Meijerialan opiskelijat työssä oppimassa

0

 

Meijeristiksi voi opiskella Suomessa ainoastaan Hämeen ammatti-instituutissa. Ammatillinen koulutus kestää kolme vuotta, josta yhteensä vuosi on harjoitteluja. Perusharjoittelun pituus on neljä kuukautta. Täydennysharjoittelu kestää seitsemän kuukautta.

Oikeita töitä alusta asti

Laura Talvitie ja Tuomas Soini olivat Valion Seinäjoen meijerissä täydennysharjoittelussa, mikä on käytännönläheistä työssä oppimista, kuten alan opinnotkin. Suurin ero kouluun oli Lauran ja Tuomaksen mukaan tuotannon mittakaavassa.

Koulussa meillä on oma opetusmeijeri, jossa valmistuksen eri vaiheita on päässyt harjoittelemaan. Mutta onhan se ihan eri asia tehdä jotain tuotetta tuhansia litroja kymmenien sijaan, Laura ja Tuomas kertoivat.

Lauran työpiste Seinäjoella oli rahkojen valmistuksessa, kun taas Tuomas on keskittynyt Valio Oivariini® levitteen valmistamiseen. Suuri osa työstä on prosessin ohjaamista ja seuraamista tietokoneilla, mutta laatua tarkkaillaan myös maistamalla ja haistamalla.

Tulevaisuudennäkymät

Harjoittelun loppupuolella Lauralla ja Tuomaksella oli näyttökoe, jonka tarkoituksena on osoittaa, että harjoittelija hallitsee tuotteen valmistuksen kaikki vaiheet.

– Vaikka perusasiat ovat tuttuja koulusta, työssä oppii tosi paljon lisää, Laura ja Tuomas kehuvat.

Tulevaisuudelta molemmat toivovat vakituista paikkaa meijerialan parissa. Mahdollisuudet ovat hyvät, sillä valtaosa meijeristeistä työllistyy heti valmistuttuaan.

Teksti ja kuva: Valio

Leave A Reply