Eemil monimuotoinen metsäalan opiskelija

0

Eemil (22) on päiväopiskelija, joka kuitenkin suorittaa omia opintojaan hyvin monimuotoisesti. Eemil opiskelee metsäalan perustutkintoa Evolla Hämeen ammatti-instituutissa ja valmistuu tulevana keväänä metsuri-metsäpalvelujen tuottajaksi. Opiskelijahaastattelussa Eemil kertoi avoimesti omista tavoitteistaan.

 

Miksi hait Evolle opiskelemaan?

”Kun hain Evolle metsuriksi, olin suorittamassa viimeistä lukiovuottani. Olin silloin valmistumassa Kouvolan edesmenneestä Yhteiskoulun lukiosta, nykyisestä Yhteislyseosta. Tällöin metsäala tuntui olevan ainoa oikea ala, joka tuntui sopivimmalta. Minulla oli mahdollisuus valita yhteishaussa, että haenko päiväopiskelijaksi vai monimuoto-opiskelijaksi. Päätin valita päiväopiskelun, koska se vaikutti paremmalta vaihtoehdolta, koska tällöin saan päivittäin harjoiteltua oikeita tekniikoita, jotka oikeissa töissä tulisi hallita täysin. Hain yhteishaussa myös metsätalousinsinööriksi, mutta en halunnut ottaa paikkaa vastaan, koska halusin oppia periaatteen miehenä perinteiset metsurin työt, koska en ollut tehnyt niitä aikaisemmin. Halusin oppia erilaisten istutus-, raivaussaha- ja moottorisahatöiden lisäksi niiden hinnoittelun, markkinoinnin ja myynnin. Moni kaveri kysyikin minulta, että miksi lähdet lukion jälkeen ammattikouluun. Minun mielestäni olisi kuitenkin väärin kutsua itseäni metsäalan ammattilaiseksi tai asiantuntijaksi, ellen osaisi tehdä tehokkaasti ja laadukkaasti metsänhoidon suorittavia töitä. Erityisesti minua kiinnostaa yrittäjyys metsäalalla ja sen kehittäminen.”

”Kun hain koulupaikkaa Evolta, en ollut aikaisemmin käynyt siellä, joten valinta opiskelupaikasta perustui puhtaasti sattumaan. Vasta, kun opiskelut alkoivat syksyllä vuonna 2017, huomasin, että Evon Metsäopistolla on pitkät perinteet. Koulupaikka Evolta osoittautui nopeasti hyväksi valinnaksi, vaikka koulumatkani kotipaikkakunnalleni on yli sata kilometriä, mutta se ei ole tuottanut vaikeuksia oman auton ja ilmaisen asuntolapaikan takia.”

Millainen kouluviikko sinulla on?

”Tyypillinen kouluviikko alkaa maanantaina puolenpäivän aikaan ja päättyy perjantaina samoihin aikoihin. Muuten päivät alkavat klo 8 ja päättyvät 15.30. Päivät ovat yleensä metsässä oloa riippuen mitä tutkinnon osia on parhaillaan suorittamassa. Tällä hetkellä minulla päivät ovat menneet hakkuutöissä. Koulupäivissä on hyvää se, että kesken päivää ei ole hyppytunteja, joten tekemistä riittää koko päiväksi. Opiskelijoille on tarjottu aamupala, lounas, päivällinen ja iltapala, joten nälkää ei tarvitse koulussa nähdä.”

Mikä on mielenkiintoisinta opiskelussa?

”Mielenkiintoisinta opiskelussa on ollut mahdollisuus suorittaa itsenäisesti opintoja ja tämän lisäksi olen pystynyt tekemään metsurin töitä opiskelujen ohella, joka on samalla mahdollistanut sen, ettei opintolainaa ole tarvinnut nostaa elämistä varten. Suurimmat taloudelliset menot ovatkin muodostuneet vain oman autoni ylläpitokuluista.”

Mikä on mielestäsi tärkeää metsurintyössä?

”Metsurintyötä tehdessä, olen huomannut, että on tärkeää pitää kuntoa yllä. Tämän lisäksi kannattaa keskittyä hyvään työskentelyasentoon, jos haluaa kävellä vielä vanhemmallakin iällä. Koululla on hyvät mahdollisuudet oman kunnon ylläpitämiseen. Käymme vapaa-ajalla mm. uimassa ja lenkillä, sekä käymme viikoittain pelaamassa sählyä ja lentopalloa. Olen huomannut, että en ole urheillut koskaan näin paljoa, vaikka olen harrastanut nuorempana kilpaurheilua. Tämän lisäksi kalamiehille ja metsästäjillekin löytyy saalistettavaa.”

 

Mikä on parasta metsurintyössä?

”Metsurintyössä parasta on tyytyväinen asiakas ja valmistunut työmaa. Itse työsuoritus on melko yksinäistä puuhaa, mutta siihenkin löytyy ratkaisu esimerkiksi mikrofonilla varustetuilla kuulonsuojaimilla. Myös työkaveri samalla kohteella on hyvä lisä, vaikka keskusteleminen jäisikin vain automatkoille.”

Miten vietät vapaa-aikaasi Evolla?

”En osannut odottaa, että Evolla viikot kuluu todella nopeasti. Tämä johtuu siitä, että koulupäivän jälkeen loppuilta kuluu yleensä urheilun ja saunomisen merkeissä. Eli päivässä ei ole montaa hetkeä, jolloin joutuisi olemaan toimeton. Viikonloppu meneekin tämän takia yleensä täydessä levossa.”

Mitkä ovat tulevaisuuden suunnitelmasi?

”Valmistun nyt keväällä 2019 ja minun pitää päättää mitä aion koulun jälkeen tehdä. Aion jatkaa opintojani metsäalalla tulevaisuudessa, mutta en tee sitä sen takia, että pääsisin siisteihin sisätöihin. Enkä myöskään sen takia, että voisin kertoa asiakkaalleni ulkoa opittuja lainauksia kirjoista, koska kuka tahansa voi hankkia muutamalla kympillä kirjan ilman minkäänlaista tutkintoa. Haluan oppia lisää, jotta voisin erottua muista metsureista, ottaa kantaa alan polttaviin kysymyksiin, sekä pyrkiä innostamaan ihmisiä metsien omistamiseen ja niiden hoitoon. Minun todennäköisin asiakasryhmä muodostuisi metsänomistajista, mutta olisi hienoa, jos pystyisin tekemään metsäalasta ”yleisöystävällisempää” ja tarjota myös muillekin osaamistani.”

”Nämä ”kunnianhimoiset” tavoitteet saattavat johtua nuoruuden hulluudesta. Mutta, jos ei ole tavoitteita ja mukavuusalueelta poistumisia, ei ole kehittymistä. Väitän, että ilman tavoitteita ei mene montaa vuotta, kun ihminen leipääntyy työntekoon ja työ muuttuu selviytymiseksi päivästä toiseen. Toki parin kymmenen vuoden päästä asuntovelkoineen mieli saattaa olla toinen, mutta siihen saadaan vastaus vasta sitten.”

 

Terveiset metsuriksi aikoville?

”Metsuriksi aikovien kannattaakin miettiä, mitä omalta työuralta haluaa. Metsurin tulee jaksaa herätä päivittäin aikaisin aamulla: oli ulkona 30 astetta lämmintä tai kylmä kaatosade, jos aikoo metsurintyöstä päivittäisen leivän hankkia. Jotta metsurintyötä jaksaa, kannattaa käyttää säänmukaisia varusteita, sekä hyviä työvälineitä ja pitää niistä huolta.”

Leave A Reply