Varhaiskasvatuksen opettajasta puutarhuriksi

0

Janakkalalainen Tiina vaihtoi varhaiskasvatuksen opettajan työt puutarha-alaan ja työskentelee tällä hetkellä puutarhurina HAMKissa, Lepaalla.

Olen Tiina Kankaansyrjä-Anttila ja asun Janakkalassa. Olen toiselta ammatiltani varhaiskasvatuksen opettaja ja pitkään toiminut myös lastenhoitajana. Se työ alkoi jossain vaiheessa tuntua siltä, että en halua sitä loppuikääni tehdä. Ajattelin, että vielä on 20 vuotta työuraa jäljellä, että jotain muuta voisi tehdä. Se tuli ehkä vähän sattumalta, kun asiaa mietin ja pihalla hääräsin, että voisikohan puutarha-alasta tulla jotain. Minulla on yksi puutarhurituttu ja häneltä kyselin, että missä kannattaisi opiskella ja hän sanoi, että pitää Lepaata alan parhaana. Mietin myös muita vaihtoehtoja, mutta päädyin hakemaan monimuotokoulutukseen Lepaalle Hämeen ammatti-instituuttiin. Tammikuussa 2020 alkoi koulutus puutarha-alan perustutkinnossa, puutarhatuotannon osaamisalalla ja valmistuin marraskuussa 2021.

Opiskelin monimuotokoulutuksessa eli suurin piirtein joka toinen viikko koulussa ja joka toinen viikko itsenäistä opiskelua. Toki korona iski siinä heti opintojen alussa, joten siinä oli tosi paljon etäopetusta ja luonnollisesti työnopetukset jäivät vähemmälle. Mutta sille ei voinut mitään. Sain työssäoppimisjaksot tehtyä kuitenkin suunnitellusti.

Lepaalta on saanut hyvät eväät mukaansa. Asennoiduin opintojen alussa jo niin, että minua kiinnostaa kasvihuonepuoli enemmän ja toki minulla oli harjoitteluja muuallakin, mutta olin harjoittelussa myös täällä Lepaan kasvihuoneella tomaatin viljelyssä, missä nyt olen töissä. Tykkäsin tosi paljon olla täällä. Opintojen loppuvaiheessa olin täällä jo tuntityöntekijänä aina tarvittaessa. Suurimman osan olen tietysti oppinut tässä työtä tehdessä ja 5 viikon työssäoppimisjakson aikana. Ne työssäoppimisjaksot ovat ihan hirveän tärkeitä ja erityisesti se, että siinä saa ihan kunnon ohjausta ja opastusta, kuten täällä esimerkiksi sain.

Opiskelun ja muun elämän yhdistäminen sujui vaikeuksitta. Minulla on jo isot lapset ja talouspuolikin sujui, kun perheessä on toinen tienaaja myös. Lisäksi otin opintolainaa. Oikeastaan edellytys sille, että pystyin tähän, oli että joka toinen viikko oli itsenäistä opiskelua, jolloin tein Sarastia-rekryn kautta keikkaa päiväkodeissa, sillä siellä oli niin kova pula työntekijöistä, että pystyin aina edeltävänä päivänä päättämään, menenkö töihin. Se oli minulle tosi kätevä juttu.
Opiskelu sinänsä on maksutonta ja ruoka (aamupala, lounas ja päivällinen) kuuluu pakettiin.

Tehtäviä opiskeluaikana oli mielestäni sopivasti, osa tehtävistä tietysti aiheutti enemmän tuskailua kuin osa, mutta hyvin se mielestäni meni. Tietysti käytännön opetusta aina kaipaisi enemmän, mutta sitä ei kai vaan tänä päivänä saa missään niin paljoa kuin haluaisi.
Toivon, että voisin tehdä puutarhurin hommia jatkossakin ainakin kausiluonteisesti. Ainakin valmistaudun siihen, että olen osan vuodesta jossakin tekemässä puutarhurin töitä ja sitten osan vuodesta tekemässä varhaiskasvatuksen opettajan tai lastenhoitajan töitä rekryfirman kautta. On ollut ikään kuin lottovoitto, kun tämä nykyinen sijaisuus on ollut ympärivuotinen pesti.

Olen nyt Lepaalla HAMKin palveluksessa ja olen tykännyt työstäni todella paljon. Tämä työ on sopivasti haastavaa ja uutta saa oppia koko ajan, mutta silti tässä on osia, jotka toistuvat samanlaisina viikoittain. Työyhteisö on todella oppimaan kannustava, innostava ja täällä on myös hauskaa.

Miksi Lepaa? Lepaan ympäristö puistoineen on todella kaunis ja alueen historia mielenkiintoinen. Lisäksi oikeastaan pidän siitä, että tämä paikka on vähän syrjässä. On myös hyvä, että täällä on kaupallinen tomaattihuone ja omenatarhat, joissa työnopetuksia opintojen aikana järjestetään. Opetus Lepaalla on ollut hyvää. Itse halusin jotakin konkreettista, mitä voin käsillä tehdä ja haluan, että kun työpäiväni päättyy, niin se päättyy siihen eikä tarvitse sen jälkeen työasioita miettiä. Jos puutarha-ala yhtään kiinnostaa, niin suosittelen kyllä vahvasti opiskelua Lepaalla. Monimuotokoulutus vaatii itsenäistä opiskelua, niin että siihen pitää olla valmis – opiskelemaan siis itse ja ottamaan asioista selvää. Vaikka opettaja opettaa, niin se, että sisäistät asioita vaatii sen, että kyllä niitä pitää lukea ehkä vähän useammastakin paikasta, että ne alkavat aueta. Harjoittelupaikkoja kannattaa miettiä jo hyvissä ajoin ainakin alustavasti ja ottaa niihin rohkeasti yhteyttä. Siten voi hiukan paremmin varmistua siitä, että saa paikan sieltä mistä haluaa ja itselleen sopivaan ajankohtaan. Itselläni ainakin niiden tarkka suunnittelu nopeutti valmistumistani ja sitä kautta vaikutti myös tämän sijaisuuden saamiseen.

Tiina vaihtoi varhaiskasvatuksen opettajan työt puutarha-alaan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

P.S. Puutarha-alan perustutkinto, puutarhatuotanto – haku on auki: 6.2.2023 — 31.5.2023!

Leave A Reply