#TerveSos

0

TerveSos on tapahtuma, jonka takana on THL yhteistyökumppaneineen, mm. Hämeenlinnan kaupunki ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri. Tapahtuma oli vuosittainen kahden päivän mittainen, johon kerääntyy alan asiantuntijoita, päättäjiä sekä kehittäjiä.

Mistä kyse?

Tänä vuonna tapahtuma järjestettiin Verkatehtaan tiloissa. Tapahtuma koostui alalla olevista kuumista tämän hetken puheenaiheista, kuten SOTE, maakunta uudistus ja valinnan vapaus. Kahden päivän aikana 15 seminaaria, jotka olivat jaettu tiettyjen aihealueiden alle ja aiheelle puhujat. 70 asiantuntijaa, joista jokaiselle löytyi jotain kuunneltavaa ja kysymyksiä herättäviä puheenaiheita.

Seminaarit olivat jaettu kolmeen aihealueen alle: Vapaudesta valita, uusista maakunnista sekä taloudesta ja vaikuttavuudesta. Talouden ja vaikuttavuuden – salissa, jossa oli talouskasvu ja hyvinvointi Suomessa. Aiheena hyvin ajankohtainen. Muissa saleissa puheenaiheina olivat valinnanvapauden muodostuminen maakunnissa sekä maakuntien paluu. Seminaarien yhteydessä oli kyselytuokioita, ainakin tarkoitus olla. Ne vain jäivät valitettavasti joko olemattomiksi tai 1-3 henkilön kyselyhetkiksi, koska puhujilla menikin huomattua enemmän aikaa. Toisen seminaari osuuden jälkeen oli kahvitauko sekä näyttelyohjelmaa, mm. Innokylä.

Näyttelyalueella

Opiskelijat, ammattilaiset ja terveydenpalvelujen asiantuntijat tutustuivat näyttelyyn digitalisaation näkökulmasta. Mitä kaikkea nykyaikana löytyy? Tapahtumassa järjestettiin erilaisia seminaareja, joissa myös keskusteltiin runsaasti digitalisaatiosta. Sisäänkäynnin vieressä THL ja STM tarjoavat kaikille kiinnostuneille uuden uutissovelluksen, nimeltään Sote – uutiset. Uusimmat ja pääuutiset löytyy valikosta. THL standilla voi myös tavata huippuasiantuntijoita.

Digitalisaatio on hoiva-alalle tulossa oleva tai jo olemassa oleva toiminnanohjausjärjestelmä. Järjestelmän idea on merkata potilaiden mittaustulokset heti, jotka siirtyvät sen kautta suoraan potilas tietojärjestelmään, näin säästetään hoitajien aikaa. Yhdellä napautuksella voi heti tarkistaa ja seurata jo aikaisemmin otettuja arvoja.

Useat terveyspalveluiden käyttäjät kuulivat Kanta – palvelusta, johon kuuluu resepti – palvelu, lääketietokanta, potilastietoarkisto ja tiedonhallintapalvelu, näistä koostuu Omakanta-palvelu, joka on julkinen ja ilmainen palvelu. Pankkitunnuksien avulla pääsee kirjautumaan Kantaan.

Yksi kotipalveluita tarjoava yrityksen edustaja kertoo, että etäpalvelut kotihoidossa ovat päivän trendi. Tabletin avulla hoitaja ottaa etukäteen sovitusti yhteyttä asiakkaaseen. Menetelmä helpottaa sekä hoitajan työtä että asiakkaan arkea. Asiakasta opetetaan käyttämään laitetta, mutta valitettavasti palvelu on kuitenkin mahdollista tarjota vain sellaisille asiakkaille, jotka kykenevät käyttämään tablettia.

Digitalisaatio on nykyaikana vahvasti kehittymässä mukana meidän kaikkien arjessa. Mutta voi todeta, ettei kaikki vielä syystä tai toisesta pääse hyödyntämään nykypalveluja. Hoitajan työ on selvästi helpotettu digitalisaation avulla. Vaikka miten paljon otetaan innovaatiota hoitotyöhön, kun hoitajan läsnäolo ihmisenä on tärkeintä. MITÄ MIELTÄ TE OLETTE?

 

Kesäisin terkuin,

Jenna Lindroos, Svetlana Makkonen, Suvi Vesala, Ella Lahti, Henna Kortetjärvi ja Eveliina Laaksonen

Leave A Reply