Viisi parvelaatikollista syötävän hyviä orvokkeja

0

Lepaan kasvihuoneissa on meneillään koe, jossa viidessä parvekelaatikossa kasvatetaan syötäväksi tarkoitettuja orvokkeja. Projekti kuuluu kasviryhmän tuottaminen -tutkinnon osaan ja sen tarkoituksena on paitsi saada syötävän hyviä kukkia, niin myös selvittää kasvihuoneolosuhteiden ja lannoituksen vaikutusta sadon määrään.

Kylvö ja taimikasvatus

Kylvö tehtiin 18.1.2018. Taimikasvatusolosuhteet olivat kaikilla taimilla samanlaiset. Siemenet kylvettiin lokerikossa oleviin potteihin, 5 siementä/potti. Kylvöalusta oli C1-turvetta, joka kasteltiin hyvin. Siemenet peitettiin kylvön jälkeen ja sumutettiin. Kylvökset vietiin huoneeseen muovin alle. Lämpötila huoneessa oli 18 astetta. Viikon kuluttua siemenet olivat taimettuneet ja ne siirrettiin huoneeseen, jossa lämpötila oli 16 astetta. Taimien lannoitus aloitettiin heti taimettumisen jälkeen 1 promillen vahvuisella Taimisuperex-lannoitteella.

Istutus parvekelaatikoihin

Taimet istutettiin 20.2.2018 viiteen parvekelaatikon. Kasvualustana käytettiin vihanneslevyä (vaaleaa rahkaturvetta kookoslisällä), joka alkukasteltiin kolmella eri tavalla.

  1. 1,5 promillen Taimisuperex (2 parvekelaatikkoa)
  2. 2 promillen Kukkasuperex (2 parvekelaatikkoa)
  3. 3 promillen Kukkasuperex (1 parvekelaatikko)

Jatkossa kastelu pyrittiin pitämään niukkana ja kastelu tehtiin samoilla lannoiteliuoksilla kuin alkukastelukin oli tehty. Kaikki laatikot olivat tässä vaiheessa samassa huoneessa 16 asteen lämpötilassa, valotusta 20 h/vrk (120 W/m2).

Jatkotoimenpiteet

8.3.2018 Kaksi parvekelaatikkoa (1,5 ja 2 promillen lannoitustaso) siirrettiin toiseen huoneeseen, jossa lämpötila 18 astetta eikä valotusta. Muut kolme (1,5, 2, ja 3 promillen lannoitustaso) parvekelaatikkoa jäivät paikoilleen 16 asteen lämpötilaan ja 20 h/vrk valotukseen.

Sadonkorjuu

26.3. Korjattiin satoa ensimmäisen kerran. Ihanalle tuoksuvia orvokin kukkia saatiin noin kaksi litraa (81 g). Ne tarjoiltiin seuraavana päivänä ruokala Annan salaattipöydässä.

Leave A Reply