Tietoa yrittäjyydestä maahanmuuttajille

0

HAALARI – haalarit päälle ja työelämään -hankkeessa järjestettävien luonnonvara-alan lyhytkoulutusten lisäksi yhtenä pääteemana on yrittäjyys. Aiheen ympärillä päästiinkin keväällä tositoimiin, kun Hämeen ammatti-instituutin yrittäjyyden lehtori Katriina Peuhkuri aloitti Yrittäjyys Suomessa -verkkototeutuksen. Toteutukselle on toivottu jatkoa jo nyt, sillä ensimmäinen osuus täyttyi kiinnostuneista hyvin nopeasti.

Kuusi verkkotapaamista sisältävällä kurssilla osallistujat ovat päässeet tutustumaan yrittäjyyden ensiaskeleisiin Suomessa. Osallistujat koostuvat lähinnä Kanta-Hämeessä asuvista maahanmuuttajista. Osallistujajoukosta osa on sellaisia, joille yrittäjyys on tuttua jo kotimaassaan. Lisäksi joukossa on myös sellaisia, jotka ovat saaneet kipinän yrittäjyyteen ihan hiljattain, Suomeen muuttamisen jälkeen.

Kurssilla kohderyhmä saa vinkkejä, kuinka voisi lähteä edistämään omia suunnitelmia. ”Ennakkotehtävänä oli pohtia ideoita ja tehdä yrittäjätesti. Ensimmäisenä kurssipäivänä aloitimme heti tehokkaan työskentelyn avaten käytännön asioita kuten erilaiset lupa-asiat ja yritysmuodon valinta. Opiskelijat ovat saaneet tietoa yritysmuodoista, verotuksen perusteista, hinnoittelusta ja kannattavuuslaskennasta”, kuvailee lyhytkoulutuksen opettaja ja yrittäjyyden lehtori Katriina Peuhkuri.

Yrittäjyyden lehtori Katriina Peuhkuri valmistautuu verkkotapaamiseen Teamsin äärellä. Linjoilla on ollut innokkaita osallistujia ja heitä on ollut ilo opettaa.

Ryhmä on ollut innokas tekemään laskelmia ja on kokenut ne myös hyödyllisiksi. Opiskelijat ovat olleet hyvin aktiivisia ja kyselleet paljon. Kurssin aikana valmistellaan oma idea liiketoiminasuunnitelmaksi, jonka kanssa on hyvä lähteä neuvottelemaan esimerkiksi rahoituksesta. Osallistujat ovat haaveilleet yrityksen perustamisesta eri toimialoilla. Ehkäpä uuden opin myötä näemmekin tulevaisuudessa rohkeita ryhtyjiä Kanta-Hämeessä. ”Vaihtoehtoisia yrityksen perustamistapoja voisi olla valmiin yrityksen ostaminen. Viimeisenä kurssipäivänä perehdymmekin Kanta-Hämeen myytäviin yrityksiin”, jatkaa Peuhkuri.

Opiskelijoiden kertomana sanapilvessä mitä he ovat muun muassa oppineet yrittäjyyden perusteista.

Verkkotapaamiset pidetään päivien aikana sekä englanniksi että selkosuomeksi. Opiskelijat ovat saaneet valita kumpaan toteutukseen he osallistuvat. Aamupäivän englannin kielisiin toteutuksiin osallistuvilla on mahdollisuus tulla kuulolle myös iltapäivisin ja näin vahvistaa suomen kielen taitoja. ”Tämä kokeilu on osa hankkeen toimintaa. Tällä pyrimme siihen, että osallistujat saisivat parhaat mahdolliset lähtökohdat yrittäjänä ja yhteiskunnassa toimimisessa. Hankkeen yksi perusajatuksista on antaa mahdollisuuksia työllistyä, joko yrittäjänä tai muuten.” kertoo Haalari-hankkeen projektipäällikkö Terhi Kaskioja.

Kannattaa kurkata hankkeen kotisivut ja vinkata näistä toteutuksista myös maahanmuuttajataustaisille ystäville, jotka pohtivat erilaisia työllistymismahdollisuuksia Suomessa. Vaihtoehtoja onneksi on ja me täällä HAMIssa kannamme oman kortemme kekoon yhteisen tärkeän asian äärellä.

Teksti: Sari Hattula
Kuvat: Katriina Peuhkuri

EU-lippu. Euroopan unionin osarahoittama.

Yrittäjyys Suomessa -kurssi on osa HAALARI – haalarit päälle ja työelämään -hanketta, jota rahoittaa Hämeen ELY-keskus sekä Euroopan Unioni.
Lisätietoa saat Terhi Kaskiojalta puh. 0505734137 tai terhi.kaskioja@hami.fi

Hämeen ammatti-instituutti

HAALARI – haalarit päälle ja työelämään -hankkeen kotisivut

Leave A Reply