HAMK International Friendship -ohjelma yhdistää HAMKin kansainväliset opiskelijat ja paikalliset asukkaat

0

HAMK hakee paikallisia suomalaisia, perheitä ja yritysten edustajia ystäviksi ulkomaalaisille opiskelijoille. Tarkoitus on, että paikallinen ystävä tarjoaa ulkomaiselle opiskelijalle mahdollisuuden tutustua suomalaiseen kulttuuriin ja paikalliseen arkeen. Yrityksen edustaja voi tukea opiskelijan ammatillista kehittymistä ja edistää hänen työllistymistään. Ystäviksi osallistuville ohjelma antaa mahdollisuuden saada uusia kansainvälisiä ystäviä, joiden kautta voi tutustua uusiin kulttuureihin, harjoitella kieltä tai vaikka keskustella ammatillisista asioista.

Nyt mukaan voi ilmoittautua muutkin kuin perheet.

Ystäväperhetoiminta oli tauolla pandemian vuoksi, mutta on nyt palannut hieman uudistuneena. Nyt mukaan voi ilmoittautua muutkin kuin perheet. Ulkomaisen opiskelijan ystäväksi voi  ilmoittautua yksilöinä, kaverin kanssa, suomalaisena opiskelijana, perheenä tai yrityksen edustajana. Ohjelmaan on siis avointa kaikille 18-vuotta täyttäneille. Näiden muutosten takia toiminta sai myös uuden nimen International Friendship -ohjelma.

International Friendship -toimintaa järjestetään Hämeenlinnassa, Riihimäellä, Forssassa, Mustialassa ja Valkeakoskella.

Toteutustapa on joustava

Ulkomaalaisille opiskelijoille voi olla haastavaa tutustua paikallisiin tapoihin ja asukkaisiin opintojensa ulkopuolella ja Suomessa oleskelunsa aikana he eivät välttämättä pääse kokemaan muuta suomalaista arkea kuin opiskelijaelämää. Ystävyystoiminnalla on tarkoitus luoda ulkomaalaisille opiskelijoille näitä tärkeitä kontakteja ja elämyksiä.

Ystävyystoimintaan voivat kuulua osallistuminen normaaleihin päivittäisiin toimiin.

Ystävyystoimintaan voivat kuulua osallistuminen normaaleihin päivittäisiin toimiin, yhteisiin vapaa-ajan aktiviteetteihin, ruoanlaittoon, kesämökkimatkaan tai vaikka yhdessä elokuvan katselua. Jotkut suomalaisten arjen perusaktiviteetit, kuten sauna, ulkoretket, suomalainen ruoka, jääkiekko ja hiihto, ovat usein eksoottisia elämyksiä ulkomaalaisille opiskelijoille. Suomen kielen opinnot ovat osa ulkomaalaisten opiskelijoiden tutkintoa ja monet opiskelijat haluaisivat löytää suomalaisen ystävän, jonka kanssa voi harjoitella kieltä turvallisesti. Ystävyystoiminnan kautta ystäväksi tarjoutuvalla on myös mahdollisuus harjoitella kielitaitoaan (englanti tai muu vieras kieli) ja tutustua opiskelijan kulttuuriin.

Ohjelman tarkoituksena on olla mahdollisimman joustava ja mukautuva riippuen siitä, mitä sinä ja uusi ystäväsi haluatte tehdä vapaa-ajallasi tai milloin haluatte tavata. Sopikaa yhdessä, miten haluatte rakentaa ystävyyttänne!

Tarjoudu nyt siis ystäväksi kansainväliselle opiskelijalle ja ilmoittaudu mukaan 21.10.2022 mennessä.

Lue lisätietoa ohjelmasta.

Hämeenlinna:

Miiariitta Lindroos
Tel. +358 50 462 3863
miiariitta.lindroos@hamk.fi

Riihimäki:

Kirsi Liimatainen
Tel. +358 400 927 181
kirsi.liimatainen@hamk.fi

Valkeakoski:

Terhi Tammivirta
Tel. +358 50 467 7167
terhi.tammivirta@hamk.fi

Forssa ja Mustiala:

Satu Suoranta
Tel. +358 50 574 5236
satu.suoranta@hamk.fi

Lisätietoa ohjelmasta.

