Karhunveistokurssi kokosi joukon luovia ja taitavia naisia Evolle!

0

12 naista, aurinkoiset kevätpäivät, naurua ja moottorisahan laulua, niistä koostui täydellinen veistokokemus. Evolla järjestetty karhunveistokurssi kokosi yhteen kokeneita ja kokemattomia sahankäyttäjiä opettelemaan karhunveistoa. ”Karhunveistokurssi oli ainutlaatuinen mahdollisuus päästä käsiksi perinteiseen suomalaiseen käsityöhön ja samalla ilmaista omaa luovuuttaan”. 

Evolla järjestettiin naisten karhunveistokurssi 30-31.3.2023. Kurssi järjestettiin Evon uusi aika -hankkeen ja Hämeen ammatti-instituutin yhteistyönä. Ohjaajana toimi Hämeen ammatti-instituutin metsäalan lehtori ja karhunveistäjäkonkari Kari Laatikainen, joka opasti turvalliseen sahankäyttöön, huoltoon ja veistotekniikkaan. Jokaisella osallistujalla oli taiteellinen vapaus tehdä karhusta omanlaisensa, mutta perusteet veistoksen suunnitteluun annettiin kouluttajan toimesta. Kaksipäiväisen kurssin aikana jokainen osallistuja valmisti oman karhuveistoksensa kotiin viemisiksi.  

  • Kurssin sisältö ja ohjelma suunniteltiin yhdessä Evon uusi aika -hankkeen ja osallistujien kesken. Kurssi lähti yhden osallistujan toiveesta, olisiko tällainen kokonaisuus mahdollista järjestää. Hän itseasiassa kokosi yhteen osallistujat ympäri Suomea. Hieno porukka saatiin Evolle kasaan, kertoo Hämeen ammatti-instituutin lehtori Kari Laatikainen. 

Kurssiin osallistuneilla kokemus moottorisahan käytöstä vaihteli. Mukana oli kokeneita moottorisahan käyttäjiä, mutta myös ensikertalaisia. Moottorisahalla veistäminen oli kuitenkin suurimmalle osalle täysin uusi kokemus.  Veistopaikalla tunnelma oli positiivinen, motivoitunut ja mukaansa tempaava.  

  • Osallistujista moni sanoin jo tietävänsä miten tulevaisuudessa vapaapäivänsä viettävät; uutta harrastusta opetellessa! Kurssi selvästi sytytti kipinän opetella veistoa vielä lisää, kertoi Kari Laatikainen. 

Kurssi sai positiivista palautetta myös osallistujilta. Palautteen mukaan karhunveistokurssi tarjosi upean tilaisuuden tutustua suomalaiseen kulttuuriin ja käsityöhön samalla kun oppi uusia taitoja. Lisäksi kurssilla oli mahdollisuus tutustua muihin samanhenkisiin naisiin ja jakaa kokemuksia ja ideoita. 

Naisten veistokurssin ideana oli toteuttaa kokeilu, jossa naiset toimivat testiryhmänä. Palautteen perusteella voidaan jatkossa kehittää uutta liiketoimintaa Evolle. Evon uusi aika -hankkeen toteutusaika on 1.6.2021-31.8.2023. Evon uusi aika -hanketta rahoitetaan REACT-EU-rahoituksella eli hanke on osa Euroopan unionin covid-19-pandemian tukitoimenpiteitä Kanta-Hämeessä. Rahoittajina ovat myös Euroopan aluekehitysrahasto, Hämeen liitto, Linnan Kehitys Oy ja Hämeen ammatti-instituutti. 

 

Teksti ja kuvat: Katja Ekqvist, Hämeen ammatti-instituutti 

Lue lisää Evon uusi aika -hankkeesta osoitteista: 

https://hami.fi/evon-uusi-aika/  tai https://linnan.fi/evonuusiaika/ 

Lue lisää Metsäalasta ja Metsämiesten säätiön -hankkeesta.

Vastuullinen, trendikäs ja kiinnostava metsäala somessa -hanke. Hankkeen tavoitteena on vahvistaa metsäalan tunnettuutta ja arvostusta sekä lisätä alan vetovoimaisuutta ja innostaa alalle lisää opiskelijoita. #mmsäätiö

Metsämiesten säätiö

HAMI, metsäala.

Hämeen ammatti-instituutti.

 

 

Leave A Reply