Valmistuminen, kaikesta huolimatta

0

Lukuvuoden loppu häämöttää. Kysely HAMKin koulutuspäälliköille osoittaa, että opiskelijoiden valmistumisen eteen on haettu sekä yhteisiä että yksilöllisiä ratkaisuja.

Array

Teksti ja kuva: Jaana Siljamäki 

Hämeen ammattikorkeakoulun koulutuspäälliköt kertovat, että koulutuksissa on tehty useita täsmätoimia, jotta opiskelijoiden valmistuminen varmistetaan tänä poikkeuksellisena keväänä. Tilanne on vaatinut venymistä ja luovuutta niin opettajilta kuin opiskelijoiltakin, ja kyselyn perusteella ratkaisuja on myös löydetty.

”Ihmeen hyvin paketti on pysynyt kasassa, joskin ihan lopullinen totuus nähdään kahden viikon päästä, kun opintomoduulit päättyvät. Opettajat, ja toki opiskelijatkin, ovat kyllä venyneet upeasti. Osa opiskelijoista on tätä kautta selvästikin innostunut verkko-opiskelusta”, kertoo Jussi Horelli. Horelli toimii konetekniikan, englanninkielisen Mechanical Engineering and Production Technology- ja teknologiaosaamisen johtaminen (YAMK) -koulutusten koulutuspäällikkönä.

Kysely lähetettiin 20 koulutuspäällikölle, jotka vastaavat Hämeen ammattikorkeakoulussa 30:sta AMK-koulutuksesta, kymmenestä YAMK-koulutuksesta ja kolmesta koulutuksesta ammatillisessa opettajankoulutuksessa. Kyselyyn vastasi 12 koulutuspäällikköä.

Useampi vastaaja kertoi, että opinnäytetyön ohjaamiseen on kiinnitetty nyt normaaliakin enemmän huomiota. Opiskelijoiden kanssa on käyty yksilöllisiä keskusteluja ja ylipäänsä on haravoitu potentiaaliset valmistujat, muistuteltu seminaareihin osallistumisesta ja tsempattu, mikäli tutkinto on enää loppusilausta vaille.

Uutena ratkaisuna on esimerkiksi pidetty opinnäytetyön ohjaamiseen liittyviä päivystystunteja, joihin olisi matala kynnys osallistua. Lisäksi on järjestetty työpaja otsikolla ”Oppariko jumissa”. Siinä mukana olivat myös opintopsykologi Maija Partanen ja erityisopettaja Samu Toivonen. Myös HAMKin kirjasto on järjestänyt arkipäivisin ”tietolounaita” opinnäytetyön tekijöiden tueksi. Opinnäytetöiden edistämistä onkin voinut vaikeuttaa se, että tarvittavaa aineistoa ei ole saanut.

Metsätalouden koulutuspäällikkö Antti Sipilä esimerkiksi kertoo, että tenttikirjaa nimeltä ”Taajamametsät – suunnittelu ja hoito” ei kirjastojen sulkeuduttua saanut mistään, ja sen painoskin oli loppuunmyyty. Sipilä ratkaisi asian soittamalla suoraan tenttikirjan kustantajalle.

”Kysyin, voimmeko skannata koko kirjan verkkoon opiskelijoiden käyttöön. Kustantajalle se sopi.”

Verkkovälitteiset loppurutistukset

Koulutusten puolelta on myös joustettu tarvittaessa esimerkiksi joidenkin tehtävien palauttamisessa.

”On parempi, että tehdään vähän myöhässä kuin että työ jää roikkumaan kokonaan. Jollain aikuisopiskelijoilla on pienet lapset kotona ja palkkatyöt tehdään siinä lomassa tai illalla. Kyllähän se jo itsessään vaatii paljon keneltä tahansa”, tietojenkäsittelyn koulutuspäällikkö Tapani Honkanen pohtii.

Opintojen loppuvaiheeseen kuuluva kypsyysnäyte on tehty nyt uudella tavalla eli verkossa. Myös opinnäytetyöseminaarit on järjestetty etänä.

Antti Sipilä kertoo, heillä aloitusseminaareja on ennenkin pidetty verkossa, mutta nyt on ensimmäistä kertaa järjestetty loppuseminaaritkin siten. Lisää on tulossa vielä lähiaikoina.

