Evon unohdettu arboretum löytyi

0

Kanta-Hämeen arboretumien kehittäminen Evon, Lepaan ja Mustialan osalta on vauhdissa. Tällä hetkellä käynnissä on alueiden kartoitus. Puulajipuistoista etsitään matkailullisesti kiinnostavia kohteita tai yksittäisiä puita. Arboretumeista tehdään kartat ja ne lisätään paikkatietojärjestelmään. Kohteille suunnitellaan myös kyltitykset. 

Mikko Petäjäniemi Hämeen ammatti-instituutista toimiin projektipäällikkönä Arboretumien kehittäminen Kanta-Hämeessä -hankkeessa. Hankkeessa on lähdetty syksyn 2022 aikana liikkeelle Lepaan ja Evon arboretumien kartoittamisella. Kesällä 2023 on vuorossa Mustialan arboretumin kartoitus.

Evolle perustettiin Venäjän keisarillisen senaatin päätöksellä metsäopisto, joka aloitti toiminnan 1862. Evolla on vieläkin jäljellä joitakin puita, jotka ovat peräisin 1800 -luvun loppupuolelta.

  • Evolla on ollut noin 100 -vuotta sitten kolme taimitarhaa: Valkjärvi, Saarela ja Korpela. Kaikki taimitarhat ovat lopettaneet toimintansa viimeistään 1950–luvulla. Sen jälkeen ne ovat käytännössä unohtuneet ja metsittyneet, mutta nyt ne on löydetty uudelleen, projektipäällikkö Mikko Petäjäniemi kertoo.

Evon neljäs arboretum on nykyisen opiston pihamaalla. HAMKin ja HAMIn kampuksella sijaitsevan puulajipuiston kasvien tunnistus, paikannus ja digitalisointi alkoivat syksyllä ja nyt melkein kaikki puut on  jo tunnistettu, lehtori Mikko Petäjäniemi iloitsee.

Tammikuussa 2023 Mikko Petäjäniemi (vasemmalla) esitteli Evon pihan arboretumia yrittäjille.
  • Evon kampusalueen arboretum on selkeä kokonaisuus. Se on hyvin hoidettu ja sitä kelpaa esitellä. Kävin esittelemässä muutama viikko sitten Evon arboretumia kanta-hämäläisille matkailualan yrittäjille. Talvimaisemassakin alue on kiinnostava kokonaisuus, Mikko Petäjäniemi kertoo.

Kampusalueen ulkopuolella on lisää arvokkaita puita ja Arboretumien kehittäminen Kanta-Hämeessä -hankkeessa on pohdittu, että piha-alueen arboretumia voisi laajentaa ja merkitä uudet alueet kartalle sekä paikkatietojärjestelmään,

Arboretumien kehittäminen Kanta-Hämeessä -hankkeen aikataulu on 1.8.2022-31.12.2023. Hanketta rahoittaa Hämeen liitto (AKKE-rahoitus) sekä Hämeen ammatti-instituutti.  Hankkeen tavoitteena on:

  • Vanhojen arboretumien kartoitus Evo, Lepaa ja Mustiala
  • Lepaan arboretumin kasvien tunnistus, luettelointi, kehittäminen ja digitalisointi
  • Evon oppilaitoksen puulajipuiston kasvien tunnistus, paikannus, digitalisointi sekä unohdetun arboretumin alkukorjaustyöt
  • Kokeilut Evon/Lepaan ympäristössä

Lue lisää:

Hämeen ammatti-instituutti

Arboretumien kehittäminen Kanta-Hämeessä

Ota yhteyttä projektipäällikköön: lehtori ja pedagoginen koordinaattori Mikko Petäjäniemi.

Teksti ja kuva: kehittämispäällikkö Kirsi Sippola, Hämeen ammatti-instituutti

Pääkuva: Elise Stenroos 

 

Leave A Reply