Maidon matka tilalta tuotteeksi

0

Tammikuisena lumimyräkkäpäivänä lähti Vantaan Valion tehtaalta innostunut porukka kohti Kanta-Hämettä. Retken teemana oli ”Maidon matka tilalta tuotteeksi”. Retkipäivään osallistuivat Valion tehtaalla elintarvikealan koulutuksessa olevat maahanmuuttajat sekä heidän perehdyttäjänsä. Päivä avasi osallistujien silmät siitä, miten maito lypsetään lehmästä, miten sen matka jatkuu meijeriin, minkälaisia erilaisia tuotteita maidosta voi tehdä ja miten elintarviketehtaan varastolta lähetetään tuotteita maailmalle.

Maidon matka tilalta tuotteeksi -retken järjesti Hämeen ammatti-instituutin SUJUVA-Sujuvasti maahanmuuttajat töihin elintarvikealalle -hanke, jossa Valion Vantaan tehdas on mukana. Vantaan tehtaalla on tammikuun aikana käynnissä SUJUVA-hankkeen järjestämä koulutus maahanmuuttajille. Heidät on valittu koulutukseen yli sadan henkilön joukosta joulukuussa 2023. Tammikuussa 2024 alkanut koulutus sisältää mm. elintarvikealan perustietoa, hygieniapassikoulutuksen, tietoa suomalaisesta työelämästä sekä työturvallisuusasioista.

Tammikuun 22. päivänä opetuksessa oli vuorossa retkipäivä, jossa tutustuttiin maidon matkaan navetasta meijerin kautta aina tehtaalle saakka. Yhtenä matkan tavoitteen oli, että maahanmuuttajaopiskelijat tutustuvat omaan perehdyttäjään matkan aikana.

’”Opiskelijat ja perehdyttäjät istuivat bussissa vierekkäin ja pääsivät bussimatkojen ajan juttelemaan keskenään. Varsinainen työn opastus tehtaalla alkaa noin viikon päästä ja oli hyvä, että opiskelijat ja perehdyttäjät pääsivät jo etukäteen tutustumaan toisiinsa.” Sujuva-hankkeen projektipäällikkö Markus Yli-Hemminki Hämeen ammatti-instituutista kertoo.

Maito tulee lehmästä

Mustialassa Tammelassa sijaitsee Hämeen ammattikorkeakoulun ja Hämeen ammatti-instituutin maatalousalan yksikkö. Bussi kaarsi Mustialan navetan pihalle ja retkipäivään osallistuvat pääsivät laittamaan suojavarusteet ja haalarit päälle ennen navettaan siirtymistä.

”Retkellä oli mukana monta sellaista henkilöä, jotka eivät olleet koskaan nähneet lehmää läheltä. Innostus olikin käsin kosketeltavaa, kun navetan karjamestari kertoi lehmistä ja osallistujat pääsivät rapsuttelemaan eläimiä”, Markus Yli-Hemminki  kertoo.

Maidon matka -retkipäivään osallistuneet maahanmuuttajat pääsivät navetassa rapsuttelemaan lehmiä.

Meijerissä tehdää maidosta tuotteita

Matka jatkui seuraavaksi Sairion Meijeriin, joka on Hämeen ammatti-instituutin yksikkö. HAMI on Suomen ainoa oppilaitos, josta valmistuu meijerialan ammatillisen perustutkinnon suorittaneita meijeristejä. Elintarvikealan meijerialan osaamisalan tutkintonimike on meijeristi.

”Retkiporukka pääsi tutustumaan miten meijerissä valmistetaan maidosta erilaisia tuotteita, kuten jäätelöitä tai voita. Hämeen ammatti-instituutin lehtori Tiina Forsvik antoi kattavan meijerikierroksen osallistujille. Tiina kertoi myös mahdollisuudesta suorittaa meijeristin tutkinto työn ohessa. Valion tehtaalla Vantaalla tehdään juustoja, joten oli kiva näyttää millainen opetusmeijeri on ja mitä siellä voi tehdä”, kertoo matkanjärjestäjänä toiminut Markus Yli-Hemminki Hämeen ammatti-instituutista.

HAMIn lehtori Tiina Forsvik esittelee Sairion meijeriä ”Maidon matka navetasta tuotteeksi” -retkeläisille.

Tuotteet pakataan ja lähetetään maailmalle

Päivän aikana vierailtiin myös Valion tehtaalla Riihimäellä. Valio Riihimäen tehtaalla valmistetaan erilaisia jugurtteja ja välipaloja.

”Pääsimme tutustumaan muun muassa varastoon ja miten tuotteita lähetetään asiakkaille. Riihimäen tehtaalla on myös useita ukrainalaisia työntekijöitä ja saimme jutella heidän kanssaan. Ukrainalaiset olivat erittäin tyytyväisiä suomalaiseen työelämään ja Valioon. Kaiken kaikkiaan reissu onnistui mainiosti ja osallistujat olivat tyytyväisiä päivän antiin”, iloitsee  Markus Yli-Hemminki.

SUJUVA-hankkeen järjestämän retkipäivän yksi kohteista oli Valion Riihimäen tehdas.

 

Teksti kehittämispäällikkö Kirsi Sippola, Hämeen ammatti-instituutti.

Kuvat: Tiina Forsvik ja Markus Yli-Hemminki

 

SUJUVA-hanke auttaa yrityksiä ja maahanmuuttajia löytämään toisensa

SUJUVA- Sujuvasti maahanmuuttajat töihin elintarvikealalle -hanke on Euroopan unionin osarahoittama hanke. Sen toteuttaa Hämeen ammatti-instituutti yhdessä elintarvikealan yritysten kanssa. Hankkeen aikataulu on 1.11.2022-31.10.2025.

SUJUVA-hankkeen tavoitteet ovat:

  • Kartoittaa hyvin toimivat käytänteet ja esteet ulkomaalaistaustaisten henkilöiden työllistymiseen elintarvikealalle.
  • Kehittää elintarvikealan koulutusta selkosuomeksi ja englanniksi.
  • Sparrata yritysten henkilökuntaa vastaanottamaan ulkomaalaistaustaisia työntekijöitä.
  • Kouluttaa ulkomaalaistaustaisille henkilöille elintarvikealalla tarvittavia taitoja esim. hygienia-, työturvallisuus- ja suomalainen työelämä.

Tutustu lisää:

Hämeen ammatti-instituutti.

SUJUVA-Sujuvasti maahanmuuttajat töihin elintarvikealalle. (ESR+ rahoitus, Hämeen Ely-keskus)

Ota seurantaan HAMIn kansainvälisyydestä kertova blogisarja.

EU-lippu. Euroopan unionin osarahoittama.

Leave A Reply