Työharjoittelussa Manvin viinitilalla Toscanassa

0

Hannamari ja Ari Andersin opiskelevat HAMIssa alkoholijuomien valmistuksen osaamisalaa. Opiskeluihin kuuluu mm. Tilaviinien valmistaminen -tutkinnon osa, jonka puitteissa Hannamari ja Ari pääsivät viettämään viikon viinintuotannon parissa Italian Toscanassa.

Verkoston avulla kansainväliseen työharjoitteluun

Iloksemme meille avautui mahdollisuus viikon mittaiseen viinintuotannon työharjoitteluun Toscanassa, Montepulcianossa maaliskuussa 2024. Paikka löytyi italialaiseen tapaan paikallisen verkostomme kautta. Harjoittelupaikan saamisen kannalta oli tärkeää, että koulu vakuuttaa työharjoittelijat. Harjoittelusopimuksen teko sujui notkeasti HAMIn ja harjoittelupaikan välillä.

Manvin luomuviinitila

Manvin luomuviinitilan tarina alkaa vuodesta 2015, jolloin Puru ja Sudha Manvi ostivat pienen, pitkän historian omaavan viinitilan Montepulcianosta. Laajentaakseen toimintaansa he ostivat muutamaa vuotta myöhemmin toisen tilan noin kymmenen kilometrin päästä. Heillä on nykyään yhteensä noin seitsemän hehtaaria viinitarhoja. Manvit tuottavat pääsääntöisesti alueen perinteisiä viinejä luoden niihin uusin ideoin oman aromimaailman:

  • Rosso di Montepulciano DOC
  • Nobile di Montepulciano DOCG
  • Nobile di Montepulciano Riserva DOCG
  • Vin Santo di Montepulciano DOC

Lisätietoa paikallisista viineistä löydät vaikkapa Hannamarin kirjoittamasta kirjasta Jouluinen Toscana – Montepulcianon 24 luukkua.

Manvin tuotteita on saatavilla paikallisestikin vain valikoiduista kaupoista ja ravintoloista. Viinejä viedään myös mm. Kanadaan. Viinituotannon lisäksi tilalla tuotetaan oliiviöljyjä. Tila tarjoaa myös maatilamajoitusta, josta avautuu upea näkymä viinitarhojen ylitse Montepulcianon keskiaikaiseen kukkulakaupunkiin.

Kukkulainen maisema. Pilvetön, kirkas taivas. Lehdettömät viiniköynnösviljelmät. Kukkulalla taustalla kylä.
Montepulciano Manvin maatilamajoituksesta nähtynä. © Ari Andersin

Viiniköynnösten leikkuu

Työharjoittelu alkoi maanantaina viiniköynnösten leikkuulla. Suurin osa tilan köynnöksistä on alueelle tyypillistä Sangiovese, Prugnolo Gentile, rypälettä. Kaikki tilan köynnökset, lajista riippumatta, leikataan alueelle tyypilliseen tapaan yksihaaraisella kannus-leikkauksella (it. Cordone speronato, eng. spur pruning).

Lehdettömiä, sivulle kasvavia viiniköynnöksiä.
Manvin viinitarhan köynnöksiä leikkauksen jälkeen. © Ari Andersin

Köynnösten esileikkaus oli tehty jo aiemmin. Esileikkauksessa kunkin köynnöksen käsivarteen (it. cordone, eng. cordon) oli jätetty tasaisin välein 4-5 noin 20 cm pituiseksi leikattua oksaa. Nämä oksat leikattiin nyt siten, että kuhunkin oksantynkään (it. sperone, eng. spur) jäi lajikkeesta riippuen 2-3 silmua (it. gemma, eng. bud). Leikkuu tehtiin oksasaksilla seuraavan silmun alapuolelta. Näin jäljelle jätetyt silmut eivät kuivu. Samalla korjattiin mahdollisia esileikkauksen puutteita, esimerkiksi poistamalla ylimääräiset oksat.

Lehdetön oksa.
Oksa ennen leikkuuta.  © Ari Andersin
Oksantynkä.
Leikkuun jälkeinen oksantynkä, johon on jätetty kaksi silmua. © Ari Andersin

Onneksi meitä oli kehotettu ottamaan työkengiksi kumisaappaat. Paikoin jyrkissä rinteissä sijaitsevat viinitarhat olivat runsaiden sateiden jäljiltä saviset ja liukkaat. Leikkuuporukassa syntyikin keskustelua siitä, onko suomalainen jää vai italialainen savi liukkaampaa. Vaikka työtä suunniteltiin sateiden ja peltojen märkyyden mukaan, saappaisiin kertyi helposti parin kilon savipainot. Laakson pohjalla sijaitsevalle viinitarhalle pääsimme Lamborghinin kyydissä.

