Turvalliset matkailukohteet ja vastuulliset matkailuyritykset tulevat olemaan koronan jälkeisessä maailmassa suuressa arvossa. Urpolan kartanon tilausravintola, maaseutuhotelli, saunamaailma ja Tilkkutex-myymälä sijaitsevat Humppilassa, jossa Kylämarkuloiden suku on pyörittänyt matkailutoimintaa jo 37 vuotta. Kartanon toimintaa kehitetään koko ajan ja tämän vuoden tavoitteena on saada Visit Finlandin Sustainable Travel Finland -vastuullisuusmerkki. Leena ja Mikko Kylämarkula ovat saaneet sparrausapua liiketoimintansa kehittämiseen Muutoksen kesyttäjä -hankkeesta.
Urpolan Kartanon kokonaisuus sisältää upean jugendhenkisen kartanorakennuksen, jossa voi viettää monenlaisia perhe -ja työpaikan juhlia. Rakennukseen mahtuu 200 juhlijaa. Majoitustilat ovat 45 hengelle.
– Ensimmäiset hääjuhlat juhlittiin jo 1920-luvulla kartanon tiloissa. Kartanon puistossa on tanssipaviljonki, jossa hääparit voivat pyörähdellä ensiaskeleet yhteisellä matkallaan, Urpolan kartanon yrittäjä Leena Kylämarkula kertoo.
Urpolan kartanoa on kehitetty ajan saatossa, ja kartanon alueella sijaitseva saunamaailma on Viikinkihenkinen matkailukohde. Isäntäpari esiintyy viikinkiasuisina ja vieraat pääsevät esimerkiksi savu- tai laivasaunaan. Viikinkisauna palkittiin parhaana polttaripalvelun hääyrityksenä vuonna 2019.
– Saunamaailmassa on kuusi erilaista saunaa. Kuumakylpytynnyri ja virkistävä uinti lammessa täydentävät kokonaisuuden. Viikinkituvassa voi nauttia Tuhdin Viikinkiaterian, vinkkaa Leena Kylämarkula.
Hämeen ammatti-instituutin ja Hämeen ammattikorkeakoulun Muutoksen kesyttäjä -hankkeessa on mukana noin 35 yritystä Forssan ja Hämeenlinnan seuduilta. Urpolan kartanon yrittäjät Leena ja Mikko Kylämarkula ovat myös mukana hankkeessa. Hankkeessa on sparraajina Hämeen ammatti-instituutin ja Hämeen ammattikorkeakoulun eri alojen asiantuntijoita, jotka auttavat yrittäjiä esimerkiksi yrityksen liiketoiminnan, työhyvinvoinnin ja digitaalisuuden kehittämisessä.
– Annamaria Laine Hämeen ammattikorkeakoulusta on ollut pääsparraajana meidän liiketoimintojen kehittämisessä. Olemme tehneet konkreettisia juttuja, esimerkkinä uutiskirjeen malli ja tarjouspohja, joka nopeuttaa tarjousten tekemistä. Opettelin myös valokuvien pienentämistä Annamarian kanssa. Isoin työmäärä on ollut Visit Finlandin STF-sertifikaatin hakeminen lukuisine lomakkeineen ja lisätietoineen. Olemme saaneet merkin hakemiseen asiantuntevia ja tärkeitä neuvoja, kiittelee Leena Kylämarkula.
Sustainable Travel Finland -merkki tarjoaa 7-askeleisen kestävän matkailun kehittämispolun yrityksille. Kehittämispolku kuljetaan Sustainable Travel Finland -onlinealustalla, jossa ohjelman kriteeristön täyttyminen todennetaan. STF-merkin saaminen edellyttää vastuullisuuden ottamista huomioon toiminnassa laaja-alaisesti ekologisista, taloudellisista, sosiokulttuurisista ja eettisistä näkökulmista.
– Olemme tehneet jo vuosikymmeniä vastuullista matkailua. Kaikki matkailijat ovat tervetulleita meille riippumatta iästä, seksuaalisesta suuntautumisesta, kansallisuudesta, vammaisuudestaan tai jostain muusta syystä. Lisäksi käytämme rakennuksissa ekologisia materiaaleja, teemme ruokaa paikallisesti tuotetuista raaka-aineista, käytämme vihreää sähköä, säästämme vettä, lajittelemme ja kierrätämme jätteet ja pidämme alueen kulttuurihistoriaa yllä. Olemme jo saaneet ECEAT-sertifikaatin viime vuonna ja nyt odottelemme STF-merkkiä, iloitsee Leena Kylämarkula.
Muutoksen kesyttäjä -hanke on Euroopan Sosiaalirahaston, Hämeen ELY-keskuksen, Hämeen ammattikorkeakoulun ja Hämeen ammatti-instituutin rahoittama kehittämishanke. Hanketta koordinoi HAMK Smart -tutkimusyksikkö ja HAMI toimii hankkeen osatoteuttajana. Lue lisää hankkeesta osoitteessa www.hamk.fi/muke
Teksti: Kirsi Sippola, Hämeen ammatti-instituutti, HAMI