Opiskelua monin tavoin: ”Päiväopiskelun rutiini sopii minulle”

2

Elämäntilanteet vaihtelevat, mutta HAMKissa opiskelu joustaa. 8–16-mallissa opiskellaan päivisin, 18–100-mallissa iltaisin, viikonloppuisin ja etänä. Jos osaamista on jo kertynyt ja intoa riittää, 24/7-mallilla pystyy opiskelemaan nopeutetulla aikataululla. Tässä jutussa Julia kertoo omasta opiskelustaan. 

Teksti Maria Lassila-Merisalo / Kuva Merita Aronen 

”Jos minun pitäisi opiskella paljon itsenäisesti ja käydä koululla vain silloin tällöin, hommasta ei varmaan tulisi mitään”, Julia Purhonen, 22, naurahtaa. Päiväopiskelu on hänelle paras tapa opiskella. 

Julia on kolmannen vuoden sairaanhoitajaopiskelija. Tarkoituksena on valmistua jouluna 2020. Hän haki ja pääsi HAMKiin heti ylioppilaskirjoitusten jälkeen, mutta lykkäsi opintojen aloitusta vuodella käydäkseen armeijan. 

”Se oli mahtava kokemus, en vaihtaisi päivääkään pois. Sain kypsyä siellä ja kerätä hyvää pohjaa tulevaan työhön.” 

  

Sairaanhoitajaopinnoissa on Julian mukaan paljon teoriaa ja töitä. 

”Opettajat vaativat paljon, mutta se on hyvä. Oppimaanhan tänne on tultu.” 

Teoriaa täydennetään muun muassa työharjoitteluilla. Julia teki ensimmäisen harjoittelunsa vanhainkodissa, jotta saisi hyvän pohjan perushoitoon. Toisessa harjoittelussa hän oli Kanta-Hämeen keskussairaalassa ortopedisen kirurgian osastolla. 

”Harjoitteluissa on se hyvä puoli, että jos hoitaa hommansa mallikkaasti, voi saada keikkaa tai jopa työpaikan.” 

Kuulostaa kokemuksen ääneltä, ja sairaalasta onkin tarjottu Julialle töitä. Tähänastinen opintopistekertymä on riittänyt lähihoitajan tehtäviin, mutta ensi kesänä hän pääsee jo tekemään sairaanhoitajien sijaisuuksia. 

 

Julian opintojen aikana HAMKin sotealan koulutus on muuttanut uudisrakennukseen Hämeenlinnan korkeakoulukeskukseen. Uusissa tiloissa on esimerkiksi nykyaikainen simulaatio-oppimisympäristö, jossa opiskelijat pääsevät harjoittelemaan todellisia hoitotilanteita turvallisesti simulaationukkejen avulla. 

”Tilat ovat ihanat! Simulaatiotilat ovat ihan viimeisen päälle, niitä olisi kiva päästä käyttämään vielä useamminkin.”

Simulaatioharjoitukset toteutetaan pienryhmissä, joissa kullakin on oma roolinsa. Harjoitus videoidaan ja puretaan yhdessä jälkikäteen. 

”Mitä rohkeammin simulaatiotilanteeseen heittäytyy, sitä enemmän siitä saa irti.” 

Osalla Julian opiskelijaryhmästä on pohjalla lähihoitajakoulutus ja työkokemusta. Monipuolisista taustoista on hyötyä ryhmätyöskentelyssä. 

”Jos itse ei osaa jotakin, joku muu pystyy aina täydentämään. Meillä on hyvä porukka. Ryhmätöitä voi tehdä kenen kanssa vain, hommat tulevat aina hoidetuiksi.” 

 

Lue eri opiskelutavoista muista blogikirjoituksistamme:

Opiskelua monin tavoin: ”Verkko-opiskelu ei ole yksinäistä”

Opiskelua monin tavoin: ”Opiskelutehtäviä voi soveltaa suoraan omaan työhön”

Discussion2 kommenttia

  1. Pingback: Opiskelua monin tavoin: ”Opiskelutehtäviä voi soveltaa suoraan omaan työhön” - Kuulumisia HAMKista

  2. Pingback: Opiskelua monin tavoin: ”Verkko-opiskelu ei ole yksinäistä” - Kuulumisia HAMKista

Leave A Reply