Viinivalmistukseen osaamisen vaihtoa Euroopasta

0

Suomessa osataan valmistaa marjoista viiniä, mutta rypäleviinin valmistuksessa kaipaillaan apuja Euroopasta. Hämeen ammatti-instituutti on hakenut kansainvälistä Erasmus+ hanketta yhdessä saksalaisen Geisenheim Universityn ja slovenialaisen University of Nova Gorican kanssa. Kansainvälisen hankkeen ajatuksena on, että voimme vaihtaa osaamista eri oppilaitosten kesken. Suomesta voimme antaa marjaviinien valmistukseen liittyvää osaamista yhteistyökumppaneillemme ja Saksasta sekä Sloveniasta saamme rypäleviiniosaamista Suomeen. 

Kansainvälisen hankkeen valmistelu vaatii hyviä verkostoja, osaamista ja aikaa. Hämeen ammatti-insituutin lehtori Pirjo-Maija Koskinen valmisteli hanketta marraskuusta 2023 alkaen, mutta ajatus hankkeesta oli syntynyt jo paljon aikaisemmin.

  • Olimme noin kolme vuotta sitten opiskelijoiden kanssa tutustumassa Euroopan viinin valmistukseen. Siellä oli reissussa mukana Esa Tervo, jolla on rypäleköynnösviljelyä sekä Unkarissa että Suomessa. Esan avulla saimme nyt valmistelemaamme hankkeeseen hyviä ideoita mahdollisista hankekumppaneista, kiittelee lehtori Pirjo-Maija Koskinen Hämeen ammatti-instituutista.

Syksyllä 2024 kysyimme mukaan Geisenheimin yliopistoa Saksasta. Yliopistossa on viinin valmistukseen liittyvää koulutusta, joka kestää kolmesta neljään vuotta.

  • Liisa Muikku on ollut Geisenheimissa opiskelijana ja olin ollut hänen opinnäytetyössä jollain lailla mukana aikaisemmin. Liisan kautta saimme yhteyden yliopiston henkilökuntaan, jotka kiinnostuivat alustavasta hankeideastamme, iloitsee Pirjo-Maija Koskinen.

Geisenheimin yliopisto kertoi Sloveniassa sijaitsevasta pienemmästä yliopistosta, jolla on hieman erilaista osaamista kuin saksalaisilla. University of Nova Gorica tuli mukaan. Heitä kiinnostaa myös erityisesti suomalaisten osaaminen marjaviinien valmistamisesssa.

  • Tämä on aivan mainio esimerkki verkostoitumisesta. Joku tietää jonkun ja joku jonkun muun! Hakemusvaiheen verkostoituminen meni tosi mallikkaasti. Pidimme Teams-palavereja ja täytimme yhdessä hakemustekstejä yhteiselle hakemuspohjalle, Pirjo-Maija Koskinen kertoo.

Yhteistyökumppaneiden kesken suunniteltiin tapaamista tammi-helmikuulle.

  • Matkasuunnitelma meni tuolloin pieleen, kun sekä Suomessa, että Saksassa oli lentoalaa koskeva lakko. Tästä syystä emme päässeet näkemään kasvotusten, mutta Teams-suunnittelu sujui kuitenkin hyvin ja tulimme molempien yliopistojen edustajien kanssa hyvin juttuun, Pirjo-Maija Koskinen juttelee.

Kulttuurierojakin oli havaittavissa. Saksalaiset ovat hyvin muodollisia.

  • Teams-kokouksissakin oltiin erityisen kohteliaita. Aluksi kokoukset vaikuttivat vähän jäykiltä. Suomalaiselle on ehkä pieni järkytys, kun teititellään ja puhutellaan titteleillä, professori sitä ja tätä. Lopputulos oli kuitenkin hyvä ja minusta tuntuu, että ystävystyimmekin lopulta hankevalmistelijoiden kanssa, kertoo Pirjo-Maija Koskinen.

Kansainvälisen hankkeen valmistelurahoitus

Kansainvälinen askel Lepaan Viinitilan ja panimon kehittämiseksi -hanke on saanut AKKE-rahoitusta Hämeen liitosta. Hankkeen tavoitteena on ollut verkostoitua eurooppalaisten koulutusorganisaatioiden, viinitilojen ja panimoiden kanssa sekä kirjoittaa hankehakemus Erasmus + hankehakuun.

  • Hämeen liitton rahoituksen turvin sain valmisteltua yhteistyökumppaneiden kanssa Erasmus+ hankkeen nimeltään ”Development of alcoholic beverage training internationally”. Hanke jätettiin 5.3.2024 ja nyt pidetään peukkuja, että hanke menisi läpi. Jos hanke on rahoittajankin mielestä hyvä ja tarpeellinen, niin olisi mahtavaa toteuttaa noin kolmen vuoden hanke tulevaisuudessa. Jos hanke menee läpi, niin lupasin viedä yhteistyökumppanit hiihtämään ensi talvena, joten heille tulee takuulla uusia kokemuksia muun osaamisen vaihtamisen lisäksi, naurahtaa Pirjo-Maija Koskinen.

 

Tutustu Hämeen ammatti-instituuttiin.

Lepaan puutarha- ja viinitila.

Teksti: Hämeen ammatti-instituutti, kehittämispäällikkö Kirsi Sippola,

Kuva: University of Nova Gorica

Leave A Reply