Mestaruuksia ja opintopisteitä

0

Maailman pelaajavalioihin kuuluva Krister Savonen haluaa voittaa salibandyn MM-kultaa kotikisoissa, mutta päämääränä häämöttää myös valmistuminen HAMKista. 

Teksti: Iiro-Pekka Airola  Kuva: Anrietta Kuosku 

Salibandyn maajoukkuepelaaja Krister Savosen pelikausi 2018–19 oli menestyksekäs, mutta myös kiireinen.  

Kausi toi Savosen palkintokaappiin salibandyn maailmanmestaruuden ja suomenmestaruuden sekä kultamitalit seurajoukkueiden kansainvälisestä Champions Cupista ja Suomen cupista – sekä noin 50 opintopistettä Hämeen ammattikorkeakoulussa, jossa hän aloitti liiketalouden opinnot syksyllä. 

Itse jopa yllätyin, kuinka hyvin se loppujen lopuksi sujui. Ihan kaikkea opintosuunnitelmasta en saanut suoritettua, mutta kuitenkin suurimman osan. Vaihtelin siinä monimuoto- ja päiväopiskelun välillä. Toinen ja neljäs moduuli menivät verkossa, ensimmäisen ja kolmannen olin paikan päällä koulussa”, Savonen kertoo. 

Opintojen yhdistäminen salibandyn pelaamiseen maailman huipputasolla vaatii joustoa. Opiskelevan pelaajan kalenteriin vaikuttavat merkittävästi joulukuiset MM-kisat, jotka salibandyssa pelataan kahden vuoden välein. 

”Kun hain HAMKiin, kerroin tilanteen ja sanoin, että voin joutua välillä olemaan aika paljonkin pois. Aika ymmärtäväisiä sen suhteen oltiin, eikä missään vaiheessa ole ollut mitään ongelmaa. Oma motivaatio ja jaksaminen ovat olleet ainoita, minkä kanssa on jossain kohtaa ollut vähän tekemistä”, Savonen kertaa. 

Hän sai etukäteen kuulla muutamalta HAMKissa opiskelevalta joukkuekaveriltaan, millaista opintojen ja pelaamisen yhdistäminen on, mutta asiat selvisivät viimeistään, kun ennen lukuvuoden alkamista kesällä Savonen tarttui luuriin ja selvitti asiat henkilökunnan kanssa. 

”Täytyy olla tyytyväinen. Itsestäni tiedän sen verran, että jos yhtään ei tuollaisissa asioissa joustettaisi, silloin koulukin jäisi aika nopeasti. Kuitenkin tässä kohtaa vielä urheileminen on ykkösjuttu.” 

Ruotsalainen Innebandymagazinet-salibandylehti on valinnut Krister Savosen kahtena peräkkäisenä vuonna maailman toiseksi parhaaksi pelaajaksi. Huippupelaajien harjoittelu on jokapäiväistä ja ammattimaista, mutta lajin taloudelliset realiteetit sanelevat sen, että varsinaiset ammattipelaajat ovat harvemmassa. 

Omalla tavallaan on jopa hyvä tilanne, että on tässä elämässä pakko keksiä jotain muutakinKun pelaajat käyvät koulua ja tekevät töitä, se on hyvää tasapainottelua, kun kaikki ajatukset eivät pyöri sählyn perässä. Jossain kohtaa se on tietysti aina välillä vähän rankempaa, mutta kyllä minä olen tykännyt. 

Nyt Savosella on edessään melkoinen muutos, kun yhdeksän kauden ajan tamperelaista Classicia edustanut puolustaja siirtyy pelaamaan Sveitsiin SV Wiler-Ersigenin riveihin. Opintoja hän aikoo jatkaa etänä Keski-Euroopasta. 

”Ei kai se juuri muutu näistä etäjaksoista, joita tein jo viime lukuvuonna. Siitä voi tulla jopa helpompaa: kun MM-kisoista on välivuosi, sählykauden pitäisi olla vähän rauhallisempi”, Savonen arvioi. 

Tradenomin paperit siintävät vakaasti tulevaisuudessa. 

”Tiedän, että jos se jää kytemään, niin sitten siinä menee kauan. Täytyy vaan koettaa rehkiä aina silloin, kun pystyn. 

Yhden tavoitteen edestä opinnot kuitenkin saattavat joutua väistämään. Nimittäin joulukuussa 2020 salibandyn MM-kisat pelataan Helsingissä, ja siellä Savonen haluaa olla huippuiskussa. 

”Siihen satsataan oikeasti kunnolla. Voi olla, että opinnot laitan siksi aikaa jopa ihan kokonaan sivuun”, hän sanoo. 

”Kun Helsingissä oli viimeksi kisat vuonna 2010 ja Suomi voitti maailmanmestaruuden, olin katsomassa ja voin sanoa, että meininki oli aika käsittämätöntä. Sen haluan päästä pelaajana kokemaan.” 

 

Fakta: Krister Savonen 

Syntynyt: 19.5.1994.
Opiskelee liiketaloutta Hämeen ammattikorkeakoulussa.
Pelaa Sveitsin liigassa SV Wiler-Ersigenissä.
Aiemmin edustanut tamperelaista Classicia.
Saavutuksia: 2 MM-kultaa, 1 nuorten MM-kulta, 4 SM-kultaa, 1 SM-hopea, 1 SM-pronssi.
Kasvattajaseura: Roismalan Ponnistus, Sastamala. 

 

Alkuperäinen teksti on vuoden 2020 HAMK Stories-julkaisusta. Lue koko HAMK Stories-julkaisu osoitteesta https://issuu.com/hamkuas/docs/hamk_stories_2020_fi_issuu.

Leave A Reply