”Etäyhteys on näissä toiminut ihan mainiosti. Viimeksi loppuseminaarissa työn tilaaja eli Suomen Metsäkeskuksen edustaja osallistui tilaisuuteen Porista käsin, opiskelija Parkanosta ja opponoija Vihdistä. Mukana oli kaikkiaan kymmenkunta opiskelijaa yleisössä, kolme opettajaa ja minä ohjaajana”, Sipilä kertoo.

Evon kampuksella koronan vaikutukset valmistumiseen ja työharjoitteluihinkin ovat kuluvan kevään osalta Sipilän mukaan vähäiset. Metsätalouden työntekijöistä on nyt jopa pulaa, joten työharjoittelupaikkoja on ollut hyvin saatavilla.

Eroja koulutusten välillä

Kysely ei paljasta, että opiskelijoita jäisi nyt paljon valmistumatta poikkeusolojen vuoksi, sillä useimmat tilanteet koulutuksissa on ratkaistu. Opiskelijoiden tilanteet ovat kuitenkin yksilöllisiä ja koulutustenkin välillä on eroja.

”Joillakin opiskelijoilla valmistuminen saattaa lykkääntyä syksyyn, koska esimerkiksi opinnäytetyön kenttätyövaihe lykkääntyy tai kotona on pieniä lapsia, jotka hankaloittavat opintoihin keskittymistä”, kertoo puutarhatalouden ja rakennetun ympäristön koulutusten koulutuspäällikkö Heikki Peltoniemi.

Muutamat muutkin vastaajat kertoivat, että työharjoitteluja on peruuntunut tai on jouduttu pohtimaan erilaisia ratkaisuja, esimerkiksi harjoittelun järjestämistä yhteistyössä toisen koulutuksen kanssa.

Tapani Honkanen puolestaan arvioi, että poikkeuskevät tulee näkymään myös valmistumisissa.

”Harjoitteluun ei ole päässyt, tai kotoa tekeminen on eri syistä käynyt liian väsyttäväksi. Toisaalta osa opiskelijoista on ollut nyt lomautettunakin, jolloin taas on ollut normaalia enemmän aikaa edistää valmistumista. Tilanteet ovat moninaisia.”

Ammatillisen opinto-ohjaajan ja ammatillisen erityisopettajan koulutuksissa tilanne taas ei juuri vaikuta, kertoo koulutuspäällikkö Anu Raudasoja.

”Siirsimme valmistuvien opinnot verkkoon koronan takia, mutta se ei ollut ongelma, koska opettajat osaavat verkkototeutuksen ihan yhtä hyvin kuin lähiopetuksenkin.”

Meri Ilvesmäen valmistumista kirittää lupaus työpaikasta 

Bio- ja elintarviketekniikan opiskelija Meri Ilvesmäki valmistuu tänä keväänä. Viimeisimmän vuoden ajan hän on tehnyt samanaikaisesti opintoja, opinnäytetyötä ja terveystarkastajan työtä Ympäristöterveys Pirtevassa Pirkkalassa.  

Takana on siis tiukka vuosi, mutta poikkeuskevät siihen päälle ei ole tuonut Ilvesmäelle mitään ylitsepääsemättömiä vaikeuksia.  

”Kaikki on sujunut ihan hyvin loppujen lopuksi. Opettajat ovat olleet todella joustavia. Tentit on saatu sumplittua ja kaikki muukin. Useiden ohjelmien lataaminen omalle koneelle on ollut välillä hankalaa.” 

Ilvesmäen on ollut jopa mahdollista vauhdittaa opintonsa kasaan kolmessa vuodessa, eli vuoden etuajassa. Hän aloitti työssään viime syksynä, ja hänelle tarjottiin työsuhteen jatkoksi virkavapaan sijaisuutta, mikäli hän valmistuu tänä keväänä.  

”Koulutuksen puolelta asiat järjestyivät niin, että tämä oli mahdollista. Tentit on tehty valvotusti, tietokoneen mikki, kamera ja näytönjako päällä.” 

Ilvesmäen ylijäämäruoan myyntiä käsittelevän opinnäytetyön loppuseminaari on verkossa toukokuun puolessa välissä. Tulevaisuus epävarmoina aikoina on turvattu nyt ainakin puolen vuoden sijaisuuden ajaksi.  

En ole ehtinyt vielä suunnitella valmistujaisia tarkemmin, mutta kyllä jonkinlaisen juhlan aion pitää. Katsotaan nyt sitten, voiko sinne kutsua yli vai alle kymmenen ihmistä.” 

Lue myös: HAMK järjestää virtuaaliset valmistujaisjuhlat

Leave A Reply