Opiskelua monin tavoin: ”Opiskelutehtäviä voi soveltaa suoraan omaan työhön”

0

Elämäntilanteet vaihtelevat, mutta HAMKissa opiskelu joustaa. 8–16-mallissa opiskellaan päivisin, 18–100-mallissa iltaisin, viikonloppuisin ja etänä. Jos osaamista on jo kertynyt ja intoa riittää, 24/7-mallilla pystyy opiskelemaan nopeutetulla aikataululla. Tässä jutussa Harri kertoo omasta opiskelustaan monimuotokoulutuksessa. 

Teksti ja kuva: Iiro-Pekka Airola 

Harri Huusko aloitti keväällä YIT:n työnjohtajaharjoittelijana rakennustyömaalla Herttoniemessä, jossa on valmistumassa kauppakeskuksen laajennus ja asuinkerrostalo. Samaan aikaan hän on myös opiskelija, sillä syksystä 2017 alkaen hän on opiskellut rakennusmestariksi Hämeen ammattikorkeakoulun monimuotokoulutuksessa. Se vaatii fyysistä läsnäoloa joka toisen viikon perjantaina ja lauantaina, muuten opinnot hoituvat etätehtävinä. 

”Tässä on hyvää se, että joka viikko ei tarvitse tulla. Aika on kuitenkin rajallista. Läsnäolopäiviä ei kuitenkaan ole liian harvoin, joten opiskelu pysyy mielessä”, Huusko kertoo. 

Opintoja on edistettävä koko ajan myös niinä viikkoina, kun läsnäolopäiviä ei ole. 

”Ei nyt koko aika ja joka päivä, mutta kyllä sen mielessä pitää olla ja olla kartalla, mitä tehtäviä on tehtävänä. Kahdesta kolmeen iltaa viikkoon siihen pitää käyttää.” 

Huusko kokee työn ohessa opiskelun kuitenkin antoisaksi. 

”Ne tukevat toisiaan. Tehtäviä, joita on koulussa tehty, pystyy soveltamaan suoraan työelämään. Näen positiivisena, että kun on nähnyt työelämää, tietää miksi opiskellaan ja mitä tehdään. Se ei ole pelkästään teoriaa, vaan kentältä on kokemusta, mitä se käytännön tekeminen on.” 

Rakennusmestariksi opiskelevien ryhmä onkin kokeneita rakennusalan ammattilaisia – Huusko on porukan nuorimmasta päästä. Hän kiittelee, että opiskelijoiden tausta on huomioitu myös opetuksessa. 

”Kun neljäkymmentä ukkoa on tehnyt töitä pitkään, joukossa on monenlaisia osaajia ja ammattitaitoa rakentamisesta on valtavasti, niin keskusteluja on hyödynnetty. Käytännön tietoa on monesta eri hommasta, mikä on ollut äärettömän iso ja opettava asia.” 

Pätevistä työnjohtajista on rakennusalalla pulaa, joten koulutettujen rakennusmestarien saaminen on myös yritysten intresseissä. Huuskon opinnoille on riittänyt hyvin ymmärrystä myös nykyiseltä työnantajalta YIT:ltä.  

Opinnäytetyön hän saanee ensi vuonna tehdä nykyiselle työnantajalleen, jolloin siitä on hyötyä kaikille osapuolille. 

 

Lue eri opiskelutavoista muista blogikirjoituksistamme:

Opiskelua monin tavoin: ”Päiväopiskelun rutiini sopii minulle”

Opiskelua monin tavoin: ”Verkko-opiskelu ei ole yksinäistä”

Leave A Reply