Arvot ohjaavat uran suunnittelussa

0

Yliopettaja Jaakko Helander antaa käytännön vinkkejä ammatinvalintaan. 

Teksti Iiro-Pekka Airola 

Mitä tekisi isona? Klassinen kysymys, johon monella on antaa mielipiteitä ja hyvää tarkoittavia vinkkejä. Miten omaa uravalintaa kannattaa lähestyä? Mitä sanoo syvälle ammatinvalintaan sukeltanut Jaakko Helander? 

”Usein kuulee sanottavan, että nykynuoriso on hukassa, eikä osaa päättää. Niin on ollut kautta aikain, ei tämä mikään uusi tilanne ole”, lohduttaa Helander, joka on ammatillisen erityisopettajan- ja opinto-ohjaajakoulutuksen yliopettaja Hämeen ammattikorkeakoulussa. 

Sen hän myöntää eroavan aiemmasta, että työelämä ja ammatit muuttuvat koko ajan ja täysin varmoja elämänmittaisia urapolkuja on enää hyvin hankala luoda. Tästä kumpuaa Helanderilta myös neuvo: älä kysy mitä haluat olla isona, vaan mitä haluaisit tehdä seuraavaksi.  

”Mutta sitten on olemassa niitäkin nuoria ja aikuisia, joilla on sellainen unelma tai visio, mitä haluaa. Silloin tuo kysymys voi olla vähän latistava. Oikeastaan ensimmäisenä pitäisikin kysyä, mitä ajatuksia sinulla ylipäänsä on, mitä haluaisit tehdä tulevaisuudessa.” 

 

Seuraa omia arvojasi 

Asiaa voi lähestyä myös ihmisen omien arvojen kautta. Jos arvojen pohtiminen kuulostaa liian ylevältä, sen voi tiivistää myös simppelimpään muotoon: mikä itselle on elämässä tärkeää.  

”Onko se itsensä toteuttaminen, mahdollisimman turvallinen ja vakaa ura – jos sellaista voi kenellekään luvata –, haluaako auttaa toisia vai onko toiveena johtaa tai organisoida asioita. 

Jos pähkäiltävänä on useampia vaihtoehtoja, Helander antaa käytännön neuvon: listaa ne paperille rinnakkain ja kerää niihin plussat, miinukset ja kysymysmerkit.  

”Plussiin mikä vetää puoleensa, mikä kiehtoo. Sitten miinuksiin, onko jotain mikä arveluttaa. Ja kysymysmerkki vielä, mitä alasta tai koulutuksesta olisi hyvä tietää”, Helander vinkkaa. 

”Ei ihminen tee koskaan niin rationaalisesti päätöksiä kuin joku kone, mutta se auttaa näkemään niitä vaihtoehtoja. Pelkkä päässä pyörittäminen ei usein johda mihinkään.” 

 

Uraidea voi löytyä vapaa-ajaltakin 

Toinen paperille tehtävä lista voi olla elämässä tärkeitä asiat. 

”Jos on esimerkiksi läheinen ihminen, joka sitoo vaikka tiettyyn paikkakuntaan, se rajaa valintoja. Ne ovat kiinnipitäviä juttuja”, Helander muistuttaa.  

Vastaus ihmisen tulevaisuuden suuntaan voi löytyä myös vapaa-ajalta. 

”Ihmisillä on harrastuksia ja osaamisia, mutta emme osaa aina rakentaa siltaa niiden välillä. Mitä osaamista on saanut vaikka partionjohtajana tai bändin jäsenenä?” 

Helander kehottaa rohkeuteen. Erilaisilta ihmisiltä voi udella heidän työnkuvastaan ja siitä, miten he ovat kyseiseen pestiin päätyneet.  

Hän myös muistuttaa, että suuntaa voi aina muuttaa, eikä se ole vaarallista. 

”Vaihtaminen toiseen koulutukseen on täysin ok! Täydellistä valintavarmuutta ei tarvitse olla. Joidenkin ihmisten tapana on loputon varmistelu. Maailma ei lopu siihen, jos toteaa, että on väärällä alalla tai tämä homma ei ole minua varten.” 

”Meillä ei ole enää koulutuksellisia umpiperiä, vaan aina voi jatkaa. Rohkaisen ihmisiä miettimään epätyypillisiä ratkaisuja. On hyvä jumpata luutuneita käsityksiä”, Helander kehottaa. 

 

Jaakko Helanderin kolme vinkkiä:

  • Anna itsellesi aikaa. Ei tarvitse pakottaa itseään ratkaisuihin.
  • Luota siihen, että vääriä valintoja ei ole. Uusia suuntia löytyy aina. 
  • Jos on yksi intohimo, ota siihen rinnalle vähintään vaihtoehdot B ja C.  

 

Alkuperäinen teksti on vuoden 2020 HAMK Stories-julkaisusta. Lue koko HAMK Stories-julkaisu osoitteesta https://issuu.com/hamkuas/docs/hamk_stories_2020_fi_issuu.

Leave A Reply