Viheralan puutarhuriksi opiskelija Eeva-Maria UPVANU17A4

0

Lepaalla toimii Hämeen ammatti-instituutin puutarha-alan koulutus.  Ammatilllisesta perustutkinnosta voi valmistua puutarhuriksi joko puutarhatuotannon tai viheralan osaamisaloilta. 

Syksyllä 2017 Lepaalla Hämeen ammatti-insituutissa aloittanut Eeva-Maria Korhonen on Kangasalta kotoisin oleva 26 -vuotias yo- opiskelija.

Perustutkinnon opetus Lepaalla, kotimaan TOP-jaksot ympäri Suomea ja yksi KV-TOP-jakso Virossa.

Näin on muodotunut TOP-jaksot Eeva-Marian kohdalta.

Viheralan ylläpitotöiden teko 5 vkoa, Tampere Hatanpään Arboretum

Yrittäminen puutarha-alalla 4 vko, Kangasala Honkasen puutarha

Viherrakentaminen puutarha-alalla 5 vko, Tampere Tampereen viherrakennus

Puutarhakasvien tuottaminen 5 vko, Viro Räpinä Aianduskool

Hyvän kielitaidon omaavana Eeva-Maria on tutustunut Lepaalla myös KV-opiskeljioihin. Yksi ajatus ulkomaille TOP-jaksoille menoon tulikin juuri siitä, kun hän tapasi opiskelijoita, jotka olivat tulleet muista maista. Menneenä kesä oli kaksi Virolaisopiskelijaa majoittuneena samaan asuntolaan kuin hän itsekin. Juttutuokioiden lomassa ryhdyttiin sitten suunnittelemaan oikein TOP-opiskeluun tarkoitettua jaksoa. Juttusille koulutusohjelmapäällikön kanssa ja paperit vetämään Viroon. Siitä se sitten lähti 5 viikon jakso Räpinässä.

 

Räpinästä kotoisin oleva kissa, puhui tietysti Viroa ja oli sen verran ujo ettei kameraan katsonut.

Ensi keväänä/kesänä 2019 on Rapinästä tulossa muutama opiskelija vaihtoon tänne Lepaalle, joihin Eeva-Maria tutustui siellä. Kiva ja hieno homma, että sieltä tullaan vastavierailulle. Viidessä viikossa kerkiää tutustumaan ihmisiin mukavasti ja samalla oppii kieltä ja kulttuuria. Siitä on hyötyä molemmille osapuolille.

Yhtenä vaihtoehtona ulkomaille lähtöön harkittiin Hollantia. Keväällä Suomeen tuli tutustumaan Pien, joka oli kotoisin Hollannista. Hänellä oli jo hyvä käsitys siitä, millainen paikka Lepaa oli, sillä hänen äitinsä oli ollut Suomessa KV-opiskelijana toistakymmentä vuotta sitten. Eeva-Maria toimi Pienille tutorina täällä Lepaalla. Vaikka TOP-jaksoa ei sitten suuntautunutkaan Hollantiin, sai ulkomaille Top-jaksolle lähteminen vahvistusta ajatuksille.

Eeva-Maria ja Pien

Mukavia hetkiä tuli vietettyä yhdessä hollantilaisneitosen kanssa.

Opiskelija elämää asuntolassa iltaisin

 

 

Asuntolaväen kanssa ostoksilla IdeaParkissa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Innostus puutarhatalouteen on ollut olemassa jo monta vuotta. Kaikenlainen kasvattaminen on ollut mukavaa puuhaa, jo pikkutytöstä saakka. Kasvikset, vihannekset, juurekset, marjat, sienet, omenat, maustekasvit ja kaikki ne joista voi itselleen ruokaa laittaa.

Samoin puutarhassa ylläpitotyöt, viherrakentaminen ja puutarhakasvien tuottaminen on lähellä sydäntä ja työ jota voi tehdä vapaa-aikanakin.

”Tällä hetkellä olemme Lepaalla opiskelemassa erilaisia kirjallisia tehtäviä kuten ylläpitoon tarvittavat kokonaisuudet jne. Takana on juuri suoritettu LTS eli liiketoimintasuunnitelma, joka oli isokokoinen kokonaisuus, mutta onneksi meni ihan hyvin läpi. Nyt opiskellaan tiiviisti tuleva kevät 2019 ja sitten tarkoitus olisi valmistua tulevana keväänä/ kesänä. ”- toteaa Eeva-Maria mietteliäänä.

Tutkinnon suorittanut laskee viherrakentamisen ja ylläpidon työ, -materiaali ja konekustannuksia. Valintojensa mukaisesti hän pystyy toimimaan puutarha-alan eri ammateissa, kuten puutarhurina viheralueiden rakentamisessa ja ylläpitotöissä, hautausmailla, erityisviheralueilla ja puistometsien hoidossa. Hän toimii näissä tehtävissä joko yrittäjänä tai työntekijänä. Hänellä on edellytykset kehittää itseään ja suorittaa ammattitutkinto työkokemusta saatuaan.” Lähde: Puutarhatalouden perustutkinto/tutkinnon tavoitteet/viheralan osaamisala

Kouluviikot asutaan asuntolassa ja iltaisin voi osallistua ohjattuun vapaa-aikatoimintaan. Iltaisin kerkeää tekemään monenmoisia juttuja. Olla mukana luomassa hyvää henkeä asuntolaväen kanssa, saa opastaa uusia opiskelijoita, herkutella asuntolan keittiössä opiskelutovereiden kanssa, käydä ostoksilla vaikka Idea-Parkissa, askarrella, kutoa mattoa, sukkia, leipoa, tehdä savitöitä, käydä keilaamassa, saunomassa, uimassa ja ulkoilla Lepaan kauniissa maisemissa. Omia hyviä harrastuksia ovat myös hevoset. Jos ei ole omaa hevosta, voi aina käydä katsomassa paikallisia hevosia. Tähän talliin on matkaa vain pari kilometriä ja sinne polkupyörällä ajelee nopeasti. Luontoa ja eläimiä rakastava Eeva-Maria ulkoilee, pyöräilee ja muutoin liikkuu paljon luonnossa. Soittaa pianoa, ajaa autoa, opiskelee kieliä; englanti ja venäjä ja lukee kirjoja.

Itse neulotut villasukat ja väritetyt liskot
Keilaamassa Keilahallilla

 

Puuhapajalla vaatteiden ompelua.
Puuhapajalla mattoa kutomassa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hevoset ovat lähellä Eeva-Marian sydäntä. Tämä hevonen asuu lähellä oppilaitostamme, Jaatalleilla. Matka on sen verran lyhyt, että sinne polkee polkupyörällä 10 minuutissa.

Hän on monipuolinen viheralan opiskelija, joka on hyvänä esimerkkinä muille siitä, että kannattaa kysyä lähtöä ulkomaan TOP-jaksoille, jos siihen on kiinnostusta. Asioilla on tapana järjestyä.

Pääset tutustumaan Lepaalla puutarhuriksi opiskeluun alla olevasta linkistä.

http://www.hami.fi/puutarha/perustutkinto/Sivut/default.aspx

 

Leave A Reply