Korona on koetellut monella tapaa yrittäjiä jo puolentoista vuoden ajan. Oletko muistanut pitää huolta itsestäsi ja palautumisestasi kriisin keskellä? PalautumiskouluPron kouluttajat Nina Pajanti-Raudus ja Ulla Ollikkala aloittivat Muutoksen kesyttäjä -hankkeen syksyn tapaamiset puhumalla palautumisen tärkeydestä. Palautumisharjoitteissa hengitettiin, rentouduttiin ja annettiin metsän ja järven hoitaa sielua ja mieltä.
Muutoksen kesyttäjä -hankkeen projektipäällikkö Minna Tarkkala Hämeen ammattikorkeakoulusta oli sytyttänyt Vanajaveden rantaan leirinuotion, jonka ympärille hankkeessa mukana olevat yrittäjät kerääntyivät kuuntelemaan palautumisen tärkeyttä.
PalautumiskouluPron Nina Pajanti-Rauduksen ja Ulla Ollikkalan missiona on se, että ihmiset ymmärtäisivät palautumisen monimuotoisuuden töissä, vapaa-aikana ja perhe-elämässä. He ovat kehitelleet Palutumispiirakan, joka toimii hyvänä muistutuksena siitä, mitkä kaikki asiat vaikuttavat palautumiseen.
Ninan ja Ullan vetämänä toteutettiin palautumisharjoitteita käytännössä. Leirinuotiolta noustiin läheiseen pikku metsikköön ja aloitettiin mielen rauhoittaminen. Keskityttiin hengittelyyn ja maadoituttiin. Maadoituksessa tarkoituksena on saada yhteys alla olevaan maahan (juurtuminen).
Ryhmän jäsenet saivat valita itselleen mieluisen paikan, jonka jälkeen silmät suljettiin ja hengitettiin toisen jalkapohjan kautta sisään ja uloshengitys tapahtui toisen jalkapohjan kautta ulos. Harjoituksessa kuviteltiin varpaista ja jalkapohjista kasvavat juuret, jotka risteilivät syvällä maan alla.
Keli oli mitä mainioin ulkona toteutettaviin harjoitteisiin. Mielen tyhjentäminen antaa tilaa luovuudelle ja palautumiselle. Viimeisessä Ullan ja Ninan harjoitteessa sai valita mielipaikan rauhoittumishetkeensä. Useimmat suunnistivatkin Vanajaveden rantaan katsomaan laineiden liplatusta ja avaraa järvimaisemaa.
Ensimmäinen Voimavalmennus on loppusuoralla
Muutoksen kesyttäjä -hankkeen ensimmäinen Voimavalmennus -vuosikurssi saa todistukset syyskuun lopussa. Mukana on ollut reilut kolmekymmentä aktiivista yrittäjää. Yrittäjiä on sparrattu pian vuoden ajan henkilökohtaisilla sparrauksilla ja he ovat voineet poimia kevään valmennussarjasta itselleen tärkeitä aiheita. Tähän mennessä suosituimpia valmennuksia ovat olleet digitaaliseen markkinointiin liittyvät sisällöt sekä palvelumuotoilu, ajanhallinta ja tiedolla johtaminen.
Muutoksen kesyttäjä hankkeen tavoitteet ovat 1) yritysten auttaminen jaloilleen koronan jälkeen, 2) yritysten henkilöstön ja yksinyrittäjien työhyvinvoinnin vahvistaminen sekä 3) verkoston ja vuorovaikutuksellisuuden vahvistaminen. Seuraava mahdollisuus hakea Muutoksen kesyttäjä -hankkeeseen ja Voimavalmennuksiin on syyskuussa, jolloin seuraava hakukierros avautuu.
Muutoksen kesyttäjä -hanke on Euroopan Sosiaalirahaston, Hämeen ELY-keskuksen, Hämeen ammattikorkeakoulun ja Hämeen ammatti-instituutin rahoittama kehittämishanke. Hanketta koordinoi HAMK Smart -tutkimusyksikkö ja HAMI toimii hankkeen osatoteuttajana. Muutoksen kesyttäjä -hanke jatkuu vuoden 2022 loppuun saakka.
Lue lisää hankkeesta osoitteessa www.hamk.fi/muke
Teksti: Kirsi Sippola, Hämeen ammatti-instituutti