Liikunta-alalta sujuvasti puutarha-alalle

0

Hämeenlinnalaistunut Emma opiskelee Lepaalla puutarha-alan perustutkintoa. Helsingistä Hämeenlinnaan muuttanut personal trainer kokee opiskelun Lepaalla antavan paljon vaihtoehtoja tulevaisuuden työelämään.

Alanvaihtojuttujen kautta päädyin Lepaalle opiskelemaan puutarha-alan perustutkintoon. Puutarha-ala tuntui kiinnostavalta ja ajatuksissa on hakea amk-puolelle Väylä-opintojen kautta HAMKiin. Jospa tämä perustutkinnon opiskelu toimisi ponnahduslautana matkalla hortonomiksi.

Olen aiemmin työskennellyt liikunta-alalla, kuntosalilla vuodesta 2010 asti. Eli aika kauan. Puutarha-alalle minut sai tulemaan vaihtelun halu ja henkilökohtainen kiinnostus. Ala tuntuu todella monipuoliselta.

Opiskelu Lepaalla on ollut tosi mukavaa, on ollut tosi kiva ryhmä. Ja oli tosi positiivinen yllätys, että olemme melkein kaikki aikuisia, omanikäisiä ihmisiä. Opettajat on olleet tosi kivoja ja ympäristö on ollut hieno. Parasta opinnoissa ovat olleet hyvät keskustelut ryhmän kanssa: monet ovat todella kiinnostuneita mm. ekologisista asioista ja ilmastonmuutoksesta, se on virittänyt paljon keskustelua.

Opinnot sujuvat muun elämän kanssa soljuvasti, koulua on lähinnä ti-ke-to, eli opiskelu ei ole tuntunut mitenkään haasteelliselta. Stressiä ei kyllä ole päässyt kertymään opinnoista. Myöskään tehtäviä ei ole mitenkään paljoa. Kasvintunnistustentit ovat ehkä eniten työllistäneet omalla ajalla, mutta se on oikeastaan ollut sellainen ainoa pänttäysasia. Tietysti eri ihmisillä on erilaiset elämäntilanteet, mutta itsellä kun ei ole muita velvollisuuksia, niin homma toimii. Tai toki käyn välillä töissä tässä opintojen rinnalla. Stressiä tulee ehkä välillä ennemminkin siitä, että opinnot voisivat edetä vähän jouhevammin, mutta se on toisaalta ymmärrettävää toisen asteen opinnoissa.

Tässä on koulun myötä ymmärtänyt, kuinka paljon kaikkia erilaisia vaihtoehtoja tämä ala tarjoaa ja minkälaisia asioita alaan liittyy: minkälaisia työmahdollisuuksia on, että voi esimerkiksi tehdä ns. toimistohommia tämän alan yrityksissä tai jos haluaa kädet multaan – töitä. Tietysti paikkakunta aina vähän rajoittaa tai mahdollistaa erilaisia työmahdollisuuksia. Paljon on myös puhuttu alan kausiluonteisuudesta ja siihen liittyvistä haasteista. Mutta tässä vaiheessa olen vielä avoimin mielin ja vaihtoehdot avoimina.

Lepaalla on tosi hieno ympäristö ja aika monipuolisesti täällä koululla pääsee tekemään kaikkea, että on hedelmätarhaa, hyötykasveja, sitten kasvihuonetuotantoa ja tomaattihuone ja ryhmäkasviasiat yms. Puitteet on siis ulkonäöllisestikin hienot, on vanhoja hienoja rakennuksia. Puutarha-alan opiskelu on ihan yleissivistävää ja nämä taidot saattavat taas joskus tulevaisuudessa tulla uuteen arvoon. Täällä oma ymmärrys puutarha-alan tarjoamista työllisyysmahdollisuuksista laajenee.

Olen menossa työssäoppimisjaksolle näillä tietoa Turun kasvitieteelliseen puutarhaan, se on varmasti mielenkiintoinen jakso!

Emma, puutarhuriopiskelija

Leave A Reply