Mustialasta maailmalle

0

Mustialan ensimmäisen vuosikurssin pojat kertoilivat ajatuksiaan Mustialasta ja maatalousalan opiskelusta.

Oskari Hörkkö Tarvasjoelta ja Veeti Nikula Humppilasta istahtivat hetkeksi kertomaan mietteitään opiskelusta Mustialassa. Molemmat ovat ensimmäisen vuoden maatalousalan opiskelijoita.

Miten päädyitte juuri Mustialaan opiskelemaan?
Oskari: Isä kehotti hakemaan Mustialaan, koska moni on kehunut tätä paikkaa. Meillä on kotona tila ja tutut tilalliset ovat Mustialan käyneet ja kehuneet, että tänne kannattaa tulla.
Veeti: Kummisedällä on maatila ja siellä olen pienestä pitäen ollut, siitä se into sitten on lähtenyt. Isä on rekkakuski ja siihen suuntaan oli itselläkin toinen jalka menossa. Kummisetä suositteli, koska hän on opiskellut Mustialassa. Logistiikka-alan ja maatalousalan välillä vähän mietin, mutta maatalous ja Mustiala oli sitten ykkössijalla.

Mikä on opiskelussa parasta?
Kuin yhdestä suusta pojat kertovat käytännön päivien olevan parasta, kun touhutaan tilalla. Haastavinta opinnoissa on yto-aineet, tai ei ehkä niinkään aineet, vaan tunnit, jotka ovat heidän mielestään tylsiä ja kestävät kauan. Käytännön tekeminen on parasta. Poikien mukaan aika on mennyt todella nopeasti, mukavaa on ollut ja kaikenlaista on touhuttu.

Kysymykseen mitä teistä tulee isona, Veeti vastaa, että jos ostaisi tilan ja jatkaisi sen parissa. Oskarin suunnitelmissa on jatkaa opiskeluja AMK:ssa agrologiksi, käydä armeija ja sitten ehkä jatkaa kotitilaa tai mennä toiselle hommiin, mutta maatalousalalla olisi tarkoitus pysyä.
Vapaa-ajan toivomuksia pojat esittivät, että josko Mustialan pajalla saisi iltaisin tehdä vaikkapa metallitöitä tai tehdä vaikka lumitöitä.

Opiskelu on pojille ollut helppoa ja Mustialan meininki rentoa. Vapaasti saa tehdä tehtäviä, opettajat kertovat aamulla mitä tehdään ja katsovat, että ne tulee tehtyä oikein.
Pojat toivottavatkin näin yhteishaun kynnyksellä opiskelupaikkaa miettiville, että tänne vaan Mustialaan opiskelemaan! Kun asenne on kohdallaan ja halu oppia, niin Mustialassa pärjää hyvin.
Mustialassa pärjäävät poikien mukaan myös kaupunkilaiset, ja ne, joilla ei ole aiempaa kokemusta maatalousalalta. Käytännön päivissä opettajia on mukana vain kaksi, joten kokeneemmat opiskelijat opastavat ja ohjaavat kokemattomampia. Hyvässä yhteishengessä kaikki oppivat.
Mustiala on myöskin hyvien kulkuyhteyksien varrella.

Opiskelu Mustialassa on ollut Oskarille ja Veetille helppoa ja Mustialan meininki rentoa.

******************************************************

Salolaiset Jaakko Kangaskorte ja Valtteri Alha kertovat tienneensä heti, että maatalousala on heidän juttunsa. Jaakon mukaan yhteishaussa maatalousala oli ainoa kiinnostava ala. Valtterin mukaan maatalousala tuli vähän automaattisesti, että hän on aina ajatellut opiskelevansa alaa, kun kotona on viljatila ja isä maanviljelijä.

Poikien mukaan ensimmäinen lukukausi on mennyt hyvin, ovat molemmat tykänneet opiskelusta ja oppineetkin paljon. Haastavinta ehkä on ollut fysiikka ja kemia.

Poikien mielestä parasta Mustialassa on hyvä ruoka ja leppoisa meininki. Opettajat ovat mukavia ja ammattitaitoisia ja samalla tasolla opiskelijoiden kanssa. Opettajat puhuvat opiskelijoille kuin ihmisille ainakin. – Opiskelijoihin luotetaan, eikä hengitetä niskaan koko ajan ja saadaan vapaasti tehdä tehtäviä. Valtteri kehuu Mustialan kampuksen väkeä, miten kaikki tervehtivät toisiaan ja ovat kohteliaita. Meno on leppoisaa Mustialassa.

Jaakon suunnitelmissa on päästä valmistumisen jälkeen maatilalle hommiin, Valtteri suunnittelee jatkavansa isän jalanjäljissä maatilalle ja metsäkoneurakointiin. Oma yritys siintää myös mielessä ja yrittäjyys kiinnostaa. Mahdollisuus korkeakouluopintoihin kiinnostaa Valtteria. Väyläopinnoissa voi hankkia ”jäniksen passin” korkeakouluun.

Jaakko toteaa, että Mustialaan kannattaa tulla, jos maatalousala kiinnostaa. Valtterin mukaan Mustialan koulutus on monipuolinen, yhteishenki on hyvä, opiskelemaan on helppo tulla.

Leave A Reply