Opiskelijat sydän terveyttä vaalimassa

0

Sydän huolehtii elimistömme verenkierrosta, kuljettaa ravintoaineita ja happea eripuolille elimistöön ja niin myös kuona-aineet kulkeutuvat veren mukana pois elimistöstämme. Tästä syystä on erityisen tärkeää pitää hyvää huolta omasta sydämestä. Hyvään sydän terveyteen kuuluu tasapuolisesti ravintoaineet, liikunta ja lepo. Huomiota olisi hyvä kiinnittää rasvojen laatuun, suolan määrään, väreihin lautasella sekä päivittäiseen liikkumiseen ja riittävän levon saantiin.

Liikunnan hyötyvaikutuksista on todistettu, että se vie pois pahaa kolesterolia ja näin ollen hyvän kolesterolin määrä lisääntyy. Tosin ruokavalion tulee olla myös kunnossa ja suosia hyviä, pehmeitä rasvoja ja välttää kovia rasvoja. Mistä sitten tunnistaa, että mikä on hyvää rasvaa ja mikä pahaa? Huonot rasvat ovat koostumukseltaan kovia kuten voi ja hyvät rasvat ovat koostumukseltaan pehmeitä. Jotta saataisiin hyöty liikunnasta sydänterveydessä, tulisi hyötyliikuntaa harrastaa päivittäin vähintään puoli tuntia. Tuon puolen tunnin piirakan voi jakaa erillisiin kymmenen minuutin osioihin alussa mutta liikunnan tulisi olla kohtuullisesti kuormittavaa. (Terve n.d.)

Liikunnan avulla voidaan vaikuttaa sydänsairauden riskitekijöihin. Säännöllisesti harrastettavalla liikunnalla on paljon sydänterveyttä edistäviä vaikutuksia, sillä se laskee verenpainetta, hidastaa valtimoiden ahtautumien kasvua, edistää uudisverisuonten kehittymistä, parantaa hyytymisominaisuuksia ja veren kolesterolitasapainoa, edistää sydämen toipumista ja parantaa sen toimintaa, vaikuttaa myönteisesti sokeriaineenvaihduntaan, edesauttaa painonhallinnassa, edesauttaa psyykkistä jaksamista sekä vähentää stressistä aiheutuvaa kuormitusta sydämelle. (Terveyskylä n.d.)

Kerroimme sydänterveydestä Kanta-Hämeen hengitys ry:n jäsenille, kun kävimme pitämässä heille toimintatuokiota. Yleisö oli itse toivonut sydänterveyteen liittyvää tietoutta ja heiltä tuli myös hyvin kysymyksiä. Tällä kertaa päätimme ottaa ihan vain rentoutumisen kannalta ja pelasimme korttia, josta osallistujat pitivät todella paljon.

Terve.fi (n.d.). Liikunnan merkitys sydänsairauksien ehkäisyssä. Haettu 29.1.2018 osoitteesta http://www.terve.fi/sydan-ja-verisuonitaudit/liikunnan-merkitys-sydansairauksien-ehkaisyssa

Terveyskylä (n.d.). Sydänsairaus ja liikunta. Haettu 26.1.2018 osoitteesta https://www.terveyskyla.fi/sydansairaudet/itsehoito/syd%C3%A4nsairaus-ja-liikunta

Leave A Reply