Tullaan tutuiksi! Lähikuvassa Katriina Peuhkuri

0

Tullaan tutuiksi! HAMIssa aloitti huhtikuun alussa uusi yrittäjyyden- ja liiketoiminnan lehtori, Katriina Peuhkuri. Tutustutaanpa Katriinaan vähän lähemmin.

Olen Katriina Peuhkuri, 51-vuotias monialayrittäjä Joensuusta. Työnkuvani HAMIssa on yrittäjyyden- ja liiketoiminnan lehtori seuraavaksi kolmeksi vuodeksi. Toimipaikkani on Lepaa. Teen pääsääntöisesti opetustyötä verkko-opetuksena, eli istun täällä Joensuussa työhuoneessani. Pidän päivittäin yhteyttä työkavereihin ja käyn myös säännöllisesti paikan päällä Lepaalla. Pyrimme järjestämään nämä lähipäivät tehokkaaksi kokonaisuudeksi.

Päädyin oikeastaan hiukan vahingossa HAMIin huomatessa avoimen työpaikan yrittäjyyden parissa. Olen opiskellut yrittäjätyöni ohella ammatillista opettajan pätevyyttä ja ajattelin kysyä tuntitöitä juridiikan puolelta. Päädyin sitten hakemaan lehtorin virkaa ja näin päädyin tänne. Olin aiemmin tehnyt liiketoiminnan opettajan sijaisuuksia Joensuun Riverialla ja tykästyin opettamiseen. Minusta on upeaa vaikuttaa ihmisiin positiivisella tavalla, antaa heille valmiuksia ja rohkeutta uuden oppimiseen. HAMIssa minuun teki vaikutuksen luonnonvara-alan monipuolisuus ja valtava tietotaito niin monelta erikoisalalta: puutarha-ala, meijeritalous, mehiläistarhaus, viinien valmistus! Odotan innolla, että saan jakaa omaa osaamistani uusille opiskelijoille. Toivon omalta osaltani lisääväni opiskelijoiden kiinnostusta alalle.

Oma koulutustaustani on erittäin monipolvinen. Nuorena lähdin ensin emäntäkouluun, sitten opiskelemaan ravitsemustyöntekijän erikoistumislinjalle. Tämän jälkeen minusta piti tulla omalle kotitilalleni Parikkalaan isäntä ja aloitin Kiteellä maatalousoppilaitoksen. Valitettavasti allergisoiduin eläinpölylle, enkä jatkanut enää agrologiopintoihin. Tapasin kuitenkin tulevan puolisoni traktorin alla öljynvaihdossa ja sillä tiellä ollaan edelleen. Silloin en tosin tiennyt, että jatkossa tulisin olemaan kuitenkin puolisoni kanssa maatalousyrittäjä. Mieheni jatkoi alan opiskelua ja muutin hänen mukanaan tehden erilaisia keittiöalan työtehtäviä. Kävin ammattikorkeakoulun, jonka aikana pääsin kahdesti vaihtoon. Ensin olin parin kuukauden ajan Petroskoissa ja myöhemmin puolisen vuotta Hollannissa Rijkshogeschool Ijsellandissa. Olen tehnyt oikeastaan koko elämäni työtä ja opiskelua rinta rinnan. Selkäleikkauksen myötä raskaat käytännön työt saivat jäädä ja hain Joensuun yliopistoon. Valmistuin hallintotieteen maisteriksi, pääaineenani siviilioikeus ja sivuaineena rikosoikeus. Tuolloin minua odotti yliopistomaailmassa tutkijan työ ja opettaminen, mutta kohtalo päätti taas toisin. Hain Kelalle toimistonjohtajaksi ja olin muutaman vuoden esimiestehtävissä. Tuolloin päädyimme myös ostamaan mieheni kanssa hänen kotitilansa. Ettei kuorma olisi ollut liian kevyt, rakas siskoni sairastui tässä vaiheessa vakavasti. Jätin työni Kelalla ja vaihdoin urani yrittäjyyteen. Yrittäjänä sain järjestellä elämääni siten, että pystyin olemaan siskoni rinnalla loppuun saakka. Perustin luontaishoitola/kauneusalan yrityksen, joka laajeni vuosien saatossa myös vaatekaupaksi ja remontointifirmaksi. Olen ollut yritykseni kanssa paljon Euroopassa ostajana sekä myös oman vaatemalliston kanssa. Yritykseni täyttää heinäkuussa 12-vuotta ja tarkoitus on päättää tämä toiminta vuoden loppuun. Tällä hetkellä olen opettajaopinnoissani loppusuoralla ja tarkoitus on tehdä harjoittelu täällä HAMIssa. Tämän työni lisäksi aloitan syksyllä Lapin yliopistossa OTT jatko-opintoja. Aihe löytyi läheltä. Tutkin kilpailukieltosopimuksen vaikutusta yrittäjän elinkeinovapauteen.

Vietämme puolisoni kanssa täällä maatilalla aktiivista elämää. Lehmät ovat vaihtuneet monialaiseen maatalouteen. Viljelemme siemenviljaa ja meillä on oma saha. Tässä saha-alan yrityksessä työskentelee myös aikuinen poikamme, 26-vuotias Henri. Täysin ilman eläimiä emme kuitenkaan ole, sillä meiltä löytyy myös kolme kissaa. Aiemmin harrastin thaiboxingia, mutta koronan myötä kaikki tuppasi jäämään vähemmälle. Vapaa-aikani kuluu enimmäkseen lukemisen, leipomisen ja metsässä liikkumisen parissa. Kesällä kierrän metsiä nenä maassa keräten pakkaset täyteen marjoja ja sieniä. Leipomisen olen vienyt astetta pidemmälle. Olen nimittäin jo kolmesti yrittänyt päästä mukaan Koko Suomi Leipoo – kisaan, vielä siinä onnistumatta. Tämä harrastus on hyvin antoisa ja on vienyt minua ulkomaille jo monesti. Viimeksi olin kurssilla Kööpenhaminassa Mette Blomsterbergin luona ja viime kesänä Lontoossa The London Cake Academyssa. Leipomuksiani voi seurata cata creme nimellä instagramista 😊.

Katriina Peuhkuri

Leave A Reply