Opiskelua monin tavoin: ”Verkko-opiskelu ei ole yksinäistä”

1

Elämäntilanteet vaihtelevat, mutta HAMKissa opiskelu joustaa. 8–16-mallissa opiskellaan päivisin, 18–100-mallissa iltaisin, viikonloppuisin ja etänä. Jos osaamista on jo kertynyt ja intoa riittää, 24/7-mallilla pystyy opiskelemaan nopeutetulla aikataululla. Tässä jutussa  Ilona kertoo omasta opiskelustaan. 

Teksti: Jaana Siljamäki / Kuva: Ilona Karilainen

Ilona Karilainen, 44, opiskelee ylempää ammattikorkeakoulututkintoa Liiketoiminnan kehittäminen koulutuksessa. Maskussa asuva Karilainen tekee kaikki opintonsa verkossa, fyysistä läsnäoloa on vaadittu vain kahtena päivänä koulutuksen käynnistyessä sekä opinnäytetyön esittelyseminaarissa. Aikaan sidottuja tapaamisia on viikoittain yksi, kun Karilaisen lisäksi neljä muuta opiskelijaa keskustelevat verkossa maanantai-iltaisin. Silloin tehtäviä tehdään yhdessä. Lisäksi kerran kuussa puretaan opittua isommalla porukalla, verkossa sekin. Silloin mukana on opettaja ja muut koulutuksen opiskelijaryhmät.

”Olen tykännyt hirmuisesti tästä opiskelutavasta. Tiimissä tekeminen on antoisaa ja vuorovaikutuksessa oppii paljon, sillä ryhmässä on ammattilaisia eri aloilta”, Karilainen sanoo.

Vaikka opiskelu on lähes täysin verkossa, se ei siis ole yksinäistä. Karilaisen mukaan yleinen ennakkoluulo hänen opiskelutapaansa kohtaan on myös se, että työtä olisi hirveästi.

”Saan tästä niin paljon, että se ei tunnu raskaalta. Lisäksi opinnot on aikataulutettu hyvin, ne eivät vie liikaa resurssia.”

Karilaiselle malli sopii, sillä kotona on teini-ikäisiä lapsia ja hänellä on myös määräaikainen työ urasuunnittelijana Turun kaupungilla. Karilainen haluaa päivittää osaamistaan tavalla, joka tarvittaessa joustaa työ- ja muunkin elämäntilanteen mukaan.

”Oma työtilanne on ollut määräaikaisuuksien vuoksi epävarma ja moni muu ammattikorkeakoulu vaatii enemmän läsnäoloa. Tämä koulutuksen malli on juuri siitä hyvä, että vaikka saisin uuden työn, pystyisin silti myös opiskelemaan.”

“Ennestään hänellä on sosiaaliohjaajan opistotasoinen koulutus ja tradenomin koulutus.

”Moniin tehtäviin kunnilla vaaditaan ylempi AMK-tutkinto. Ennen kaikkea haluan kehittyä ja uuden opiskelu kiinnostaa. Tällainen opiskelutapa on antanut enemmän kuin osasin odottaa.”

Parhaillaan näyttää siltä, että opinnäytetyötä tekevä Karilainen valmistuu näin opiskellen ensi keväänä, noin puoli vuotta etuajassa tavoiteaikatauluun nähden.

 

Lue eri opiskelutavoista muista blogikirjoituksistamme:

Opiskelua monin tavoin: ”Päiväopiskelun rutiini sopii minulle”

Opiskelua monin tavoin: ”Opiskelutehtäviä voi soveltaa suoraan omaan työhön”

Discussion1 kommentti

  1. Pingback: Opiskelua monin tavoin: ”Päiväopiskelun rutiini sopii minulle” - Kuulumisia HAMKista

Leave A Reply