Kansainvälisyyttä opetusmeijerissä

0

Kansainvälisessä ympäristössä toimiminen on osa osaamista meijerialalla. Siksipä oli syytä kutsua kansainvälisiä vieraita ja toteuttaa heille hauska ja opettavainen päivä opetusmeijerissämme.

Olimme suunnitelleet vierailun kansainvälisille opiskelijoille kouluumme ja opetusmeijeriin opettajan ja luokan kanssa, englannin pakollisiin opintoihimme linkittyen. Kukin opiskelija valmisteli tietystä aiheesta materiaalia ja ne kasattiin yhteen ja käytiin luokan kanssa läpi. Jokainen sai oman aihealueen, josta kertoi tarkemmin opetusmeijerissä. Meillä oli kenraaliharjoitukset viikkoa ennen kuin vieraat tulivat. Vierailupäivän aamuna kävimme opetusmeijerissä esivalmistelemassa maistiaisia vieraille. Emme tienneet vieraita olleenkaan, mutta heille oli helppo esitellä koulua ja meijeriä, koska he olivat rentoja.

Saimme neljä vaihto-oppilasta vieraaksemme koululle. He saapuivat koululle syksyisenä keskiviikkona 4.10. Otimme heidät vastaan aamulla ja tutustuimme aluksi toisiimme. Olimme jo aikaisemmin laittaneet opetusmeijeriin useampaa eri jäätelöä ja juustoa valmiiksi maistelua varten. Toki kerroimme myös koulun historiasta ja opiskelusta yleensä. Tämän jälkeen siirryimme hygienia-alueen läpi opetusmeijerin puolelle. Osuimme juuri sopivasti hollille jäätelövisparin kohdille ja meille tarjoiltiin, suureksi iloksemme, juurivalmistettua mansikka- pehmisjäätelöä. Siitä siirryimme valvomoon, jossa esittelimme prosessia yleisesti. Seuraavaksi kerroimme voin valmistuksesta, jonka jälkeen menimme laboratorioon. Saimme hyvää keskustelua aikaan ja brasilialainen vieras halusi vielä varmistaa, tuotammeko myös itse maitoa Sairiossa.

Kierroksen lopuksi menimme maistelemaan juustoja ja kerroimme samalla juuston valmistuksesta. Kun olimme sanoneet morot kaikille vaihto-oppilaille, keskustelimme siitä, kuinka kierros oli sujunut ja oliko meidän puolesta parantamisen aihetta. Kokonaisuudessaan meille jäi hyvä mieli kierroksesta ja tuli samalla opittua ihan uudenlaisia asioita esimerkiksi uusia meijerikieleen liittyviä asioita ja muiden maiden kulttuurieroja. Brasiliasta tullut opiskelija kertoi esimerkiksi, että heidän maassaan aina tavattaessa halataan ja suudellaan poskille, joten tuntui oudolta, että Suomessa ihmiset vain kättelevät toisiaan.

Yhdysvalloista tullut Valeria kertoi, että heillä ei pysty pimeään aikaan kävelemään ulkona ollenkaan tai pitämään edes puhelinta kädessä, kun taas täällä hän tuntee olonsa turvalliseksi. Kuulimme myös, millaisia erilaisia meijerituotteita muissa maissa valmistetaan. Iloisia olimme siitä, kuinka kiinnostuneita vieraat olivat meidän koulusta ja miten paljon he pitivät tuotteistamme.

Meijeristiopiskelijat Ilmari Nylander, Emmi Tuovinen ja Aliisa Pekkarinen

 

Leave A Reply