin rahoittama kehittämishanke. Hanketta koordinoi HAMK Smart -tutkimusyksikkö ja HAMI toimii hankkeen osatoteuttajana. Muutoksen kesyttäjä -hanke jatkuu vuoden 2022 loppuun saakka.

Lue lisää hankkeesta osoitteessa www.hamk.fi/muke

Teksti: Kirsi Sippola, Hämeen ammatti-instituutti, HAMI

Leave A Reply