Puutarhurin opinnot kannustivat jatko-opintoihin

0

Motivoituneet opiskelijat ovat oppilaitoksille tärkeitä. Samoin se, että opiskelija tuntee valinneensa hänelle sopivan alan. Lepaalle saatiin triplapotti loistavia opiskelijoita, kun Kasperi tuli paikan päälle katsomaan, miten puutarhuriksi Lepaalla opiskellaan. Mitä sitten seurasikaan – annetaan Kasperin ja Ennin kertoa:

Kasper:
Olin 15-vuotias, kun kevättalvella yhteishaun ohella vuonna 2012 tulimme tutustumaan vanhempieni kanssa kouluun. Silloin ei ollut mitään erillistä tutustumispäivää, vaan opinto-ohjaajaan oltiin otettu yhteyttä ja sovittu päivä, milloin tultaisiin katsomaan koulua. Sinä päivänä ajoimme Lepaalle ja menimme opon toimistoon päärakennukseen, jossa oli myös ammatillinen ohjaaja. Heidän kanssa lähdimme kiertämään aluetta ja päästiin Maratalle. Sinne tuli sen hetkinen tuutori mukaan kierrokselle ja lähdimme katsomaan asuntolaa. Tämän jälkeen lähdimme tutustumaan alueen puistoon ja rakennuksiin. Matkalla törmäsimme teknologian opettajaan, joka näytti meille traktoreita ja opetustyöpajan. Kierroksen jälkeen menimme syömään ja lähdimme takaisin Kotkaan. Kiinnostus koulua kohtaan lisääntyi entisestään tutustumisen jälkeen. Niinpä päätin hakea Lepaalle ja sain opiskelupaikan.

Minulle tuli todella hyvät kaverussuhteet silloiseen kämppikseeni, jonka kanssa jaoin kivitalosta huoneen. Luokallani oli todella tiivis ja hyvä yhteishenki, jossa oli kiva opiskella ja viettää vapaa-aikaa kolme vuotta. Valmistuin koulusta hyvin arvosanoin vuonna 2015 ja lähdin suoraan seuraavana päivänä alan töihin. Kevään yhteishaussa hain uudelleen Lepaalle ammattikorkeakouluun rakennetun ympäristön koulutukseen ja kesällä tuli ilmoitus kouluun valinnasta, mutta jouduin kuitenkin lykkäämään opiskelua kahdella vuodella armeijan takia. Sinä samana vuonna tapasin myös Ennin ja aloimme seurustella.

Enni:
Minulla oli ollut peruskoulun alusta lähtien haaveammattina pihasuunnittelija/pihojen rakentaja. Minua on aina kiehtonut kauniit ja hyvin hoidetut kotipihat. Jäin kuitenkin Kotkaan lukioon, koska en ollut valmis lähtemään kotoa pois kouluun uudelle paikkakunnalle. Kävin lukion neljässä vuodessa ja valmistuin ylioppilaaksi vuonna 2016. Heti keväällä 2016 hain rakennetun ympäristön koulutukseen, mutta en päässyt kouluun, joten jäin työelämään. Seuraavana vuonna yritin uudestaan hakea samaan paikkaan ja lisäksi hain Kasperin painostuksella puutarhatalouden perustutkintoon, viheralan osaamisalalle. Ammattikorkeakouluun en taaskaan päässyt, mutta minut valittiin opiskelemaan puutarhuriksi. Muutimme loppukesästä Lepaalle ja aloitimme omat opintomme.

Tällä hetkellä ensimmäinen vuosi koulua alkaa olla taputeltu ja kohta olisi edessä ensimmäinen työpaikalla tapahtuvan oppimisen jakso, josta olen innoissani. Tavoitteena olisi valmistua vuoden päästä kesällä, heti kun saan työssäoppimisjaksot käytyä. Tulevaisuuden suunnitelmat eivät ole kuitenkaan vielä selvät, mutta olen harkinnut floristin ammattitutkintoa ja sen jälkeen mahdollisesti hakisin Lepaalle takaisin rakennetun ympäristön koulutukseen.

 

Teksti: opiskelijat Enni Silvo ja Kasper Ratava sekä Lepaan opo Sari Makkonen

Leave A Reply