Osaaminen näkyviin: maatalousyrittäjä Artturi Ala-Viikari

0

Artturi Ala-Viikari kävi HAMIssa maatalouden perustutkinnon ja valmistui maaseutuyrittäjäksi vuonna 2020. Hän pääsi väyläopintojen kautta HAMKiin jatko-opiskelemaan. Artturi on pian ottamassa ohjat heidän sukutilallaan sukupolvenvaihdoksessa.

1. Kuka olet, mitä teet tällä hetkellä ja millaisesta taustasta tulet?

Tulen Punkalaitumelta Pirkanmaalta, missä meillä on sukutila, joten maatalousala kiinnosti tämän takia. Tilallamme harjoitetaan kasvinviljelyä: rapsia, kauraa, ohraa, vehnää, syysvehnää sekä syysruista. Lisäksi meillä on metsää, jota hoidamme itse ja myymme pystykauppana. Maataloushommia teen omalla kotitilallani sekä naapuritilalla.

Tällä hetkellä opiskelen Hämeen ammattikorkeakoulussa Mustialan toimipisteellä. HAMKiin pääsin väyläopinnoilla HAMIsta, eikä minun tarvinnut käydä pääsykokeissa.

2. Miten päädyit opiskelemaan HAMIin?

Tuttujani ja sukulaisiani on opiskellut Mustialassa maatalousopistossa ja ammattikorkeakoulussa, mistä sain mielenkiinnon itselleni. Tuntui itsestäänselvyydeltä tulla itsekin tänne Mustialaan tämän takia.

3. Millaista opiskelu on ollut? / Mitä on jäänyt parhaiten opiskeluajoista mieleen?

Opiskeluaika HAMIssa on jäänyt mieleen mukavana. Ympärillä oli samankaltaisia ihmisiä, joilla oli samoja mielenkiinnonkohteita ja kokemusta maataloudesta. Opettajat olivat osaavia ja tarvittaessa joustonvaraakin löytyi.

Harjoittelut olivat itselleni mieluisia ja suoritinkin ne muualla kuin omalla kotitilallani. Tutustuin näin muiden tilojen toimintaan ja sain arvokasta tietoa erilaisista toimintatavoista. Suosittelen samaa muillekin maatalousalan opiskelijoille. Omia kokemuksia harjoitteluista on hyvä jakaa kanssaopiskelijoille.

Yksin ei tarvitse olla opintojen aikana. Osan opiskelukavereiden kanssa on pidetty yhteyttä opintojen jälkeenkin muun muassa tapaamalla ja puhelimitse. Lisäksi yksi yhteistapaaminen on järjestetty viime kesänä, mutta itse en sinne tällä kertaa päässyt.

4. Mitä aiot tulevaisuudessa tehdä?

Sukutilallamme on tulossa sukupolvenvaihdos, ja aion jatkaa tilanpitoa. Olen tällä hetkellä harjoittelussa Agrimaa Oy:llä, jossa aion jatkossakin tehdä tilatöiden ohella myyntityötä.

5. Vinkkejä tai terveisiä?

Maatalousala sopii kaikille, jotka ovat maatiloilta, mutta siitä saa myös hyvää perustietoa, vaikka olisi kaupungista kotoisin. Ahkerille ja kiinnostuneille tekijöille löytyy kyllä aina hommia tältä alalta, joten tarvitset vain uskallusta hypätä maataloushommiin.

Kannattaa olla itse opiskeluaikana aktiivinen. Ole mukana ja kyseenalaista opettajia. Saat itse enemmän irti opiskeluista tällä tavalla. Itse ainakin opin enemmän, kun pääsi vähän haastamaan opettajia ja jatkamaan keskusteluita.

 

 

Kirjoittanut haastattelun pohjalta Sara Vihinen

Kansikuva ja kuvat 1-3: HAMIn kuvistuskuvia

Haastattelu on osa Osaaminen näkyviin -viikkoa, jota organisoi Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus. Viikon tavoitteena on auttaa ihmisiä ja yhteisöjä huomaamaan osaamistaan, tekemään sitä näkyväksi ja nostaa aihetta julkiseen keskusteluun. HAMIssa haluamme nostaa esille opiskelijoidemme osaamista.

Leave A Reply