Kummiyritys kulkee opiskelijoiden mukana jopa kolme vuotta

0

HAASTATTELUSSA: Elise Stenroos, metsätalouden lehtori, Hämeen ammattikorkeakoulu

MIKSI HAASTATELLAAN: HAMKin metsätalouden koulutus on tehnyt tiivistä yhteistyötä alan johtavien toimijoiden, kuten UPM:n, Metsä Groupin ja Stora Enson kanssa, mm. kummiluokkatoiminnan muodossa.

Evon kampuksella sijaitsevalla metsätalouden opetuksella on ollut kummiluokkayhteistyötä eri metsäalan toimijoiden kanssa jo useamman vuoden ajan. Kummiyritys kulkee yhteistyössä opiskelijaryhmän matkassa kolme vuotta ja tuo koulutukseen ajankohtaista tietoa suoraan työelämästä.

Mikä on antoisaa kummiluokkatoiminnassa?

Yhteistyö tuo syvyyttä koulun opetukseen ja ajatuksemme on, että se hyödyttäisi myös yhteistyökumppaneitamme. Kun opetuksessa on mukana aitoa työelämäyhteistyötä, se nostaa opiskelijoiden motivaatiota ja varmasti opettajienkin. Hienoa on ollut myös se, että yhteistyötä on sidottu niin viestinnän opetukseen kuin ruotsin opetukseen metsäopetuksen lisäksi.  

Kenelle yhteistyöstä on hyötyä?

Viime syksynä ensimmäisen vuoden opiskelijat kirjoittivat blogitekstit ja parhaat tekstit julkaistiin UPM Metsän verkkosivuilla. Opiskelijat olivat otettuja, että heidän tekstinsä saivat huomiota. Kummiyhteistyö antaa opiskelijoille mahdollisuuden verkostoitua ja tuoda esille omaa osaamista. Opiskelijat voivat myös arvioida paremmin yritystä mahdollisena työnantajana. Myös yritykselle kummiyhteistyö tarjoaa mahdollisuuden luoda positiivista kuvaa itsestään ja ehkäpä löytää uusia hyviä työntekijöitä.

Mitä asian tiimoilta tapahtuu seuraavaksi?

Parhaillaan opiskelijat tekevät korjuujäljen valvontaa UPM:n aidoilla työmailla. Kolmannen vuoden opiskelijat puolestaan ovat lähdössä Metsä Groupin kanssa keväällä kummiluokkatoiminnan päätöstilaisuutena tutustumaan Äänekosken biotuotetehtaaseen. Toisen vuoden opiskelijat taas tekevät kummiyhteistyössä paikkatietoprojekteja Stora Ensolle. 

Mitä haluat lisätä?

Tällaisen pitkäaikaisen yhteistyön etuna on se, että yhteistyö syvenee ja siten voi olla hedelmällistä lähteä tekemään ja kehittämään aivan uusia juttuja. 

Evolla on pitkä historia osaavien metsätalouden osaajien kouluttajana. Osin varmasti uniikin sijainninkin myötä perinne ja kyvykkyys metsäosaamisen kouluttamisessa näkyy työelämässä, sillä evolaiset metsätalousinsinöörit ja -opiskelijat erottautuvat metsäosaamisella edukseen. Metsäorganisaatiossa osaava henkilöstö korostuu erityisesti, joten haluamme Kummiluokkatoiminnan myötä tulla tutuksi puolin ja toisin HAMKista valmistuvien, tulevaisuuden metsäosaajien kanssa. Metsäalalla on paljon eläköitymisiä seuraavien vuosien aikana,  joten uusille tekijöille on kysyntää.

– Rauli Karppinen, aluepäällikkö, UPM

Kuva: UPM

Lue myös! Metsätalousinsinöörien kirjoittamat blogit UPM:n verkkosivuilla:

Elina Sankari: Minun metsäni

Iines Leinonen: Metsä, minä ja metsätalous

Sini Peltonen: Minä ja metsä

Perttu Valonen: Metsät eivät ole mustavalkoisia

Antti Vertanen: Minun metsäni, metsäni minä

Eero Uusitalo: Me, metsät ja tulevaisuus

 

Kia Partanen
markkinointiviestinnän suunnittelija
Hämeen ammattikorkeakoulu

Leave A Reply