Tullaan tutuiksi! Lähikuvassa Sami Olenius

0

Keväällä HAMIn Mustialan kampuksella aloitti työt Sami Olenius. Alkuun hän toimi ohjaajana, mutta nyt syksyllä työt ovat olleet pääasiassa asuntolaohjaajan hommia.

Kuka olet ja mitä teet HAMIssa?

Moro, olen Sami Olenius ja toimin Mustialassa asuntola- ja ammatillisena ohjaajana.

Millainen tausta/historia sinulla on? Millaisissa hommissa olet työskennellyt ennen HAMIa?

Perheeseen kuuluu vaimo ja neljä lasta (20-26v), ja lapsenlapsiakin on kaksi. Lisäksi meillä asustaa vilkas sekarotuinen 7-vuotias koira ja 11-vuotias kissa. Nuorimmainen asustaa vielä kotona ja on suurena apuna tilan töissä.

Olemme viljelleet vaimoni kanssa kotitilaani vuodesta 2003. Jo ala-asteelta lähtien olen ollut mukana peltotöissä, eli aika monet kylvöt on tullut tehtyä jo viidellä vuosikymmenellä. 😉 Metsätyöt ovat myös tulleet tutuiksi.

Mies puhuu vanhaan yleisölankapuhelimeen, joka on rakennuksen ulkoseinässä.

Olen kuitenkin työskennellyt tilan ulkopuolella lähes koko ajan. Olen käynyt ammattikoulussa rakennuspuolen ja rakennushommia on tullut tehtyä muutamia vuosia. Pisimpään työskentelin tuotannon ja varastopuolen töissä puupakkauksia valmistavassa tehtaassa. Ehkä liiankin kauan, koska paikat alkoivat hajota niissä hommissa.
Muutamien käänteiden kautta oli edessä uudelleenkoulutus, ja pääsin opiskelemaan Mustialaan agrologiksi vuonna 2018. Joskus nuorempana ajattelin opiskella lisää ammattikoulun ja armeijan jälkeen, mutta se jäi silloin töiden ja lastentulon myötä tekemättä. Kuinka ollakkaan pääsin sitten opiskelemaan parinkymmenen vuoden tauon jälkeen.

Valmistuin vuonna 2022 ja työskentelin puolisen vuotta koetoimintatilalla, jossa olin ollut harjoittelussa. Kävin vuoden 2023 alussa Mustialassa työhaastattelussa toiseen tehtävään, johon en tullut valituksi. Haastattelussa kuitenkin kysyttiin, että kiinnostaako opettaminen. En ollut asiaa ajatellut, mutta vastasin, että mikä ettei. Tästä kului noin kuukausi ja silloinen Mustialan pedagoginen päällikkö Virtasen Katri soitteli ja kyseli, että kiinnostaisiko ohjaajan työ. Työskentelin keväällä vajaat pari kuukautta ohjaajana. Nyt olen työskennellyt elokuusta lähtien pääasiassa asuntolaohjaajana.

Mies lippis päässä putsaa jonkinlaista siemenkonetta pullasudilla.

Mitä harrastat / teet vapaa-ajallasi?

Vapaa-aika kuluu maa- ja metsätöissä mutta myös rakennus- ja remonttihommissa. Lenkillä ja kuntosalilla tulee käytyä. Dronea lennättelen, toki sekin liittyy usein tilan töihin. Harrasteautot vaativat myös laittoa, että pääsee välillä ajelemaankin niillä. Lähes aina soi musiikki kuulokkeista ja muutaman kerran vuodessa pitää päästä livenäkin kuuntelemaan bändejä.

Mitä odotat HAMIssa työskentelyltä?

Sopivan mukavaa tekemisen meininkiä ja uusien asioiden oppimista, molempia on ollut jo reilusti ja uutta asiaa tulee joka päivä. Nyt työskentely on ollut pääasiassa iltavuoroa asuntolanohjaajana, mutta olisi mielenkiintoista päästä myös ohjaamaan opiskelijoita päivävuoroon.
Työkaverit ovat mukavia ja juttuun on tultu hyvin alusta saakka.

Pelto ja kyntökone kuvattuna ilmasta.

 

Teksti ja kuvat: Sami Olenius

Leave A Reply