Tanja Mantere: ”Jokainen johtaa persoonallaan”

0

Useissa johtopesteissä toiminut Tanja Mantere edustaa organisaatiokulttuuria, jossa hyvä johtajuus lähtee ihmistuntemuksesta. Tällöin on tarpeen sekä itsetutkiskelu että alaisten ja kollegoiden kuunteleminen.

Array

Teksti: Jaana Siljamäki Kuva: Tanja Mantere

”Raa’asti karrikoiden yritysjohtamisen pitkä perintö on se, että organisaatiokulttuuria ei kehitetä. Rahaa tulee tonneista, ei fiiliksistä. SSAB:lla on aito tahtotila saada kulttuurista kehitystä aikaiseksi. Siksi olenkin täällä”, Tanja Mantere summaa. Hän toimii SSAB:lla Hämeenlinnassa putkituotannosta vastaavana johtajana.

Organisaatiokulttuurin osasia ovat yrityksen henki, arvot, normit, tunnelma – voisi kai sanoa homman psyykkinen puoli. Jotain, mitä ulkopuolinenkin voi aistia astuessaan työpaikalle.

Mantere on kiinnostunut paitsi liiketoiminnan, myös organisaatiokulttuurin kehittämisestä. Ennen nykyistä työtään hän on toiminut johtotehtävissä Rautaruukilla, Fortacolla ja Postilla. Johtajuuteen ja organisaatiopsykologiaan hän sai eväitä erityisesti viime keväänä, kun hän suoritti kansainvälisen johtamiskoulutuksen Tukholman Kauppakorkeakoulussa.

”Se muutti ajatuksiani itseni ja muiden johtamisesta pysyvästi. Siellä pyrittiin ymmärtämään omia taustoja, miksi on sellainen kuin on. Jokainen kuitenkin johtaa persoonallaan”, Mantere pohtii.

Hän näki, että ruotsalaiset ovat paljon valmiimpia miettimään hyvinvointia ja tunteita työelämässä. Koulutukseen kuului jopa meditoimista. Mantere palaa Tukholman oppeihin päivittäin 15 minuutin “itsereflektoinnilla” eli kirjoittamalla ylös edellisen päivän tapahtumia ja mitä niistä pitäisi oppia. Lopuksi hän antaa päivälle arvosanan.

”Siinä kahdeksan pinnassa mennään.”

”Eniten stressaa joutenolo”

Oleellinen osa Mantereen työnkuvaa on rakentaa ihmisten osaamista ja toimivia tiimejä. Mantere on oppinut, että suurin osa ihmisistä on hiottavissa monenlaisiin tehtäviin, mutta henkilön itsetuntemuksen ja oman motivaation tulee olla kunnossa. Toisen osaamisen ohjaaminen on herkkä alue, ja se ei aina suju ilman konflikteja.

”Johtajalla ei saa olla piiloagendaa. Pitää kyetä perustelemaan selkeästi, miksi jotain muutosta halutaan. Hyvin olevia asioita lähdetään vahvistamaan.”

Hänen tärkein oppinsa johtajuudesta on se, että johtamisen haasteet useimmiten johtuvat vääristä prosesseista, ei ihmisten haluttomuudesta onnistua. Syyllisten etsiminen ei auta, vaan pitäisi nähdä kokonaisuus.

Putkituotannosta vastaavana johtajana hänen alaisuudessaan on viisi tehdasta, jotka kaikki ovat kehityskaaressaan hieman eri vaiheissa. Työ on käytännön ongelmien ratkaisemista ja aina kun aikaa jää, pidemmän tähtäimen kehittämistä. Päivät menevät usein uusiksi, mutta Mantere ei ahdistu muutoksista tai suuresta työmäärästä.

”Jos päätös ei ole omissa käsissä tai tiimi ei pelaa yhteen, se stressaa. Eniten stressaa täysi joutenolo.”

Mantere on hankkinut myös pedagogisen pätevyyden ammatillisista opinnoista HAMKista vuonna 2011. Syitä oli kaksi: hän halusi osaamista, jota voisi mahdollisesti hyödyntää tulevaisuudessa ja mielekästä itsensä kehittämistä äitiyslomalle. Monimuoto-opiskelu sopi elämäntilanteeseen hyvin.

”Opinnoissa sai ajatella ja kyseenalaistaa. Lisäksi sain varmuutta esiintymiseen. Siltä ajalta jäi myös kipinä kasvatustieteisiin.”

Lasikattojen helistäjä

Tanja Mantere on ollut kaikissa johtopestissään ensimmäinen nainen. Terästeollisuus on miehinen ala, ja Manterekin on kokenut saman mitä naiset usein: edetäkseen pitää olla erityistä kunnianhimoa, paksu nahka ja valmiutta perustella paikkansa uudestaan ja uudestaan.

”Kun tulin työelämään, koin härskiäkin tytöttelyä, mutta parempaan suuntaan on onneksi menty.”

Vaikeissa tilanteissa naiseudesta on hänen mukaansa tiettyä etuakin.

“Miehet esittävät asiansa pehmeämmin naiselle kuin toisilleen. Mutta miehiäkin on monenlaisia. Ajattelen sukupuolta todella harvoin.”

Tanja Mantere

Syntynyt 1973 Hämeenlinnassa.
Diplomi-insinööri, Teknillinen korkeakoulu. Pedagogiset opinnot, HAMK.
Putkituotannosta vastaava johtaja teräsyhtiö SSAB:lla.
Asuu Hämeenlinnassa. Perheeseen kuuluu mies ja kaksi lasta.
Harrastaa crossfitiä ja omakotitalon rakentamista.

Leave A Reply