Kokemuksia ulkomaalaisten työllistämisestä

0

Tampereen Viherrakennus Oy:n työpäällikkö Timo Koskisella on kertynyt kokemusta ulkomaalaisten työllistämisestä jo 1990-luvulta alkaen. Timon vinkki yrityksille on: ”Jos haluat kasvaa ja kasvattaa yritystä, niin avaa ovet. Ensimmäisen kokeilun voi tehdä vaikka vuokratyöfirman kautta”.

Suomessa työikäisten väestön määrä vähenee. Syntyvyys on vähäistä, väestö ikääntyy, eikä työntekijöitä riitä kaikille aloille. Suomen hallitus pitää työperäistä maahanmuuttoa yhtenä ratkaisuna työmarkkinoiden ongelmiin. Erityisesti luonnonvara-alalle kausityöntekijät ovat erittäin tärkeitä.

Kulkeva-videosarja alkaa Timo Koskisen haastattelulla

Tampereen Viherrakennus Oy:n toiminta-alueena on Pirkanmaa ja Kanta-Häme. Toimipisteet sijaitsevat Tampereella ja Hämeenlinnassa. Yritys on viherrakentamisalan asiantuntijayritys, jolla on pitkä kokemus ulkomaalaisista työntekijöistä. Työpäällikkö Timo Koskinen oli Hämeen ammatti-instituutin Heikki Uusikylän haastattelussa Lepaalla syksyllä 2023. Haastattelu on ensimmäinen KULKEVA-hankkeen videosarjassa, jossa yrityksiltä kysytään ulkomaalaisten työllistämiseen liittyvistä asioista. Katso YouTube:sta Timo Koskisen koko haastattelu (kesto noin 7 minuuttia).

Timo Koskinen kertoo haastattelussa palkanneensa pitkän uransa aikana useita henkilöitä eri maista. Euroopasta on rekrytoitu useampia tekijöitä ja eri kansallisuuksiakin on ollut noin 15. Koskinen kehuu erityisesti turkkilaisia tekijöitä, joilla on hyvä käsintekemisen taito, jota puutarha-alalla tarvitaan.

Kokemukset: joihinkin rakastuu ja joihinkin vihastuu

Kokemukset ulkomaalaisista ovat vaihdelleet: ”Monenlaisia kokemuksia niinkuin ihmisistä yleensä. Joihinkin rakastuu ja joihinkin vihastuu ja kiukustuu”, työpäällikkö Koskinen tuumaa. Suurimpana haasteena on ollut kielitaitoon liittyvät asiat. Suomalaiset osaavat hyvin englantia, mutta maahantulijoiden kieli saattaa olla ranska tai espanja ja englantia ei välttämättä osata. Tästä syytä perehdytykseen pitää käyttää paljon enemmän aikaan. Maahanmuuttajan koulutuksessa olisi, Timo Koskisen mukaan, hyvä käydä läpi ainakin seuraavat teemat:

  • suomalainen yhteiskunta
  • yritystoiminta Suomessa
  • työntekijän työn oikeudet ja velvollisuudet
  • työsuojelun perusteet.

Suomalainen yhteiskunta on hyvinkin tasa-arvoinen. Timo Koskinen nostaa haastattelussa esiin eri kansallisuuksien rasismin toisiaan kohtaan ja tämä asia on tuottanut haasteita työssä. Kuitenkin Timo Koskinen kannustaa yrittäjiä ottamaan ulkomaalaisia töihin, jos yrityksessä on haasteita saada työvoimaa. Ulkomaalaisen työvoiman rekrytoinnissa voi käyttää myös vuokratyövoimaan erikoistuneita yrityksiä. Silloin kynnys palkkaamiseen on matala ja asiaa voi kokeilla helpommin.

Kulkeva-hanke

Kulkeva-hankkeessa edistetään mm. työperäistä maahanmuuttoa ja kansainvälisten maahanmuuttajien integroitumista Kanta-Hämeeseen. Hankkeen pääkoordinoijana toimii Koulutuskuntayhtymä Tavastia. Hankkeen osatoteuttajat ovat HAMK Edu ja Hämeen ammatti-instituutti. Rahoittaja: Hämeen liitto, kansallinen AKKE-rahoitus. Hankkeen aikataulu 1.4.2023-31.12.2024.

Lisätietoja:

Tampereen Viherrakennus Oy. 

Tampereen Viherrakennus Oy:n Timo Koskisen haastattelu YouTubessa ulkomaalisten palkkaamisesta.

Hämeen ammatti-instituutti.

Kansainvälisissä rekrytoinneissa työnantajan ensisijainen julkinen tukipalvelukokonaisuus on nimeltään Work in Finland.

Kansainvälisen rekrytoinnin opas, Business Finland.

Tarvitsetko apua rekrytointiprosessissa? Kysy lisää: Hämeen ammatti-instituutti, kehittämispäällikkö Kirsi Sippola, Kulkeva-hanke. Kulkeva-hankkeen toimenpiteitä kohdistetaan erityisesti teknologia-alojen (HAMK), majoitus- ja ravitsemusalan (KKT) ja luonnonvara-alan (HAMI) yrityksiin.

Leave A Reply