Kiinnostaako maahanmuuttajan työllistäminen?

0

Onko yrityksesi miettinyt maahanmuuttajan työllistämistä? Tule kuulolle, kun Hämeen ammatti-instituutti järjestää yhdessä TE-toimiston kanssa infoja syksyllä 2023. Lyhyissä tunnin infoissa käydään läpi, mitä työnantajan tulee huomioida maahanmuuttajien palkkauksessa ja millä tavalla TE-toimisto voi auttaa asiassa.

Yleisenä sääntönä on, että maahanmuuttajaa tulee kohdella samalla tavalla, kuin ketä tahansa Suomen kansalaista.

”Tämä tarkoittaa, että hänelle tulee maksaa TES:in mukainen palkka ja työntekijälle tulee tehdä alakohtainen työsopimus”, TE-toimiston asiantuntijat András Pummer ja Mikael Partanen kertovat.

Ensin on kuitenkin selvitettävä onko henkilöllä lupa tehdä työtä juuri tietyllä alalla. TE-toimistolla on erilaisia palveluja, joista voi olla hyötyä maahanmuuttajan palkkauksessa. Käytettävissä ovat esimerkiksi työkokeilu, kotoutumiskoulutus, yhteishankintakoulutus ja palkkatuki joita yritykset voivat mahdollisesti hyödyntää. Hakemus pitää tehdä ennen työn aloittamista ja hakemusten käsittelyaika on noin 1-2 viikkoa.

Infot yritysten edustajille

Hämeen ammatti-instituutti järjestää syyskuun lopulla ja lokakuussa kaksi samansisältöistä infoa yrittäjille Teamsissa.

Infossa käydään läpi esim.

– Maahanmuuttaja oleskelu- ja työnteko-oikeus. Onko lupa tehdä työtä juuri tietyllä alalla?

– Rekrytointi EU- tai ETA-alueen ulkomaisen henkilön työllistämällä, työlupa vaaditaan

– EURES- palvelut EU-kansalaisen palkkaamiseksi

– TE-toimiston esittelypalvelu työnantajalle

– Palkkatuki

– Työkokeilu

– Oppisopimuskoulutus (tässä TE-toimiston rooli lähinnä mahdollinen palkkatuki)

Infoja järjestetään tiistaina 26.9. klo 10.30-11.30  ja tiistaina 10.10. klo 13-14. Infot ovat samansisältöiset. Ilmoittaudu mukaan. Lähetämme ilmoittautuneille Teams-linkin. Infossa kerrotaan myös elintarvikealan ja luonnonvara-alan hankkeista, joissa koulutetaan joustavasti henkilöitä töihin luonnonvara-alan ja elintarvikealan yrityksiin.

Monikulttuurisuuskoulutusta työantajille

Syksyllä alkaa myös infosarja monikulttuurisuudesta ja siitä, mitä yrityksen johdon ja henkilökunnan tulisi huomioida työskennellessään muualta tulleen henkilön kanssa. Maahanmuuttajan taustan ymmärtäminen helpottaa huomattavasti työyhteisöön integroitumista.

”Suomeen tulleen henkilön taustan ymmärtäminen ja halu auttaa kotoutumisessa ovat avaintekijöitä, jotta maahanmuuttaja kotiutuu”, András Pummer ja Mikael Partanen kertovat.

Tervetuloa mukaan! Monikulttuurisuuskoulutuksen päivämäärät selviävät piakkoin ja koulutukset esitellään 26.9. ja 10.10. infoissa.

Maahanmuuttoon liittyviä hankkeita käynnissä

Syksyn maksuttomien tapahtumien järjestäjinä ovat kolme Hämeen ammatti-instituutissa käynnissä olevaa ja maahanmuuttoon liittyvää hanketta. SUJUVA-Sujuvasti maahanmuuttajat töihin elintarvikealalle (ESR+), Kulkeva -hanke (Hämeen liiton AKKE-rahoitus) ja Tilalle töihin (OKM Jotpa-rahoitus).

Hämeen ammatti-instituutti.

SUJUVA – Sujuvasti maahanmuuttajat töihin elintarvikealalle (ESR+)

Kulkeva –Työperäisen maahanmuuton edistäminen (Hämeen liiton AKKE-rahoitus)

Tilalle töihin – Koulutuksen kautta maatilayrityksiin töihin (OKM Jotpa-rahoitus)

Teksti ja kuva: kehittämispäällikkö Kirsi Sippola, Hämeen ammatti-instituutti.

Leave A Reply