Kaksi eri ihmisen saapasta savisessa maassa. Kuvattu ylhäältä päin.
Reippaat savipainot saappaissamme. © Ari Andersin
Matala traktori ilman kattoa. Telaketju renkaiden tilalla. Kyljessä lukee Lamborghini.
Tilan Lamborghini C653L telatraktori. © Ari Andersin

Tilan tarhojen leikkuuseen oli varattu aikaa viikko ja työtä oli tekemässä seitsemän henkilöä me mukaan lukien. Mukana oli käytännössä kaikki tilan työntekijät. Työ valmistui etuajassa ennen keskiviikon lounasta.

Aistinvaraista laadunarviointia ja tiedonhankintaa

Nopeasti sujunut leikkuutyö mahdollisti meille torstaina rauhallisen perehtymisen paikallisen Poliziano-viinitilan viineihin ja viininvalmistukseen heidän myymälässään. Opimme muun muassa, että Vino Nobilen valmistuksessa Sangiovese-rypäleistä valmistetusta viinistä osa kypsytetään barrique (225-250 l), osa tonneaux (500-600 l) ja osa suurissa (yli 1000 l) tammitynnyreissä. Lopullinen tuote sekoitetaan näistä sekä mahdollisista muista erikseen kypsytetyistä viineistä.

Kypsytyksen seuranta ja hallinta

Perjantaina pääsimme Manvin viinitilan viinehtimöön perehtymään viinin kypsytyksen seurantaan ja hallintaan. Viinirypäleissä on luonnostaan vapaata rikkiä, joka ehkäisee viinin hapettumista. Vapaan rikin määrän vähentyessä kypsytyksen aikana, sitä on tarpeen lisätä noin neljän kuukauden välein laboratorioanalyysien tuloksiin perustuen. Puutynnyreitä myös pestään kypsytyksen aikana 1-2 kertaa vuodessa kuumalla vedellä. Pesun ja tynnyrin kuivumisen ajaksi viini siirretään terässäiliöihin.

Pullotus ja pakkaus

Manvin tilalla pullotus tapahtuu ostopalveluna. 12-metrinen rekka, joka sisältää pullotuslinjaston, ajetaan viinitilan pihaan muutaman kerran vuodessa. Viini siirretään letkuilla suoraan tilan säiliöistä pullotuslinjastolle. Pullotukseen tarvittavat pullot, korkit ja kapselit tila hankkii itse etukäteen. Käytetty ostopalvelu ei sisällä pullojen etiketöintiä. Pääsimmekin etiketöimään pulloja ja pakkaamaan ne myyntilaatikoihin. Etiketöinti tapahtui koneellisesti pullo kerrallaan.

Etiketointikone. Etikettirulla. Viinipullo.
Manvin etiketöintikone. © Ari Andersin

Työnteko viinitilalla

Perustyöpäivä tilalla alkoi klo 8 ja päättyi klo 17. Kahvitauko pidettiin klo 10 jälkeen ja lounastunti oli klo 13-14. Suurella osalla työntekijöistä oli mukana omat eväät ja loput lounastivat muualla. Työpaikka tarjosi kahvit ja teet. Työvaatteet olivat omat, tila tarjosi oksasakset ja muut tarvittavat työvälineet.

Harjoittelu oli antoisa ja työtä tehtiin mukavassa porukassa. Kaikki työt neuvottiin ja opastettiin hyvin ja selkeästi. Aina sai kysyä ja aina myös saatiin ystävällinen vastaus hyvine perusteluineen. Erityisesti leikkuun perehdytyksessä korostettiin myös työturvallisuutta sekä hyvää työergonomiaa. Ohjaajanamme toimi Luciano, jolla on vankka yli 40 vuoden kokemus sekä viinin kasvatuksesta että valmistuksesta. Ohjaus tapahtui italiaksi.

Suosittelemme lämpimästi

Viikko antoi hyvän kuvan viinitilan keväisistä töistä niin tarhoilla kuin viinehtimössäkin. Omistajia emme tällä kertaa tavanneet, koska he olivat matkoilla. Meidät toivotettiin tervetulleeksi tapaamaan heitä tulevaisuudessa. Työskentely tämän tyyppisellä viinitilalla on monipuolista ja antoisaa. Suosittelemme lämpimästi olemaan aktiivinen ja hyödyntämään mahdollisuutta kansainväliseen työharjoitteluun.

Selfie. Nainen ja mies hymyilevät kameralle ulkona. Taustalla pilvinen sää ja lehdettömät viiniköynnösviljelmät..
© Hannamari Andersin

 

Teksti ja kuvat: Hannamari ja Ari Andersin 

 

Andersien työharjoittelu oli osa Tilaviinien valmistaminen -tutkinnon osaa. Tutkinnon osa kuuluu alkoholijuomien valmistuksen osaamisalaan, josta valmistuessaan saa elintarvikejalostuksen ammattitutkinnon. Lue lisää opinnoista HAMIn sivuilta: https://hami.fi/koulutus/elintarvikejalostuksen-ammattitutkinto-alkoholijuomien-valmistus/

Leave A Reply