Seimekko Seija Tamminen aloitti kevytyrittäjänä

0

Yrittäjänä toimimista voi kokeilla pienimuotoisesti vaikkapa toisen työn tai opiskelun ohella. Eläkkeellä olevalle Seija Tammiselle kevytyrittäjyys oli sopiva vaihtoehto saada lisätienistiä ja hoitaa paperityöt helposti. Seija on mukana Hämeen ammatti-instituutin ja Hämeen ammattikorkeakoulun Muutoksen kesyttäjä -hankkeessa, josta  hän on saanut sparrausta yrittäjän alkutaipaleelle.  Seijan kierrätysmateriaaleista tehdyt uniikit mekot ovat esillä 19.3.2023 olevassa muotinäytöksessä. 

Seija Tamminen on koulutukseltaan sairaanhoitaja. Nykyään Seija asuu Forssassa ja hän tekee uniikkeja mekkoja, huppareita, mattoja ja muita tuotteita kierrätysmateriaaleista.

  • Ompeluinnostus on lähtöisin lapsuudesta. Äitini ompeli minulle ja siskolleni vaatteet. Ne eivät aina onnistuneet, eivätkä näinollen miellyttäneet. Jonkun palautteen jälkeen äiti sanoi, että ensi kerralla valitsette itse kankaat ja teette itse vaatteenne. Siitä se lähti. Yhtään oppituntia en ole ompeluun saanut.  Yritysten ja erehdysten kautta olen oppinut, Seimekon Seija Tamminen naurahtaa.

Kevytyrittäminen

Seija aloitti Osuuspankin kevytyrittäjänä keväällä 2023. Kevytyrittäjyys sopii henkilölle, joka haluaa myydä omaa osaamista palveluina ja siten kokeilla yrittäjyyttä pienimuotoisesti.

Kevytyrittäjyys tai  laskutusyrittäjyys termit kuvaavat hyvin toimintaa. Olennaisessa roolissa on laskutusyritys, joka laskuttaa yrittäjän asiakkaita tämän myymistä palveluista. Usein kevytyrittäjyys on alku yrittäjän uralle. Se on helppo keino kokeilla, miten siivet kantavat yrittäjänä tai kuinka myydä omaa osaamista pienimuotoisesti.

Yrittäminen ei ole Seijalle vierasta. Kevytyrittäjyys oli helppo valinta, sillä paperityöt hoituvat Osuuspankin kautta.

  • Yrittäjyyteen olen kasvanut lapsuudesta lähtien maanviljelijän tyttärenä. Tällä hetkellä olen innostunut kierrätysmateriaalista tehtävien leninkien suunnittelusta ja ompelusta. Kotoani löytyy lukematon määrä mekkoja, huppareita, villasukkia, pitsiliinoja, lahjalaatikoita ja virkattuja mattoja. Viimeisimpänä villityksenä teen trikoosta erivärisiä unikkomattoja. Kevytyrittäjänä myyn ompelupalvelua sekä valmistamiani tuotteita ja paperityöt hoitaa Osuuspankin kevytyrittäjäpalvelu, Seija iloitsee.

Seimekko esillä muotinäytöksessä

Tasa-arvon ja Minna Canthin päivänä su 19.3. järjestetään Suomen ensimmäinen kierrätysmateriaalista tehtyjen design-vaatteiden muotinäytös Forssassa. Uniikit mekot ja muut kierrätystuotteet valtaavat Villaforssin upean huvilan. Tapahtumassa voi jättää tarjouksia ministeri Sirkka-Liisa Anttilan itsenäisyyspäiväjuhlien gaala-asuista. Tapahtumassa on esillä myös 100-vuotias Forssan kaupunki sekä erityisesti kaupungin Järkivihreys, joka nojautuu kierrätysliiketoiminnan edistämiseen. Tapahtuma on HAMIn ja HAMKin Muutoksen kesyttäjä -hankkeen kokeilu, joka toteutetaan usean yhteistyökumppanin kanssa.

Kierrätystapahtuma on usean toimijan yhteisponnistus. Kuvassa Seija Tamminen, Kirsi Sippola, Maarika Maury, Minna Aaltonen ja Hannele Karjalainen.
  • Olen mukana tapahtumassa ja muotinäytöksessä, jossa tekemäni uniikit mekot ja paidat ovat esillä. Tavoitteena on tuottaa iloa ja myydä persoonallisia ja uniikkeja tuotteita, joita ei tule muualla vastaan. Haluan myös opastaa ihmisiä, jotka haluavat oppia tekemistäni töistä. En tunne kateutta. Itsekin haluan oppia yhä uusia asioita. Käytän pääsääntöisesti kierrätysmateriaalia tuotteissani, sillä minua kauhistuttaa, kun käypää tavaraa heitetään roskiin, Seija juttelee.

Lipun hinta on 15 euroa, sis. ohjelman ja kahvituksen. Osa lipputuloista lahjoitetaan YK:n alaiselle UNWoman tasa-arvojärjestölle. Ilmoittautumislinkki: https://fi.doerz.com/forssa/recycling-clothes-show-art-musik

  • Tervetuloa mukaan tapahtumaan. Jos et pääse paikan päälle, niin kaikkia tuotteitani saa minulta myös kotoani. Facebookin kautta saan myös yhteydenottoja ja tarvittaessa postitan tuotteet, Seija kertoo.

Muutoksen kesyttäjä -hanke sparraa yrityksiä

Hämeen ammatti-instituutin Muutoksen kesyttäjä -hanke sparraa yrityksiä. Hanketta toteuttaa Hämeen ammatti-instituutti ja Hämeen ammattikorkeakoulu. Muutoksen kesyttäjä -hankkeen tavoitteet ovat 1) yritysten auttaminen jaloilleen koronan jälkeen, 2) yritysten henkilöstön ja yksinyrittäjien työhyvinvoinnin vahvistaminen sekä 3) verkoston ja vuorovaikutuksellisuuden vahvistaminen. Muutoksen kesyttäjä -hanke on Euroopan Sosiaalirahaston, Hämeen ELY-keskuksen, HAMK Smart -tutkimusyksikön ja Hämeen ammatti-instituutin rahoittama kehittämishanke. Hanketta koordinoi HAMK Smart -tutkimusyksikkö ja HAMI toimii hankkeen osatoteuttajana. Hankkeen kesto on 1.8.2020-30.6.2023.

 

Muutoksen kesyttäjä -hanke (HAMK ja HAMI).

Hämeen ammatti-instituutti.

Lisätiedot 19.3.2023 tapahtumasta.

Teksti ja kuvat: kehittämispäällikkö Kirsi Sippola, Hämeen ammatti-instituutti.

Leave A Reply