Kokemuksia ystäväperhetoiminnasta

” Monen vuoden ajan tässä toiminnassa mukana olleina suosittelemme tätä lämpimästi! On ollut ihana olla mukana fiksujen eri maista tulleiden nuorten elämässä, kokea yhdessä kaikenlaista ja tutustuttaa heitä Valkeakoskeen ja Suomeen monin tavoin.”

”Sen, mitä kaikkea yhdessä ystävänuoren kanssa teette ja kuinka usein tapaatte tai olette yhteydessä, voitte päättää täysin itsenäisesti. Vaikka nuori myöhemmin muuttaisi toisaalle tai palaisi omaan kotimaahansa, näistä nuorista – ja jopa heidän perheistään – voi saada elinikäisiä ystäviä.”

”Tässä asioita, mitä me olemme tehneet kansainvälisten ystäviemme kanssa:

– vierailleet toistemme kodeissa ja erilaisissa juhlissa (jopa häissä)

– opettaneet luistelua ja hiihtoa sekä talvi- ja kesäkalastusta

– retkeilleet sekä Valkeakoskella että esim. Torronsuolla

– käyneet ravintoloissa ja kahviloissa

– marjastaneet ja sienestäneet

– olleet talkoissa (mm. Pirkan Hölkkä ja puutalkoot)

– opettaneet suomea ja auttaneet arjen ongelmissa (mm. auton korjauspaikan löytäminen, porakoneen lainaaminen, viranomaisasioitten hoito…)

– käyneet monenlaisissa tapahtumissa ja kohteissa Valkeakoskella (Huom! Täällä on niitä vaikka mitä ilmaiseksi tai edullisesti. Lisäksi ei edes ole tarkoitus, että ystäväperheen pitäisi kustantaa sisäänpääsymaksuja tms. opiskelijan puolesta.) ”

”Ystäväperheessä pitää toki olla ainakin joku, jolla on yhteinen kieli opiskelijanuoren kanssa, mutta kielitaito kyllä karttuu puolin ja toisin ajan kanssa. Jos et saa tarpeeksi mahdollisuutta puhua englantia muuten, niin tässä on hyvä tilaisuus siihen! Myös mukana olevat lapset saavat hyvää harjoitusta ja kiinnostuvat oppimaan englantia, kun huomaavat, että sille on oikeasti tarvetta. Tämän ystävätoiminnan kautta myös suvaitsevaisuus lisääntyy ja turhat ennakkoluulot häviävät, kun huomataan, että joistain kulttuurieroista huolimatta meillä kaikilla on pohjimmiltaan samoja iloja ja haasteita elämässä.”

”Me itse olemme tämän toiminnan kautta saaneet nuoria ystävät Hongkongista, Kosovosta (2), Vietnamista (2), Tšekistä ja Iranista. Neljällä heistä on jo puoliso, joka luonnollisesti on myös liittynyt ystäviemme joukkoon. Osa on tuonut mukanaan aktiviteetteihin ja meille kyläilemään myös ystäviään ja sukulaisiaan. Ulkomaalaisille on usein erityinen elämys päästä vierailemaan paikallisessa kodissa, sillä se kertoo enemmän kuin julkisten turistikohteiden kiertely.”

”Lähdimme tähän toimintaan aluksi mukaan noin 5–6 vuotta sitten silkasta uteliaisuudesta ja mietimme, että kokeillaan nyt yhden kanssa, mitä tästä tulee… Oppilaitokselle kerroimme hieman perheestämme ja mitä harrastuksia ja mielenkiinnon kohteita meillä on. Myös opiskelijaystävän mahdollisesta kotimaasta tai sukupuolesta voi esittää toiveita. Näiden tietojen perusteella oppilaitos sitten järjestää ”Ensitreffit HAMK:illa”, mutta meille näitä ystäviä on HAMK:laisista kertynyt myös hieman omia polkujaan. Hetkeäkään emme ole katuneet, koska tämä on antanut enemmän kuin on ottanut. Yksi parhaista asioista on ollut saada osakseen se kiitollisuus, jota kaikki nuoremme ovat osoittaneet erilaisesta auttamisesta ja yhdessä viettämästämme ajasta.”

Leave A Reply