Onko haaveissa tilaviiniyrittäminen tai panimon pyörittäminen?

0

Suomessa toimii noin 25 tilaviiniyrittäjää eri puolella maata. Tilaviiniyrittämisen mahdollisti alkoholilain muutos vuonna 1995. Hämeen ammatti-instituutti on järjestänyt alan koulutusta Lepaalla jo noin 20 vuoden ajan.

Alkoholijuomien valmistus liittyy elintarvikejalostuksen ammattitutkintoon. Jos olet kiinnostunut alkoholijuomien pientuotannosta, alan lainsäädännöstä ja tilaviinien prosessiosaamiseen liittyvästä koulutuksesta kannattaa hakea mukaan. Hakuaikaa on tällä erää 1.5.2022 saakka. Hämeen ammatti-instituutissa on mainiot tilat ja osaaminen järjestää koulutusta Lepaan upeassa kulttuurimiljöössä.

Tilaviini- ja pienpanimokoulutusta on järjestetty Hämeen ammatti-instituutissa jo lähes 20 vuotta. Valmistuttuasi olet kotimaisten alkoholijuomien tuotantoon erikoistunut osaaja, joka toimii itsenäisenä yrittäjänä tai viinitilan tai panimon työntekijänä. Osaat valmistaa tilaviinejä, siidereitä, liköörejä, tisleitä tai pienpanimotuotteita. Opetus on monimuotoista ja se koostuu koulutusjaksoista (2-5 pvä/kk) Lepaan viinitilalla, etäopiskelusta verkossa, opintoretkistä ja yritysvierailuista.

Lepaalla on hyvät olosuhteet harjoitella alkoholin valmistusta.

Kiinnostaako tisleiden vai oluen valmistus?

Voit hakeutua opiskelemaan myös yksittäisiä tutkinnon osia. Opiskelu on monimuotoista ja tutkinnon osan suorittamisesta saa osatutkintotodistuksen. Tarjolla olevat tutkinnon osat ja niiden opiskeluajat:

  • Tisleiden valmistaminen 1.5.-31.5.2022
  • Hiilihapollisten alkoholijuomien valmistaminen 15.8.-30.10.2022
  • Pienpanimo-oluiden valmistaminen 1.10.-30.11.2022

Lepaalla pääset fiilistelemään myös upeaa kulttuurimiljöötä. Hämeen ammattikorkeakoulun ja Hämeen ammatti-instituutin yksikkö on upea kokonaisuus, jossa on myös palkittu puistoalue viinitilan ja golfkentän lisäksi. Hoidettuja puistoalueita on peräti 20 hehtaaria. Kampukselle myönnettiin ensimmäisenä Suomessa kansainvälinen Green Flag Award -tunnustus viheralueiden laadusta vuonna 2016. Huomionosoitus kertoo puiston merkittävyydestä, kulttuurihistorian säilyttämisestä sekä käyttäjien ja vierailijoiden huomioimisesta. Lepaan puutarha-alan opiskelijat pitävät hyvää huolta upeasta kulttuuriympäristöstä.

Katso myös muut Hämeen ammatti-instituutin koulutusmahdollisuudet netistä. HAMIsta valmistuu ammattilaisia metsiin, meijereihin, maatiloille, liha-, puutarha- ja viheralalle. HAMIsta löytyy myös liikenneopettajuuden, johtamisen ja esimiestyön, mehiläistarhauksen, alkoholijuomien valmistuksen sekä golfkenttien hoitamisen koulutukset.

Lepaan Viinitila on mielenkiintoinen vierailukohde, joka on auki ympäri vuoden.

Lue lisää:

Lue lisää www.hami.fi

Voit kysyä koulutuksesta myös suoraan Pirjo-Maija Koskiselta, lehtori, pedagoginen koordinaattori /puutarha-ala, +358400398074, pirjo-maija.koskinen@hami.fi

Tutustu myös viinitiloihin: https://www.viinitilat.net/

 

Teksti Kirsi Sippola, kuvat Pirjo-Maija Koskinen (Hämeen ammatti-instituutti)

Leave A Reply