Kuulumisia muistikerhosta

0

Kirjoittajat: Reetta Kairus, Pinja Hukari (SHHTP17A3) ja Iina Rasehorn (THHTP17A3)

Projektiharjoittelumme yksi tehtävistä oli käydä pitämässä Hämeenlinnan Eläkkeensaajat ry:llä kaksi muistikerho tapaamista. Muistikerhossa käy ikäihmisiä, joilla ei ole vielä muistisairauksia vaan he haluavat pitää huolta muististaan sekä ennaltaehkäistä muistisairauksia.

Ensimmäisen kokoontumisen aloitimme kahvittelulla ja yleisellä keskustelulla niin kuin joka kerta on tapana tehdä. Aloitimme ohjelmamme pienellä esittelykierroksella, jonka jälkeen kerroimme ohjaajan toiveen mukaan uusimmista tutkimuksista ja tutkimustuloksista muistiin ja muistisairauksien ennaltaehkäisyyn liittyen. Kerroimme muun muassa Alzheimer-rokotteesta ja FINGER-tutkimuksesta. Ryhmäläiset osallistuivat myös keskusteluun innoissaan. He olivat hyvin kiinnostuneita muistin tukemisesta ja siitä, miten muistisairauksia voisi ennaltaehkäistä. Heillä oli ennestään jo hyvin paljon tietoa asiasta.

Muistiharjoitukset aloitimme Suomen Mielenterveysseuran kehittämillä myönteisen muistelun korteilla, jotka jaettiin ryhmäläisten kesken. Myös me ohjaajat osallistuimme tähän harjoitukseen.  Jokainen sai vuorollaan muistella elämänsä hyviä hetkiä korttien aiheiden avulla. Kortit saivatkin aikaan monenlaisia keskusteluja ja välillä keskustelulle ei näkynyt loppua ollenkaan.

Seuraavaksi siirryimme vaikeampaan harjoitukseen, joka osoittautui myös hieman haastavaksi meille ohjaajille. Kyseessä oli siis reseptirimpsu, joka on Ahaa! – aivojumppa hankkeen tehtävä. Tässä harjoituksessa harjoitetaan muistiin painamista ja muistista palauttamista kuvien ja tekstien yhdistelyn avulla. Tässä harjoituksessa tärkeintä ei ollut sanojen ulkoa muistaminen, vaan sanojen ja kuvan yhdistäminen ja kuvan avulla sanojen muisteleminen välijumpan jälkeen.

Kokoontumisen lopettelimme hauskaan kuntatuntemus hallussa? -visaan, jolla testasimme ryhmäläisten kuntien tuntemusta.  Tiukan aikataulun takia annoimme yhden harjoituksen kokonaan kotona tehtäväksi. Tässä tehtävässä oli 60 kappaletta vanhoja sananlaskuja, joista puuttui sanoja. Puuttuvat sanat täytettiin monisteeseen ja seuraavassa tapaamisessa käymme läpi oikeat vastaukset. Annoimme ryhmäläisille myös mukaan muistisi kuntokortit, jotka ovat muistiliiton suunnittelemat kortit muistin tukemisen seurantaan. Seuraavassa kokoontumisessa käymme läpi ryhmäläisten aktiivisuutta muistinsa tukemiseen kuntokortin avulla.

Hyvää talven odotusta toivottelevat hoitotyön opiskelijat.

Leave A Reply