Ykkösten toimintapäivä Sairiossa

0

Keskiviikkona ja torstaina 11.-12.10.2023 Sairiossa järjestettiin paria kuukautta aiemmin aloittaneille opiskelijoille hiukan erilaisempaa aktiviteettia. Toimintapäivien aikana tutustuttiin puolin ja toisin, ja voittaahan pieni hulluttelu perusarjen.

Keskiviikon toimintapäivä alkoi roskien lajittelutehtävällä. Kun roskat oli saatu lajiteltua oikein, pääsivät ykkösluokkalaiset kiertämään koko koulun tiloja kattavaa rastirataa, jossa päästiin pohtimaan erilaisia meijerialaan liittyviä kysymyksiä. Samalla ratkottiin arvoituksia, joiden avulla selvitettiin, mistä seuraava rasti mahtaakaan löytyä.

Kun kaikki rastit olivat löytyneet, oli vuorossa päivän paras osuus. Erilaisia meijerialan uutuustuotteita päästiin maistelemaan niin sanotusti sokkotestinä. Tuotteet olivat annosteltu valmiiksi koodattuihin kuppeihin, jotta ennakko-oletuksia mausta ei voinut tehdä tuotepurkin perusteella. Luokassa kuuluikin melko yllättyneitä huudahduksia, kun opiskelijat saivat selville, mitä olivat juuri maistelleet. Suurimman yllätyksen antoi banaanitoffeeproteiinivanukas, jonka suurin osa luokasta oli arvioinut päärynän makuiseksi. Lempiuutuustuotteeksi valikoitui Maitomaan lakutonkka.

Päivän päätteeksi käytiin vielä suorittamassa Sairion alueen roskapartiointi. Roskia kertyikin muutaman pussillisen verran. Roskien keruu päättyi makkaranpaistoon koulun pihalla. Makkarat maistuivat hyvin ensimmäisen toiminnallisen päivän päätteeksi.

Toisena päivänä moppi heilui

Torstain toimintapäivänä siirryttiin opetusmeijerin puolelle. Ryhmä jaettiin kahtia ja osa siirtyi testaamaan titrausta. Titraus on seoksen väkevyyden mittausta, eli kemiaa oli ilmassa. Ideana oli selvittää pesuaineliuoksen pitoisuus titraamalla. Homma aloitettiin lisäämällä pesuliuokseen reagenssia, joka värjäsi liuoksen kirkkaan violetiksi. Sitten aloitettiin titraamaan. Liuokseen lisättiin suolahappoa, kunnes violetti väri haihtui ja tilalla oli taas täysin kirkas pesuaineliuos. Tämän jälkeen katsottiin, paljonko suolahappoa oli kulunut ja sitten päästiinkin laskemaan pesuaineliuoksen pitoisuutta. Kuulemma olo oli kuin kunnon kemistillä, kun tällaista päästiin tekemään.

Opetusmeijerin kemianluokka. Kolme opiskelijaa kuuntelee lehtoria.
Elintarvikkeiden valmistuksessa tarvitaan melkoinen määrä kemian tietämystä.

Jäljelle jäänyt ryhmä hihkui riemusta kuulleessaan heidän aktiviteettinsa: he pääsivät moppaamaan. Opiskelijoiden helpotuksesi kyse ei ollut tavallisesta moppauksesta vaan moppirallista, jossa mopilla kuljetettiin teippirullaa ympäri opetusmeijeriä.

Ajan startattua opiskelijat vetivät siivoushanskat käteen, laittoivat mopin kasaan ja lähtivät kiertämään nuolilla merkittyä reittiä. Reitin varrella täytyi todistaa hinkkauskykynsä siivoamalla maahan lusikoitu glukoosisiirappi. Parhaimman ajan saanut voitti. Tämä oli pehmeä tutustuminen lattian pesemiseen, mikä tulee varmasti opiskelijoille tutuksi parin seuraavan vuoden aikana.

Elintarvikealan opiskelija työntää mopilla teippirullaa opetusmeijerissä.
Lattiat tulivat varmasti siistiksi tämän rallin jälkeen.

Jes, jäätelöä!

Lounastauon jälkeen päästiin testaamaan yhtä sairiolaisten lempparimasiinoista: jäätelökonetta! Tällä kertaa käytettiin valmista pehmisjäätelömassaa, mutta koulutuksen loppuvaiheessa jäätelöt valmistetaan alusta lähtien itse. Opiskelijat kuulivat jäätelömassan pyöriessä, mitä kaikkia vaiheita jäätelönvalmistuksessa on.

Noin metrin korkuinen metallinen jäätelökone. Opettaja ja opiskelija seisovat jäätelökoneen takana ja laittavat osia paikalleen. Kaksi opiskelijaa katsoo sivusta.
Jäätelökone täytyi koota ennen kuin jäätelönvalmistus saatiin aloitettua.

Tylsä valmismassa ei olisi ollut makuhermoja hivelevää yksinään, joten opetusmeijerin kaapit käännettiin ympäri mausteiden etsinnässä. Lopulta maustepöytään löytyi erilaisia strösseleitä, kastikkeita ja paria eri hilloa. Niistä jokainen sai koota omat makuparinsa. Jotkut menivät villimmillä sekoituksilla, kun taas osa luotti klassisiin makupareihin.

Kolme elintarvikealan opiskelijaa katsoo hymyillen kameraan. Valkoiset suojavaatteet. Jäätelöön sopivia mausteita ja kastikkeita.
Mausteiden valinta jäätelöön oli hauskaa.

Päivän päätteeksi opiskelijat pääsivät antamaan palautetta kuluneista toimintapäivistä. Saatiin kuulla, että päivät olivat olleet todella kivaa vaihtelua normaalin kouluarjen keskellä eikä tällaista toimintaa voi olla koskaan liikaa.

Viimeisenä palkittiin vielä kolme nopeinta moppaajaa ja annettiin vielä yksi erikoispalkintokin kahdesta täysin samasta moppausajasta. Yhteenvetona voisi koko toimintapäivistä todeta, että kivaa oli ihan kaikilla.

 

 

Kirjoittajat: Sara Vihinen ja Iida Pirnes

 

Voit lukea lisää tarjoamistamme elintarvikealan koulutuksista HAMIn sivuilta! 

Leave A Reply