Tullaan tutuiksi! Lähikuvassa Tarja Haanpää

0

Tullaan tutuiksi! HAMIssa aloitti helmikuun alussa uusi kehittämisasiantuntija, Tarja Haanpää. Tutustutaanpa Tarjaan ja toimenkuvaansa vähän lähemmin.

Olen Haanpään Tarja Valkeakoskelta. Omia lapsia on 3, jotka asuvat jo kaikki omillaan. Mieheni kanssa asustelemme maaseudun rauhassa yhdessä kolmen koiramme ja kolmen hevosen sekä kissan kanssa.

Koulutukseltani olen psykiatrinen sairaanhoitaja.

Olen työskennellyt lastensuojelussa, aikuis- ja nuorisopsykiatriassa sekä myös koulumaailma on tullut ammatillisessa mielessä tutuksi.

Harrastan ratsastusta, koirien kanssa höntsäilyä mm vesipelastusta ja rallytokoa, käyn joogassa sekä kuulun SPR:n Valkeakosken osaston ensiapuryhmään. Koirat kasvatus- ja kuntoutustyössä ry, Ratsastusseura Tavastia sekä Invalidiliiton avustajakoiratoiminta ovat myös enemmän ja vähemmän elämässäni mukana.

Aloitin HAMIssa helmikuun alussa, vuoden loppuun kestävässä hankkeessa, kehittämisasiantuntijana. Valtavan hieno titteli, mikä pitää sisällään nuorimpien alle 18 -vuotiaiden opiskelijoiden hyvinvoinnin tukemista ja verkostoitumista eri ammattiryhmien kanssa. Toivon myös pääseväni hyvään yhteistyöhön opiskelijoiden vanhempien ja HAMIn yksiköiden työntekijöiden kanssa. Tarkoituksena on kevään aikana tavata yksilökäynneillä kaikki alle 18-vuotiaat opiskelijat. Myös yli 18-vuotiaiden opiskelijoiden hyvinvoinnin tukeminen kuuluu työhöni. Keskustelukäyntejä voidaan sopia opiskelijan toiveiden mukaan.

Aloitin koira-avusteisen työmuodon vuonna 2014 labradorinnoutajani Maisan kanssa. Työskentelin tällöin lastensuojelun perhetyössä. Huomasin koiran avulla pääseväni paremmin ja nopeammin luottamukselliseen suhteeseen lasten ja nuorten kanssa. Useassa tapauksessa lapsi olisi jäänyt tavoittamattomiin ilman koiran apua. Halusin opiskella koira-avusteista työmuotoa enemmän ja hakeuduin Koirat kasvatus- ja kuntoutustyössä ry:n järjestämään, Jyväskylän AMK:ssa toteutettuun koulutukseen. Tässä yhteydessä Maisa suoritti soveltuvuusarvion sekä myöhemmin virallisen työnäytön ja sai kasvatus- ja kuntoutuskoira statuksen. Myös toinen koirani, Hilma 8 v, on suorittanut työnäytön hyväksytysti. Pirkko, 4 v, on läpäissyt soveltuvuusarvion ja työskentelee harjoittelija-tittelillä. Toimin tällä hetkellä itse edellä mainitun yhdistyksen soveltuvuustesteissä ammatillisena arvioijana. Koirien käyttö on lisääntynyt usealla alalla valtavasti ja yhdistys haluaa pitää käytettävien koirien laadun turvallisena ja asianmukaisena. Minulta saa lisää tietoa yhdistyksen toiminnasta, mikäli aihe kiinnostaa.

Olen käyttänyt työssäni myös hevosavusteisuutta. Tämä soveltuu hyvin lapsille ja nuorille, jotka pitävät hevosista ja talliympäristöstä.

Koira/koirat kulkevat mukanani HAMIn yksiköissä tarvittaessa. Meidät on otettu mukavasti vastaan tähän mennessä jo Evolla ja Mustialassa. Sairioon ja Lepaalle on tarkoitus jalkautua lähiaikoina. Koirat osaavat tarvittaessa erilaisia työtehtäviä ja niitä voi käyttää oppitunneilla rauhoittamaan opiskelijoita, joilla on esim. nepsy-haasteita, ahdistusta tai pelkotiloja.

Ensivaikutelma HAMIsta näin kuukauden työskentelyn jälkeen on todella positiivinen. Työyhteisö on ottanut minut vastaan arvostavasti ja lämpimästi. Itse pidän työstä missä voi heittäytyä luvan kanssa luovaksi ja saa muokata työtään mieleisekseen pitäen fokuksen opiskelijoiden hyvinvoinnissa ja yhteistyön luomisessa eri metodein.

Reilussa ja innovatiivisessa työporukassa on mielekästä toimia. Toivottavasti tämän vuoden aikana saadaan yhdessä aikaiseksi jotain pysyvää, kaikkien hyvinvointia ja ammatillisuutta tukevaa toimintaa.

Nähdään!

Tarja Haanpää

HAMIn yksiköissä vierailee myös kasvatus- ja kuntoutuskoiria Tarja Haanpään kanssa.

Leave A Reply