Terveysneuvontapiste Goodmannissa

0

Olemme Hämeen ammattikorkeakoulun hoitotyön opiskelijoita, ja suoritamme sairaanhoitajan ja terveydenhoitajan opintoihimme liittyvää terveyden edistämisen projektiharjoittelua. Osana harjoittelua järjestimme tiistaina 21.11. ja torstaina 23.11. Hämeenlinnan kauppakeskus Goodmanissa terveyden edistämisen päivän.

Omaan projektiryhmäämme kuuluu kuusi opiskelijaa. Goodmanissa järjestetyt terveyden edistämisen päivät suunnittelimme ja järjestimme yhdessä toisen projektia samaan aikaan suorittavan ryhmän kanssa.

Suunnittelimme tapahtumaan terveysneuvontapisteen, ja lisäksi molempina päivinä järjestettiin Goodmanin lavalla asiakkaita osallistavia toiminnallisia tuokioita. Terveysneuvontapisteellä meillä oli kaksi pöytää, joista toisessa mittasimme halukkaiden verenpaineita sekä annoimme verenpaineen itsehoito-ohjausta. Verenpainepiste oli asiakkaiden keskuudessa molempien päivien suosituin osuus. Terveysneuvontapisteen toisen pöydän teemaksi valitsimme aivohalvauksen ja diabeteksen. Asiakkailla oli mahdollisuus tehdä diabeteksen riskitesti sekä tutustua meidän johdatuksellamme aivohalvauksen oireisiin ja tunnistamiseen PIAN! -muistisäännön avulla. PIAN! -muistilapun asiakkaat saivat kotiin viemisiksi. Myös aivohalvaus ja diabetes herättivät mielenkiintoa asiakkaiden keskuudessa. Aiheet koettiin erittäin tärkeiksi ja hyödyllisiksi. Neuvontapisteellä riitti kiinnostuneita asiakkaita pitkin päivää.

Lavalla osallistavana toimintana järjestimme taukojumpan, Kahoot! -terveystietovisan sekä lasten ja vanhempien leikkituokion. Taukojumpan kohderyhmäksi valitsimme vanhemman väestön ja tietovisan suunnittelimme nuorisoa ajatellen. Osallistujia olisi kaikkiin toimintoihin mahtunut paljon enemmänkin. Varsinaisten osallistujien lisäksi toimintaamme kuitenkin seurasi useita silmäpareja, jotka hekin toivottavasti saivat jotain irti tuokioistamme.

Molempina päivinä asiakaskontaktimme olivat mukavia ja ystävällisiä. Ymmärrettävää tietysti on, että kauppakeskuksessa monilla on hoidettavia asioita ja kiirekin, eikä aikaa osallistua ylimääräiseen toimintaan löydy. Vain pieni osa asiakkaistamme kuitenkin tiesi etukäteen järjestämästämme toiminnasta, joten valtaosa pysähtyi pisteellämme kesken omien asioiden hoitamisen. Mukavaa, että niinkin monelta ihmiseltä löytyi aikaa tutustua terveyttä edistävään päiväämme. Moni terveysneuvontapisteellä pysähtynyt taisi olla juttuseurankin perässä, ja ikään kuin siinä sivussa tuli mitattua verenpaine ja tehtyä diabeteksen riskitesti.

 

Toivomme, että järjestämästämme toiminnasta ja terveysneuvontapisteeltä jäi osallistujille käteen uutta tietoa terveyden edistämisestä. Tavoitteena oli tiedon jakamisen lisäksi saada osallistujia havahtumaan oman terveyden seurantaan ja edistämiseen. Ehkäpä jumppaliikkeet ja venytykset jäivät jonkun mieleen tai joku toinen tulevaisuudessa tunnistaa aivoinfarktin oireet ja osaa hälyttää apua. Tällöin olemme onnistuneet päiviemme sisältöjen kanssa. Asiakkailta saadun palautteen perusteella toiminta ja jaettu tieto koettiin hyödylliseksi ja mielenkiintoiseksi.

Julia, Maiju, Jasmin, Hanna, Suvituulia ja Juulia

Leave A Reply