Vipinää ja vilskettä ajoharjoitteluradalla

0

Riihimäen ajoharjoitteluradalla käy melkoinen vilinä, kun Turvallisesti Hämeessä -hankkeen ensimmäinen käytännön tekojen päivä on käynnissä. Radalla pyörii oppilaitosagentteja, liikenneopettajaopiskelijoita, kuvausryhmää ja opettajia. Päivän teemoja on mietitty jo ennakolta, nyt on käytännön toteutuksen vuoro.

Turvallisesti Hämeessä -hankkeen oppilaitosagentit ja Hämeen ammatti-instituutin liikenneopetuksen asiantuntijat ja liikenneopettajaopiskelijat aloittivat ajoharjoittelun ja liikenneturvallisuutta edistävän materiaalin teon 19.4. Riihimäen ajoharjoitteluradalla. Agenttiryhmässä on kymmenkunta nuorta opiskelijaa HAMIsta, Tavastiasta ja Hyriasta. Hyrian media-alan opiskelijat puolestaan tekevät ajoharjoitteluradalla nuorten kielellä kuva- ja videomateriaalia, joiden avulla pyritään havainnollistamaan turvallisen liikennekäyttäytymisen perusasioita.

Videokuvauksissa hyödynnetään Riihimäen ajoharjoitteluradan ajoneuvoja ja radan turvahallin varustelua. Turvassa tiellä -kampanjan tieliikennesäännöistä on valittu tässä vaiheessa mm. “keskityn ajamiseen”. Radalla ajavissa autoissa raikaa korviahuumaava poppi, kuskin korvalla näkyy luuri kesken ajon, suojatiellä eteen hypähtää ennalta arvaamatta tumma hahmo. Monenlaista tilannetta ja reaktiota ehtii tulla vastaan. Näitä kaikkia tilanteita tallentavat Hyrian media-alan opiskelijat, jotka jalkautuivat radan varrelle kolmen kameran ja parin dronen kanssa.

Media-alan kolmannen vuoden opiskelija Milja Liedes ja toisen vuoden opiskelija Matias Heikonen kuvaavat tapahtumia suojatieltä ja liukkaalla ajoradalla. Molemmat kehuvat, että on kiva viettää erilainen kuvauspäivä.
– Rajoitusten takia tapahtumat ovat olleet vähissä ja kuvaukset ovat pitkälti keskittyneet Riihimäen kaupunginvaltuuston kokouksiin, joten ajoharjoitteluradan tapahtumat ovat tervetullutta vaihtelua.

Terho Turunen kuvaa materiaalia myös omalle YouTube -kanavalleen

Ensimmäisen vuoden media-alan opiskelija Terho Turunen on istutettu kuvaamaan toimintaa yhden auton sisällä.
– Oli todella vaikeaa pitää kamera suorassa ajon aikana, miettii Terho kuvausten jälkeen. Kuvamateriaalia tuli 57 minuutin verran. Minulla on oma YouTube-kanava, TerTv, jossa näitäkin julkaisen. Tykkään, kun nuoria osallistetaan. Nuoria ei välttämättä kiinnosta aikuisten tekemät videot tai julkaisut. Nuorilta nuorille sen olla pitää.
Päivän lopulla Terho myös haastatteli Riihimäen ajoharjoitteluradan toimitusjohtajaa Tomi Kemmoa. Terho pääsi myös yhdessä agenttien kanssa testaamaan miltä tuntuu olla ympäripyörivässä autossa, kamera mukana – tietysti.

Ajorataharjoittelua ja kuvauksia järjestetään Riihimäellä yhteensä kolmena päivänä. Kevään ja kesän aikana agentit tuottavat nuorille suunnattua liikenneturvallisuuteen liittyvää materiaalia ja syksyllä puolestaan järjestetään erilaisia tapahtumia.

Turvallisesti Hämeessä

Leave A Reply